Yağmurlu Köyü Kırkağaç Manisa

Yağmurlu Köyü Kırkağaç Manisa
0
22

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Kırkağaç Yağmurlu Köyü - Yağmurlu Köyü Hakkında - Yağmurlu Köyü Tanıtımı - Yağmurlu Köyü Resimleri





Tarihçe

Köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle beraber elimizdeki yazılı kaynaklara göre 1530 tarihine ve Osmanlı dönemine ait tahrir defterlerinde Yağmur ismiyle yer aldığı görülmektedir.Bu dönemde köyde 17 hane bulunmaktadır.19. yüzyıla gelindiğinde ise bir ara köyün ismi Yeniköy olarak değişmiştir.Bu durum izaha muhtaç olmakla beraber halen köylülerden alınabilecek sözlü bilgilere nazaran bunun büyük bir sel afatı sonrası gerçekleştiği ve köyün yerinin değiştiği anlatılmaktadır.Sonraki dönemlere ait özellikle Temettuat defterlerinde ayrıntılı bilgilere ulaşmak mümkündür.

Kültür

Giyim Kuşam

Yağmurlu köylüleri genellikle medeni giysileri giymekle birlikte bazı kadınların "astar" adını verdikleri bir çeşit çarşaf diyebileceğimiz giysiyi kulandıkları görülür. Bu giysi sadece alışkanlık diyebileceğimiz bir nedenden dolayı giyilmektedir ve sadece bazı yaşlılarda görülebilir. Köylü kadın ve kızlar düğünlerde bayramlarda kendi aralarında "evvel zaman" dedikleri bindallı benzeri giysileri giyerler. Normal zamanlarda allı güllü ve çiçekli picama veya don dedikleri giysiyi üstlerine de gömlek veya zıbın denilen giysiyi giyerler. Eşarp veya başörtüsü oldukça yaygındır. Gençlerin başı açıktır. Erkekler ise pantolon ve gömlek giyerler. Şapka ve kep de sıklıkla kullanılmaktadır.

Kız isteme ve düğün

Düğünlerde, bayramlarda, komşu veya akraba ziyaretlerinde ya da herhangi bir yerde birbiriyle tanışıp konuşanlar birbirlerini beğenmişlerse oğlan bunu kendi annesine veya babasına söyler. Onların da rızası olursa bir haberci ile "Hayırlı bir iş için misafirliğe gelmek istediklerini" bildirirler. Eğer kız tarafı uygun görmezse "Bizim o gün yapacak başka işimiz var"; uygun görürse "Buyursunlar gelsinler" diyerek cevap verirler. Kız isteme günü oğlan tarafı yanlarına köyün ileri gelenlerinden veya kız tarafının reddedemeyeceğini düşündükleri birini de alarak giderler. Hediye olarakta özellikle baklava veya lokum götürülür. Oradan-buradan konuşulur, gelin adayı kızın getirdiği kahveler içildikten sonra içlerinden en yaşlı olan "Biz, evinizin bereketi, gözünüzün nuru, güzeller güzeli kızınızı evimizin direği oğlumuza uygun görüp Allah'ın emri peygamberin kavli ile istemeye geldik. Eğer siz de uygun görürseniz kızınıza talibiz" der. Kız tarafı uygun görmemişse "Kızımıza talip olmanız bizleri onurlandırdı fakat siz nasibinizi başka yerde arayın, inşallah herşeyin hayırlısı olur" derler. Eğer uygun görmüşlerse oğlan evine bir beyaz mendil verilir ya da "biz bir de kızımıza soralım" denilir, kızın babası kızı ile başka bir odaya giderek konuşur. Konuşmanın sonucuna göre nasiplerini başka yerde aramaları söylenir ya da mendil verilir,hep birlikte tatlılar yenir.Oğlan tarafı nişan gününü sonra kararlaştırmak üzere müsade isteyerek (Hayırlı olsun diyerek)evden ayrılırlar.daha sonraki ziyaretlerde mişan günü belirlenir .Nişan törenleri iki ailenin akrabalarının katılımı ile (aile arasında) yapılır. Bu törene kızın arkadaşları da katılır.Nişanda kız ve oğlana kına yakılır. Kızlar ve kadınlar kendi aralarında yöresel oyunlar oynarlar.Bu eğlencelere erkekler pek katılmazlar.Kız ve oğlan evi bu arada düğün gününü de kararlaştırırlar.

Düğün gününden iki üç hafta önce davetiyeler bastırılarak komşu akraba ve köylülere dağıtılır. Bazı aileler davetiye yerine havlu,şeker veya lokum gönderirler.Düğün hazırlıkları düğünden üç dört gün öncesinde hız kazanır.Düğün mevlit ile yapılacaksa mevlithanlar , aşçılar belirlenir. düğün çalgılı olacaksa çalgıcılar da hazırlanır. Düğünlere tüm köylüler doğal davetlidir ve katılırlar. Düğün günü herşey hazırdır.

Yemekler

(ÇIĞIRTMA)ADINI verdikleri bir patlıcan yemeği ile kapamadır.Ayrıca dibekte dövülmüş bulgur ve etten yapılan keşkek çok sevilir.Bütün yemekler zeytin yağı ie yapılır.

Coğrafya

Manisa iline 86 km, Kırkağaç ilçesine 11 km uzaklıktadır.Köyün deniz seviyesinden yüksekliği 200 m civarındadır.Köy ova üzerine kurulmuştur.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. marmara bçlgesine de yakın olması sebebi ilede marmara iklimide görülmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000 - 898
1997 - 862

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde 1995 yılında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayesinde önceleri sadece zeytin ve tütün yetiştirilirken şimdi domates, biber, patlıcan; meyvelerden ise bodur kiraz, bodur şeftali ve erik en önemli geçim kaynağı olmuştur. Bol miktarda kavun da yetiştirilmektedir. Ovanın tamamına elektrik döşenmiştir. Tütün ekimi az sayıda aile dışında ortadan kalkmıştır. Mısır ve pancar üretiminin yanında pamuk ekimi de yaygınlaşmıştır. Sulama derin kuyularla yapılmaktadır. Köyde üç bakkal dükkânı, üç de kahvehane vardır, ayrıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait bir merkez de kahvehane olarak kullanılmaktadır. Köy muhtarlık binası da hizmete açılmıştır. Köyün iki de benzin istasyonu vardır. Benzin istasyonunun biri kooperatife diğeri de özel şahsa aittir. Kooperatif başkanlığını üç dönemden beri Mustafa Kazak yapmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Okul Şubat2005 de dönemin TBMM başkanı Bülent Arınç 8 derslikli, bilgisayar sınıfı da bulunan ilköğretim okulunun açılışını yapmıştır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur.Köyden ilçeye yolcu taşımacılığı yapan minibüsler vardır. Sağlık ocağı yoktur, fakat köyde bir ebenin görev yaptığı sağlık evi bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve hemen hemen her evde sabit telefon vardır. 1996 yılında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi köyün çehresini ve ekonomisini geliştirmiştir. Köyde iki cami, iki de misafir odası bulunmaktadır. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait bir zeytin işleme tesisi, bir benzinlik, bir de biyo-gaz üretim tesisi bulunmaktadır. Yine Tarımsal Kalkınma Kooperatifi köyde bir de kontinü zeytinyağı fabrikasının sahibidir. Özel kişilere ait üç zeytinyağı fabrikası daha bulunmaktadır.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt