Son konular

Yanıklarda Ilk Yardım

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Deri, vücudumuzun dış dünya ile temas yüzeyidir. Çevresel etkilere açıktır. Isı değişikliklerine duyarlı olma özelliği nedeniyle yanıkları sık görülür. Çocuklarda en sık kollar, daha sonra baş ve boyun bölgesi yanar. Yanık vakalarının % 94'ü evde meydana gelmektedir. En çok sıcak sıvılarla haşlanma, daha az olarak alev yanığı ve nadiren elektrik yanıkları görülür.

Hekimler, yanığın ciddiyetini belirlerken yanan cilt bölgesinin genişliği ve derinliği yanında yakan maddeyi de göz önünde bulundururlar. Çocuklarda tüm vücut yüzeyinin % 12'sinden fazlası yanmışsa hayati tehlike söz konusu olur.

Deride kızarıklığa yol açan 2-3 santimetrelik küçük ve yüzeysel bir yanık önemli değildir, evde tedavi edilebilir. Bundan daha büyük bir yanık ise yanık yerinden su kaybına ve mikrop kaparak enfeksiyona yol açabileceği için tehlikeli olabilir.

Aman dikkat! Elektrik yanıklarında yanan saha küçük olsa bile derin dokular yanmış olabilir; mutlaka hekime başvurun.

Küçük Yanıklarda İlk Yardım:

Küçük yanıklarda yanık bölgesini basınçsız akan soğuk suyun altına tutmak suretiyle ağrıyı azaltın. Böylece yanan yerin su toplamasını da önleyebilirsiniz.

Yanık su toplarsa üstünü gazlı bezle kapatıp bantlayın. Su toplayan yeri patlatmayın. Burası yeni deri oluşurken yanan bölgeyi koruyarak iyileşmesini kolaylaştırır.

Yanığın üstüne krem, diş macunu ya da yoğurt gibi şeyler sürmeyin.

Çocuğunuz elbiseleriyle yanıyorsa hemen yere yatırın. Yanan yerlere elinizle dokunmayın, kendi giysilerinizi değdirmeyin. Su dökerek üzerine kilim, battaniye ya da kalın perde kapatarak alevleri söndürmeye çalışın. Bunu yaparken çocuğun başını örtmemeye olabildiğince dikkat edin. Alevleri naylon gibi yanıcı maddelerle örterek söndürmeye çalışmayın. Çocuğu dışarı çıkarmaya kalkmayın, çünkü hava alevleri güçlendirir.

Yanığın nedeni elektrikse çocuğun üzerine su dökmeyin.

Alevler söndüğünde büyük yanıklarda yapılacak ilkyardımı uygulayın.

Büyük Yanıklarda İlk Yardım:

Kaynar suyla, kızgın yağ ya da kimyasal maddelerle temas etmiş olan giysileri çocuğun diğer yerlerine değdirmeden makasla keserek üzerinden çıkarın. Yanan deriye yapışmış yanık ve kavruk giysileri çıkarmaya çalışmayın.

Yanık sahasını soğuk suyla serinletin. Çocuğu soğuk su dolu küvete sokun veya soğuk su ile ıslatılmış çarşafla yanık yerleri örtün. Derisini ovalamayın. Yanığa kimyasal maddeler yol açtıysa deriyi bol soğuk su ile iyice yıkayın.

Yanık bölgeyi temiz sargı bezi ile kapatın. (Steril sargı bezi yoksa sıcak ütülenmiş mendil veya yastık kılıfı da aynı işi görür). İlk girişimden sonra çocuğunuzu derhal acil servise götürün.
 

Similar threads

  • Soru
Öncelikle yanığı olan hastanın üzerinde ilk yardım işlemini zorlaştıracak kıyafetler ve takılar çıkartılmalı ardından yanan bölge soğuk su ile bolca yıkanmalıdır Soğuk suda yıkama işleminden sonra nemli ve temiz bir pamuk bez ile (naylon, kadife vs olmamalı) yanığın etrafı sarılmalı ve en kısa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Yanıklar Deride kızarıklığa yol açan 2-3 cm.’lik küçük ve yüzeysel bir yanık önemli değildir, evde tedavi edilebilir. Bundan daha büyük bir yanık ise yanık yerinden su kaybına ve enfeksiyona yol açabileceği için tehlikeli olabilir. Küçük Yanıklar: Ne yapmalı? 1. Yanık yeri basınçsız akan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Yanıklarda ilk yardım nasıl yapılır? COCUK YANIKLARINDA İLKYARDIM Derimiz, vucudumuzun dış dunya ile temas yuzeyidir Cevresel etkilere acıktır Isı değişikliklerine duyarlı olma ozelliği nedeniyle yanıkları cok sık gorulur Cocuklarda en sık kollar, daha sonra baş ve boyun bolgesinde yanmalar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Öncelikle yanığı olan hastanın üzerinde ilk yardım işlemini zorlaştıracak kıyafetler ve takılar çıkartılmalı ardından yanan bölge soğuk su ile bolca yıkanmalıdır Soğuk suda yıkama işleminden sonra nemli ve temiz bir pamuk bez ile (naylon, kadife vs olmamalı) yanığın etrafı sarılmalı ve en kısa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
yanıkta ilk müdehale - yanık tedavisi - yanık ilk yardım Yanıklar en çok karşılaşılan ev kazaları içerisindedir. Çok değişik türleri bulunan yanıklar genellikle hassas yerlerde olduysa ve derinin büyük bir kısmını etkilediyse oldukça tehlikeli bir problemdir. Her tür yanıkta yapılacak ilk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt