Hoş Geldiniz ! İptv Forum • İp Tv Forumu • Forum Sitesi • Genel Forum Sitesi

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

What İs Present Perfect Progressive With Examples?

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Coin
175,523
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma !
Present Perfect Progressive (Geçmiş Zaman İçinde Süren Şimdiki Zaman) nedir? Bu zaman yapısı, geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylemi ifade eder. Bu eylem, geçmişte başlamış olmasına rağmen, şu an hala devam etmektedir. Örneğin, “Ben bu projede 2 saat boyunca çalışıyorum.” Bu cümlede, eylem geçmişte başlamış (2 saat önce) ve hala devam etmektedir. Bu zaman yapısı, geçmişteki bir zamana kadar olan süreyi vurgulamak için kullanılır. Bu yapıda, “have been” veya “has been” yardımcı fiilleri kullanılır. Örneğin, “I have been studying English for 5 years.” (5 yıldır İngilizce çalışıyorum.)
İçindekiler

What is Present Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive (Şimdiki Zamanda Devam Eden Hali) İngilizce dilbilgisinde kullanılan bir zaman ifadesidir. Bu zaman ifadesi, bir eylemin başladığı geçmiş zamandan itibaren devam ettiğini ve konuşma anında hala devam ettiğini belirtmek için kullanılır. Present Perfect Progressive, “have/has been + -ing” şeklinde yapılır.

What is the structure of Present Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive cümlelerinin yapısı şu şekildedir: Subject + have/has been + verb-ing. Örneğin: “I have been working on this project for two hours.” (Bu projede iki saattir çalışıyorum.)

When do we use Present Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive, bir eylemin geçmişte başladığını ve hala devam ettiğini ifade etmek için kullanılır. Ayrıca, bu zaman ifadesi geçmişte başlayan ancak henüz tamamlanmamış bir eylemi anlatmak için de kullanılabilir. Örneğin: “She has been studying English for five years.” (O, beş yıldır İngilizce çalışıyor.)

What is the difference between Present Perfect Progressive and Present Perfect?​

Present Perfect Progressive ve Present Perfect arasındaki fark, eylemin süresi ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, bir eylemin sürekli olarak devam ettiğini vurgularken, Present Perfect ise bir eylemin tamamlanmış olduğunu vurgular. Örneğin: “I have been studying all day.” (Tüm gün boyunca çalışıyorum.) vs. “I have studied for the exam.” (Sınava çalıştım.)

Can you give some examples of Present Perfect Progressive?​

Tabii ki! İşte Present Perfect Progressive kullanılan bazı örnekler:
I have been waiting for the bus for 30 minutes. (Otobüsü 30 dakikadır bekliyorum.)
She has been working in this company since 2010. (O, 2010 yılından beri bu şirkette çalışıyor.)
They have been living in London for two years. (Onlar, iki yıldır Londra’da yaşıyorlar.)
He has been playing the guitar for hours. (Saatlerdir gitar çalıyor.)

How do we form negative sentences in Present Perfect Progressive?​

Negatif cümlelerde Present Perfect Progressive yapısı şu şekildedir: Subject + have/has not been + verb-ing. Örneğin: “I have not been studying for the exam.” (Sınava çalışmıyorum.)

How do we form questions in Present Perfect Progressive?​

Soru cümlelerinde Present Perfect Progressive yapısı şu şekildedir: Have/Has + subject + been + verb-ing? Örneğin: “Have you been waiting here for a long time?” (Burada uzun süredir mi bekliyorsun?)

What are some time expressions used with Present Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive ile kullanılan bazı zaman ifadeleri şunlardır:
for (since) + duration (since + başlangıç zamanı): “I have been studying English for two years.” (İki yıldır İngilizce çalışıyorum.)
all day/week/month/year: “She has been cleaning the house all day.” (Tüm gün boyunca evi temizliyor.)
lately/recently: “They have been traveling a lot lately.” (Son zamanlarda çok seyahat ediyorlar.)
since morning/afternoon/evening: “He has been working since morning.” (Sabahından beri çalışıyor.)

Can we use Present Perfect Progressive with stative verbs?​

Hayır, Present Perfect Progressive yapı genellikle eylemlerle kullanılır ve durum bildiren yani statik fiillerle kullanılmaz. Statik fiiller, genellikle düşünce, his, sahip olma gibi durumları ifade eder ve sürekli olarak devam etmezler. Örneğin: “I have been knowing her for a long time.” (Yanlış) yerine “I have known her for a long time.” (Doğru) denir.

What is the difference between Present Perfect Progressive and Past Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive ve Past Perfect Progressive arasındaki fark, zamanlama ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylemi anlatırken, Past Perfect Progressive ise geçmişte başlayan ve geçmişte tamamlanan bir eylemi anlatır. Örneğin: “I have been studying all day.” (Geçmişte başladı ve hala devam ediyor.) vs. “I had been studying all day before I went to bed.” (Geçmişte başladı ve geçmişte tamamlandı.)

What is the difference between Present Perfect Progressive and Present Continuous?​

Present Perfect Progressive ve Present Continuous arasındaki fark, eylemin süresi ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, bir eylemin geçmişte başladığını ve hala devam ettiğini vurgularken, Present Continuous ise eylemin konuşma anında devam ettiğini vurgular. Örneğin: “I have been working on this project for two hours.” (Geçmişte başladı ve hala devam ediyor.) vs. “I am working on this project right now.” (Şu anda bu projede çalışıyorum.)

What are the signal words used with Present Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive ile kullanılan bazı sinyal kelimeler şunlardır:
since: “She has been studying English since 2010.” (O, 2010 yılından beri İngilizce çalışıyor.)
for: “We have been waiting for the bus for an hour.” (Biri saat boyunca otobüsü bekliyoruz.)
recently: “He has been traveling a lot recently.” (Son zamanlarda çok seyahat ediyor.)
lately: “They have been playing video games a lot lately.” (Son zamanlarda çok video oyunu oynuyorlar.)

What is the difference between Present Perfect Progressive and Past Continuous?​

Present Perfect Progressive ve Past Continuous arasındaki fark, zamanlama ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylemi anlatırken, Past Continuous ise geçmişte belirli bir zaman diliminde devam eden bir eylemi anlatır. Örneğin: “I have been studying all day.” (Geçmişte başladı ve hala devam ediyor.) vs. “I was studying when she called me.” (Aramızda konuştuğumuzda çalışıyordum.)

What is the difference between Present Perfect Progressive and Future Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive ve Future Perfect Progressive arasındaki fark, zamanlama ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylemi anlatırken, Future Perfect Progressive ise gelecekte başlayacak ve gelecekte belirli bir noktada tamamlanmış olacak bir eylemi anlatır. Örneğin: “I have been studying all day.” (Geçmişte başladı ve hala devam ediyor.) vs. “I will have been studying for six hours by the time you arrive.” (Sen gelene kadar altı saat çalışmış olacağım.)

What is the difference between Present Perfect Progressive and Past Simple?​

Present Perfect Progressive ve Past Simple arasındaki fark, eylemin süresi ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, bir eylemin geçmişte başladığını ve hala devam ettiğini vurgularken, Past Simple ise bir eylemin tamamlanmış olduğunu vurgular. Örneğin: “I have been studying all day.” (Geçmişte başladı ve hala devam ediyor.) vs. “I studied for the exam.” (Sınava çalıştım.)

Can we use Present Perfect Progressive with non-continuous verbs?​

Hayır, Present Perfect Progressive yapı genellikle eylemlerle kullanılır ve sürekli olarak devam eden eylemleri ifade eder. Non-continuous yani sürekli olmayan fiillerle bu yapı kullanılmaz. Örneğin: “I have been understanding the lesson.” (Yanlış) yerine “I have understood the lesson.” (Doğru) denir.

What is the difference between Present Perfect Progressive and Present Perfect Simple?​

Present Perfect Progressive ve Present Perfect Simple arasındaki fark, eylemin süresi ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, bir eylemin sürekli olarak devam ettiğini vurgularken, Present Perfect Simple ise bir eylemin tamamlanmış olduğunu vurgular. Örneğin: “I have been studying all day.” (Tüm gün boyunca çalışıyorum.) vs. “I have studied for the exam.” (Sınava çalıştım.)

Can we use Present Perfect Progressive with adverbs of frequency?​

Evet, Present Perfect Progressive yapı adverbs of frequency (sıklık zarfları) ile kullanılabilir. Bu durumda sıklık zarfı cümlenin sonunda yer alır. Örneğin: “I have been studying English a lot recently.” (Son zamanlarda İngilizce çalışıyorum.)

What are some common mistakes made with Present Perfect Progressive?​

Present Perfect Progressive ile yapılan yaygın hatalardan bazıları şunlardır:
Using non-continuous verbs: “I have been understanding the lesson.” (Yanlış) yerine “I have understood the lesson.” (Doğru)
Using it to talk about finished actions: “I have been finished my homework.” (Yanlış) yerine “I have finished my homework.” (Doğru)
Using the wrong time expressions: “She has been working here since two hours.” (Yanlış) yerine “She has been working here for two hours.” (Doğru)

What is the difference between Present Perfect Progressive and Past Perfect Simple?​

Present Perfect Progressive ve Past Perfect Simple arasındaki fark, zamanlama ve vurgulanan noktadadır. Present Perfect Progressive, geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylemi anlatırken, Past Perfect Simple ise geçmişte başlayan ve geçmişte tamamlanan bir eylemi anlatır. Örneğin: “I have been studying all day.” (Geçmişte başladı ve hala devam ediyor.) vs. “I had studied before I went to bed.” (Yatmadan önce çalışmıştım.)

What İs Present Perfect Progressive With Examples?​

Present Perfect Progressive geçmişte başlamış, hala devam eden eylemleri ifade eder.
Örnek: I have been studying English for two hours.
Present Perfect Progressive anlamında “for” ve “since” sıklıkla kullanılır.
Örnek: She has been working here since 2010.
Present Perfect Progressive geçmişteki bir zamandan şu anki zamana kadar süren eylemleri ifade eder.
Örnek: They have been living in this city for five years.

Present Perfect Progressive olumsuz cümlelerde “not” ile kullanılır.
Örnek: I haven’t been working on this project recently.
Present Perfect Progressive soru cümlelerinde yardımcı fiil ve özne yer değiştirir.
Örnek: Have you been waiting for a long time?
Present Perfect Progressive sıklıkla “lately”, “recently” gibi zarflarla kullanılır.