Wisc-r Yetenek (Zeka) Testi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ölçekte yer alan her alt test farklı bir yeteneği ölçebilmek amacıyla geliştirilmiştir. Wisc-R, tek oturumda sadece bir kişiye, bir veya bir buçuk saat aralığında uzman eşliğinde yapılan bir zeka testidir. 6-16 yaş arası bireylere uygulanır ve bu yaş gruplarındaki bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla kullanılır. Testimiz, sözel ve performans olarak iki bölümden, her bölüm de bir yedek, beş ana test olmak üzere altı alt testlerden oluşmaktadır. Herhangi bir alt testin uygulanamaması durumunda uygulanamayan alt testin ait olduğu bölümden yedek test uygulanır. Testimizin sonucunda, bireyimize ait sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümüne ait değerlendirme sonuçları elde edilir.

SÖZEL
a. Genel Bilgi: Öğrenme yoluyla kazanılan genel kültür dağarcığı ve dili kullanma becerilerini gösterir. Bilgi düzeyini, belleğin üç bileşeni; kodlama, saklama ve geri çağırmanın değerlendirilmesi ve uzun süreli belleğin bilgi seviyesini gösteren bir alt testtir.

b. Yargılama: Pratik bilgi, sosyal yargılama, bilgiyi organize etme, sosyal yaşama uyum becerilerini keşfetmemizi sağlar. Akıl yürütme yeteneğini, toplumsal muhakemesini, gerçeğe uyumlu davranmasını, bireyin eriştiği duygusal ve mantıksal olgunluğunu anlamamıza yardımcı olan bir alt testtir.

c. Aritmetik: Dikkati bir probleme yoğunlaştırabilme yeteneğini ortaya çıkarmaya yardımcı olan bir alt testtir.

d. Benzerlikler: Soyutlama ve kavram oluşturma yeteneklerine ulaşmamızı sağlar. Kavramsal ve mantıksal yargılama becerisini, kategorileme ve çağrışımsal düşünebilme yetilerini ölçtüğü için alışkanlıkların bir şekilde ketlenmesi ve soyutlama yapılmasını gerektiren bir alt testtir. Soyut düşünebilme önemlidir.

e. Sözcük Dağarcığı: Sözcük sayısı ve bunları tanımlama biçimindeki dil becerilerini gösteren bir alt testtir.

f. Sayı Dizisi: Sözlü-işitsel uyaranları anımsama gücü ve dikkat kabiliyetlerini gösteren bir alt testtir.

PERFORMANS
a. Resim Tamamlama: Görsel algılama, ayrımlaştırma yeteneğiyle ilgili bir testtir.

b. Resim Düzenleme: Olaylar dizisini algılayabilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, muhakeme gücü, dikkat, parça-bütün ilişkilerini görebilme, hikayenin parçaları arasındaki ilişkiyi sezebilme güçleriyle ilgili bir alt testtir.

c. Küplerle Desen: Görsel ayrımlaştırma (analiz), görsel organizasyon (sentez) yeteneği ve iki boyutlu şekli analiz ederek üç boyutlu sentez yapabilme yeteneklerini ölçen bir alt testtir.

d. Parça Birleştirme: Görsel-motor koordinasyonu, şekil-parça ilişkisini sezebilme, sentez yapabilmeleriyle ilgili bir alt testtir.

e. Şifre: Çalışma hızını, görsel-motor koordinasyonunu, görsel uyarıcıları sıraya koyma yeteneğini, dikkatini, mükemmeliyetçiliğini, el kaslarının gücünü, karmaşık uyaranları işleyebilmesini, görsel ayrımlaştırma yapabilmesini ölçen bir alt testtir.

f. Labirentler: Dikkat, görsel-motor koordinasyonu, planlama yeteneklerini ortaya çıkaran bir alt testtir.
 
Üst Alt