Pankreas, insülini salgılayan vücutta gerekli bir bezdir. Mide, ince bağırsak, safra kesesi ve duodenum yakınında bulunur. Pankreas besinlerin sindiriminde büyük rol oynamaktadır. Münhasıran, pankreas tarafından salgılanan insülin karbonhidratların sindirimine yardımcı olur.
Pankreas başkaca protein, karbonhidrat ve yağların sindiriminde yardımcı enzimleri salgılar. Pankreas kanseri ameliyat, kemoterapi, radyoterapi yahut kombinasyon ile tedavi edilebilir. Kanseri pankreasdan çıkarmak için uygulanan en yaygın cerrahi prosedür, Whipple prosedürü olarak isimlendirilir. Whipple süreci, pankreast başı, duodenum, safra kesesi ve safra kanalının bir kısmının çıkarılmasını içerir.
Pankreas Enzimleri
Hekiminiz pankreas enzimleri için bir reçete yazacaktır. Belirtildiği üzere pankreas enzimlerini kullanın.
Bu enzimler, pankreasın sıradan olarak protein, karbonhidrat ve yağ sindirmek için ürettiği enzimlerin tarafına geçecek biçimde tasarlanmıştır
Katı yiyeceğe geçiş:
Ameliyattan çabucak sonra likit azıklar alınmaya başlanır ve yavaş yavaş katı hale getirilir.
Başlangıçta çiğ meyve ve sebzelerin tüketimini sınırlayın. Tolere edebileceğiniz formda kademeli olarak arttırın.
Yavaş yavaş katı besinler eklemeye başlayın. Bunun zamanlaması insandan kimseye değişir.
Yağlı besinler:
Kızarmış, yağlı ve yağlı besinlerden kaçının. Yağın sindirimi epeyce azaldığı için yağlı besinlerden uzak durmalısınız.
Kızartılmış yahut kavrulmuş besinler mekanına; fırında ızgara haşlama halinde pişirilmiş azıklar tercih edin. Azıkların yanmamasına ihtimam gösterin.
Whipple ameliyatından sonra, yağ alımını günde en ziyade 40-60 gramla sınırlandırmanız önerilir.
Besleyici Ağır Azıklar
Sindirim sisteminin müsaade verdiği kadar sağlıklı olarak yiyin.
Besleyiciliği ağır besinler; protein, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağ, vitaminler ve minerallerin hepsinin vücudun işlev görmesi ve güzelleşmesi için gereksinim duyduğu besinlerdir.
Meyve, zerzevat, yağsız protein ve tam tahıllar besleyici ağır besinlerdir.
Yemek yeme sistemi:
Azar azar sık sık yemek yemelisiniz. Her 2-3 saatte bir şeyler yemeyi deneyin. Daha az ölçüde yiyecek daha kolay sindirilir ve besin unsurları daha uygun emilir.
Daha küçük yemeklerin gaza yahut şişkinliğe neden olma potansiyeli daha düşüktür.
Whipple prosedürünün ortak bir yan tesiri gastroparezi denilen midenin boşaltılmasındaki gecikmedir. Daha küçük yemekler, dolgunluk hissini azaltır.
Ana ve ara öğünlerinize kesinlikle bir protein kaynağı ekleyin. Protein et, süt eserleri, yumurta badem ve kabak çekirdeğinde bulunur.
Likit alımı
Dehidrasyonu önlemek için bol ölçüde likit tüketin.
Günde 8-10 bardak su tüketmeniz gereklidir( 2,5-3 litre)
Şiddetli şişme, gaz ya da doluluk hissi olmaması için sırf küçük yudumlarla su tüketin.
Likitlerin içilmesi için en münâsib vakit bir yemekten bir saat evvel yahut sonradır
Meyve suları yahut likit beslenme takviyeleri üzere kalorileri ve besinleri içeren içecekleri seçin.(şeker marazı yoksa)
Alkollü içecekler
Tüm alkollü içkilerden kaçının.
ŞAYET Mideniz cok bulanıyorsa
Likit besinleri sınırlayın kuru, sindirimi kolay besinler, örneğin krakerler, kızarmış ekmek, kuru tahıl, yulaf ezmesi ya da sade bir pişmiş patates seçin.
Likitlerin yemek yemeden 1 saat evvel yahut yedikten sonra tüketilmesi gerekir.
Şayet cok sık İshal Yaşıyorsanız:
Fasulye, tam tahıl, çiğ zerzevat ve meyve üzere haddinden fazla lif ve gaz oluşturan besinleri sınırlayın yahut azaltın.
Cok şeker içeren tatlılar ve besinlerden kaçının.
Dehidrasyonu önlemek için likit alımını arttırın.
Muz, beyaz ekmekten tost, yulaf ezmesi, krakerler yahut sade bir fırında patates üzere düşük lifli yiyecekleri 5-6 öğünde tüketmeye çalışın.
Probiyotik ismi verilen canlı kültürleri içeren yoğurttan öteki süt eserlerinden kaçının.
İştah kaybınız varsa:
Bu, Whipple sürecinden sonra yaygın bir hadisedir.
Besinlerden birebir lezzeti alamayabilirsiniz.
Sabırlı olun ve sindirimi kolay azıkları yavaş yavaş tekrar başlatın.
Vücudunuzun beslenme gereksinimlerini karşılamak için kendinizi aç hissetmeseniz bile yemek yemeniz gerekebilir. Bu, daha süratli iyileşmenize yardımcı olacaktır.
İştah umumiyetle cerrahiden 4-6 hafta sonra düzelir.
Azık Günlüğü
Yeme vakitleri, tüketilen azıklar ve yiyeceklerin rastgele bir sindirim meselesi yaşamasına neden olan bir günlük tutun. Bu, hangi azıkların en güzel tolere edildiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Kilo kaybı
Whipple prosedürünü yaptıktan sonra vücut ağırlığınızın% 5-10'unu kaybetmek olağandır.
Spor ve egzersiz
Günde en az 30 dakika fizikî aktivite uygulayın.
Pankreas başkaca protein, karbonhidrat ve yağların sindiriminde yardımcı enzimleri salgılar. Pankreas kanseri ameliyat, kemoterapi, radyoterapi yahut kombinasyon ile tedavi edilebilir. Kanseri pankreasdan çıkarmak için uygulanan en yaygın cerrahi prosedür, Whipple prosedürü olarak isimlendirilir. Whipple süreci, pankreast başı, duodenum, safra kesesi ve safra kanalının bir kısmının çıkarılmasını içerir.
Pankreas Enzimleri
Hekiminiz pankreas enzimleri için bir reçete yazacaktır. Belirtildiği üzere pankreas enzimlerini kullanın.
Bu enzimler, pankreasın sıradan olarak protein, karbonhidrat ve yağ sindirmek için ürettiği enzimlerin tarafına geçecek biçimde tasarlanmıştır
Katı yiyeceğe geçiş:
Ameliyattan çabucak sonra likit azıklar alınmaya başlanır ve yavaş yavaş katı hale getirilir.
Başlangıçta çiğ meyve ve sebzelerin tüketimini sınırlayın. Tolere edebileceğiniz formda kademeli olarak arttırın.
Yavaş yavaş katı besinler eklemeye başlayın. Bunun zamanlaması insandan kimseye değişir.
Yağlı besinler:
Kızarmış, yağlı ve yağlı besinlerden kaçının. Yağın sindirimi epeyce azaldığı için yağlı besinlerden uzak durmalısınız.
Kızartılmış yahut kavrulmuş besinler mekanına; fırında ızgara haşlama halinde pişirilmiş azıklar tercih edin. Azıkların yanmamasına ihtimam gösterin.
Whipple ameliyatından sonra, yağ alımını günde en ziyade 40-60 gramla sınırlandırmanız önerilir.
Besleyici Ağır Azıklar
Sindirim sisteminin müsaade verdiği kadar sağlıklı olarak yiyin.
Besleyiciliği ağır besinler; protein, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağ, vitaminler ve minerallerin hepsinin vücudun işlev görmesi ve güzelleşmesi için gereksinim duyduğu besinlerdir.
Meyve, zerzevat, yağsız protein ve tam tahıllar besleyici ağır besinlerdir.
Yemek yeme sistemi:
Azar azar sık sık yemek yemelisiniz. Her 2-3 saatte bir şeyler yemeyi deneyin. Daha az ölçüde yiyecek daha kolay sindirilir ve besin unsurları daha uygun emilir.
Daha küçük yemeklerin gaza yahut şişkinliğe neden olma potansiyeli daha düşüktür.
Whipple prosedürünün ortak bir yan tesiri gastroparezi denilen midenin boşaltılmasındaki gecikmedir. Daha küçük yemekler, dolgunluk hissini azaltır.
Ana ve ara öğünlerinize kesinlikle bir protein kaynağı ekleyin. Protein et, süt eserleri, yumurta badem ve kabak çekirdeğinde bulunur.
Likit alımı
Dehidrasyonu önlemek için bol ölçüde likit tüketin.
Günde 8-10 bardak su tüketmeniz gereklidir( 2,5-3 litre)
Şiddetli şişme, gaz ya da doluluk hissi olmaması için sırf küçük yudumlarla su tüketin.
Likitlerin içilmesi için en münâsib vakit bir yemekten bir saat evvel yahut sonradır
Meyve suları yahut likit beslenme takviyeleri üzere kalorileri ve besinleri içeren içecekleri seçin.(şeker marazı yoksa)
Alkollü içecekler
Tüm alkollü içkilerden kaçının.
ŞAYET Mideniz cok bulanıyorsa
Likit besinleri sınırlayın kuru, sindirimi kolay besinler, örneğin krakerler, kızarmış ekmek, kuru tahıl, yulaf ezmesi ya da sade bir pişmiş patates seçin.
Likitlerin yemek yemeden 1 saat evvel yahut yedikten sonra tüketilmesi gerekir.
Şayet cok sık İshal Yaşıyorsanız:
Fasulye, tam tahıl, çiğ zerzevat ve meyve üzere haddinden fazla lif ve gaz oluşturan besinleri sınırlayın yahut azaltın.
Cok şeker içeren tatlılar ve besinlerden kaçının.
Dehidrasyonu önlemek için likit alımını arttırın.
Muz, beyaz ekmekten tost, yulaf ezmesi, krakerler yahut sade bir fırında patates üzere düşük lifli yiyecekleri 5-6 öğünde tüketmeye çalışın.
Probiyotik ismi verilen canlı kültürleri içeren yoğurttan öteki süt eserlerinden kaçının.
İştah kaybınız varsa:
Bu, Whipple sürecinden sonra yaygın bir hadisedir.
Besinlerden birebir lezzeti alamayabilirsiniz.
Sabırlı olun ve sindirimi kolay azıkları yavaş yavaş tekrar başlatın.
Vücudunuzun beslenme gereksinimlerini karşılamak için kendinizi aç hissetmeseniz bile yemek yemeniz gerekebilir. Bu, daha süratli iyileşmenize yardımcı olacaktır.
İştah umumiyetle cerrahiden 4-6 hafta sonra düzelir.
Azık Günlüğü
Yeme vakitleri, tüketilen azıklar ve yiyeceklerin rastgele bir sindirim meselesi yaşamasına neden olan bir günlük tutun. Bu, hangi azıkların en güzel tolere edildiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Kilo kaybı
Whipple prosedürünü yaptıktan sonra vücut ağırlığınızın% 5-10'unu kaybetmek olağandır.
Spor ve egzersiz
Günde en az 30 dakika fizikî aktivite uygulayın.