Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Yargı kararları nedir hukuk?
Hukuksal bir deyim olarak ise, bir sorunun çözüm tarzı hakkında mahkemelerce verilen kararları veya hukuk bilginlerince belirtilen düşünceleri ifade etmektedir. Yargısal içtihatlar ihtilaflı hukuksal meseleler hakkında mahkemelerin verdikleri kararları ifade eder.Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı nedir?
Kararların Uygulanması Anayasa Madde 138/4- Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.Yargı kararları herkese açık mı?
Yargı kararları herkese açık mı?Anayasamızın 141’inci maddesine göre, “mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır. Duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına ancak genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hâllerde karar verilebilir.
Yargı kararı ne demek?
Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Temyiz başvurusu üzerine başvuruya konu kararın hukuka uygun olup olmadığı noktasında bir “hukuki denetim” yapar. Yargıtayın görevleri ve işleyişi 2797 sayılı Yargıtay Kanunu ile belirlenmiştir.Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Danıştay, mahkeme kararlarının gerekçesinin bağlayıcı olduğu görüşünü savunmaktadır. Yalnızca Danıştay içtihadı birleştirme kararlarının gerekçesi bağlayıcı bir etkiye sahiptir. Ancak, bu bağlayıcılık, Anayasaya aykırıdır.Anayasa mahkeme kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasa mahkeme kararları bağlayıcı mıdır?Anayasa’nın 153. maddesinde yer alan Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğuna dair hükmün herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. Dolayısıyla mahkemeler ve kamu gücünü kullanan diğer organlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamaktan veya gereğini yerine getirmekten kaçınamaz.
İdare aleyhine açılacak davalarda zamanaşımı süresi, 10 yıl olarak kabul edilmiştir. Bu sürenin başlangıcı, Yüksek Mahkeme kararları gereğince, yargı kararlarının idareye tebliğinden itibaren en geç otuz gün sonrası olarak kabul edilmektedir.
İlamın zamanaşımına uğraması… “hüküm, verildiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrar.