Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yasaklilik sebepleri nelerdir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Yasaklılık sebepleri nelerdir?​

a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında. ç) Kendisi ile arasında evlatlık bağı bulunanın davasında.

5941 sayılı yasa neyi ifade eder?​

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, çek defterlerinin içeriklerine, çek düzenlenmesine, kullanımına, çek hamillerinin korunmalarına ve kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması önlemlerine katkıda bulunmaya ilişkin esaslar ile çekin karşılıksız çıkması ve belirlenen diğer yükümlülüklere aykırılık hâllerinde ilgililer …

Çek hesabı açma yasağı kim tarafından verilir?​

Çek hesabı açma yasağı kim tarafından verilir?
Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Yargılama sırasında da resen mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilir.

Hakimin yasaklılık sebepleri nedir?​

Hakimin yasaklılık sebepleri nedir?
Madde Metni a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında. ç) Kendisi ile arasında evlatlık bağı bulunanın davasında.

Nişanlılık yasaklılık sebebi mi?​

6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi Maddeye, nişanlılık da yasaklılık sebebi olarak ilave edilmiştir.

3167 SKM nedir?​

MADDE 1. — 3167 sayılı Çekle ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korun ması Hakkında Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Bu fiillerden dolayı takibat yapılması çek hamilinin şikâyetine bağlıdır. Şikâyet süresi çe kin bankaya ibraz tarihinde başlar.

5941 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?​

5941 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?
Sonuçta 5941 sayılı Çek Yasası 14.12.2009 tarihinde TBMM de kabul edilerek, 20.12.2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Çekte muhatap kim?​

Çekte muhatap kim?
Çek düzenleyen sahibine “keşideci”, çekin muhatabı ve meblağı alacak kişiye “lehdar”, ödeme yapacak olan tarafa da “muhatap” denir. Bankada bir karşılığı olmadan düzenlenen çeklere “karşılıksız çek” denir. Çekin üzerinde lehdarın adı yazılı ise “nama yazılı çek”, lehdarın adı bulunmuyorsa “hamiline çek” denir.

Mahkemenin verdiği çek yasağı kaç yıl?​

Karşılıksız çek keşide etme suçu kapsamında ceza alan ve çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına hükmedilen kişi asli para cezasının ödendiği tarihten itibaren 3 yıl sonra ve her halde yasak kararı verilmesinden 10 yıl sonra çek düzenleme yasağı kararının kaldırılmasını talep edebilecektir.

Ödemeden men yasağı nedir?​

Bir Yargıtay kararında da belirtildiği üzere; TTK.nun 711/3 ncü maddesinde, keşidecinin, çekin kendisinin veya üçüncü bir kimsenin elinden rızası olmaksızın çıkmış olduğu iddiasında ise, muhatabı (bankayı) çeki ödemekten men edebileceği hükme bağlanmıştır.

Hakimin yasaklılık halleri nelerdir?​

Hakimin yasaklılık halleri nelerdir?

Hakimin Yasaklılığı nedir?​

Hakimin Yasaklılığı nedir?
Hakimin Reddi ve Hakimin Çekinmesi Nedir? (CMK m.22-31) Hakimin çekinmesi; hakimin davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı haller (görev yasağı, yasaklılık hali) ile tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerin varlığı halinde kendiliğinden davaya bakmaktan çekinmesidir. (CMK m.30).
 
Yasaklılık sebepleri arasında sayılan durumlar genellikle bir hakimin tarafsızlığını veya bağımsızlığını etkileyebilecek durumları içerir. Örneğin, hakimin kendisiyle ilgili bir davada ya da ailesinden birinin davasında hakimlik yapması tarafsızlığına zarar verebilir. Bu sebeplerin amacı adaletin tarafsız bir şekilde sağlanmasını ve yargı sürecinin güvenilirliğini korumaktır.

5941 sayılı yasa, çek defterlerinin kullanımına ve çek düzenlemesine ilişkin esasları düzenlerken çekin karşılıksız çıkması durumunda uygulanacak önlemleri belirler. Çek yasasının amaçları arasında çek hamillerinin korunması ve kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması gibi konular ön plandadır.

Çek hesabı açma yasağı, yargılama sırasında mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilmesi durumunu ifade eder. Bu yasağın çiğnenmesi durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir.

Nişanlılık da artık yasaklılık sebepleri arasında kabul edilen bir durumdur. 6100 sayılı Kanunla nişanlılık da yasaklılık sebebi olarak tanımlanmıştır. Bu durum da tarafsızlığın korunması amacıyla getirilen bir kuraldır.

Ödemeden men yasağı ise çekin rızası olmaksızın dolaşıma çıktığı iddiasında muhatabın (bankanın) çeki ödemekten kaçınabileceği durumu düzenler. Bu durum da çekin güvenilirliğini sağlamak için alınan bir tedbirdir.

Hakimin yasaklılık halleri genellikle tarafsızlığını veya bağımsızlığını etkileyebilecek durumları içerir. Bu durumlar, hakimin kendisiyle ilgili bir davada, ailesinden birinin davasında ya da davada taraflardan biriyle özel bir ilişkisi bulunduğu durumlarda ortaya çıkabilir.

Hakimin yasaklılığı ise hakimin davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı haller ile tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerin varlığı durumunda kendiliğinden davadan çekilmesi anlamına gelir. Bu durum adaletin sağlanması ve yargılamanın tarafsızlığının korunması açısından önemlidir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri