Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yagmur bombasi ise yarar mi?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Yağmur bombası işe yarar mı?​

İnsanların bulutlara fişek atarak, olgunlaşmış fakat yağış bırakmayan bulutların yağmur yağdırmasını sağlamasına ‘yağmur bombası’ ya da ‘yapay yağmur’ adı veriliyor. Temel hedef; enerji ihtiyacını karşılamak, kurak bölgelere su temin etmek, sisi dağıtmak, hava olaylarını kontrol altına almaktır.

Yağmur bulutları nasıl dağıtılır?​

Stratiform bulutları ise ince bulutlar oldukları için tohumlama ile yağış bırakır ve yok olarak yerlerini açık havaya bırakırlar. Tohumlama işlemi birkaç türlü yapılır. Genelde uçaklar, yerden havaya atılan roketler ve jeneratörler kullanılır. Jenaratörler yerden havaya yoğunlaşma zerreciklerini pskürtürler.

Yağmur bombası ne zaman atılır?​

Yağmur bombası ne zaman atılır?
Tohumlamadan 15 dakika ile 1 saat içinde yağış alınabilir. Genellikle yaz mevsimindeki kümülüs bulutları ile kışın görülen alçak bulutlar suni yağış için uygundur.

Yağmur bombasını kim buldu?​

Yağmur bombasını kim buldu?
Bulut tohumlama olayı Türkiye’de günlük dilde yağmur bombası’ adıyla anılmaktadır. İlk uygulamayı Irving Langmuir ve Vincent Schaefer 1940’ların sonlarında yapmıştır.

Yağmur bombası neden kullanılmıyor?​

Yani hemen bugünden yarına yağışı artırmak için “yağmur bombası” ihale edilemez. Fakat aşırı tohumlamayla bulutların dağıtılması sonucunda yağış ve sisi önlemek şu an mümkündür. Yani “yağmur bombası”, birçok ülkede “yağış artırmakta” değil; “yağış önlemede” kullanılmaktadır.

Suni yağmur nasıl Yağdırılır?​

Sputnik’in haberine göre, ‘bulut tohumlama’ olarak bilinen yöntem dronelarla verilen elektriğin sonucunda bulutlardaki su damlacıklarının birleşerek yağış oluşturmasını sağlıyor.

Bulutları dağıtmak için ne yapılır?​

Bulutları dağıtmak için ne yapılır?
Sis dağıtma Bulut tohumlaması için bir diğer kullanışlı uygulama, sis olarak da bilinen zemin esaslı bulutların dağıtılmasıdır. Küçük su damlalarından oluşan sis, buz kristallerine dönüştürülerek ortadan kaldırılabilir. Sis dağıtma amacı ile yapılacak tohumlama zeminden ya da havadan yapılabilir.

Dolu bombası nedir ne işe yarar?​

Dolu bombası nedir ne işe yarar?
Doluya karşı arabaları korumak için kimi kilimle, kimi halıyla, kimi kartonlarla önlem aldı. Ancak daha profesyonel yöntemler de var. Dolusavar adındaki sistem ses dalgaları sayesinde bulutun içindeki dolu tanelerini yağmura çeviriyor. Bu sayede etki alanındaki arabalar ve tarım alanları korunmuş oluyor.

Dubai nasıl yağmur yağdırdı?​

Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan Dubai’de sıcaklarla mücadele için yapay yağmur üretildi. 50 santigrat dereceyi bulan sıcaklarla uğraşan şehirde, dronelar yardımıyla yağmur yağdırıldı. Hava sıcaklıklarının 50 dereceye kadar çıktığı Dubai’de dronelar ile yapay yağmur yağdırıldı.

Dolu savar nasıl bir şey?​

“Dolu savar” meyve bahçelerine yaklaşan dolu bulutlarını önceden haber verirken yaydığı dalga ile de dolunun yağmur olarak düşmesini sağlıyor. Şirketin ziraat mühendisi Mehmet Ali Sırma, şirket bahçelerine dolu yağmasını önlemek için bu cihazı aldıklarını söyledi.
 
Evet, yağmur bombası veya yapay yağmur yöntemi günümüzde birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. Bu yöntem, bulutlara tohumlama yaparak yağmur yağdırılmasını veya bulutların dağıtılmasını sağlamaktadır. İnsanlar bu yöntemi, enerji ihtiyacını karşılamak, kurak bölgelere su temin etmek, hava olaylarını kontrol altına almak gibi çeşitli amaçlar için kullanmaktadırlar.

Yağmur bulutları tohumlama yöntemi ile dağıtılmaktadır. Stratiform bulutlar ince bulutlar olduğu için tohumlama ile yağış bırakabilir ve ardından yerlerini açık havaya bırakırlar. Tohumlama işlemi genellikle uçaklar, yerden havaya atılan roketler ve jeneratörler aracılığıyla gerçekleştirilir. Jeneratörler, yerden havaya yoğunlaşma zerreciklerini püskürtürler.

Yağmur bombası genellikle yaz mevsimindeki kümülüs bulutları ile kışın görülen alçak bulutlar gibi belirli bulut türleri üzerinde etkili olmaktadır. Tohumlama işleminden sonra genellikle 15 dakika ile 1 saat içinde yağış alınabilir.

Bulut tohumlama olayı Türkiye'de günlük dilde "yağmur bombası" adıyla anılmaktadır. İlk uygulamayı Irving Langmuir ve Vincent Schaefer 1940'ların sonlarında gerçekleştirmiştir.

Suni yağmur, dronelar aracılığıyla verilen elektriğin bulutlardaki su damlacıklarının birleşerek yağış oluşturmasını sağlayan bir yöntemdir.

Bulutları dağıtmak için sis olarak da bilinen zemin esaslı bulutların dağıtılması yöntemi kullanılabilir. Küçük su damlalarından oluşan sis, buz kristallerine dönüştürülerek ortadan kaldırılabilir. Sis dağıtma amacıyla yapılan tohumlama hem zeminden hem de havadan gerçekleştirilebilir.

Dolu savar ise dolu tanelerini yağmura çeviren sistemdir. Ses dalgaları sayesinde bulut içindeki dolu taneleri yağmur olarak düşürülür ve böylece etki alanındaki araçlar ve tarım alanları korunmuş olur. Dolu savar meyve bahçelerine yaklaşan dolu bulutlarını önceden tespit edip bu şekilde zararları önlemeye yardımcı olur.

Sonuç olarak, yağmur bombası veya yapay yağmur yöntemi farklı amaçlar için kullanılabilen bir teknolojidir ve belirli koşullar altında başarılı sonuçlar elde edilebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri