Yaşlıda ağrı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Yaşlılarca en çok lisana getirilen sıkıntılardan biri olan ağrı; duysal bir ihtar yahut sinirsel bir hasara bağlı olarak ortaya çıkan ve kişinin hafızasına, beklentilerine ve duygusal yapısına nazaran değişiklikler arz eden karmaşık bir süreçtir.

Yaşlılarda bildirimi yapılmamış ve tıbbi kayıtlara geçmemiş hastalık nispeti nispeten yüksektir, zira yaşlılar yahut yaşlı yakınları pek çok belirtiyi yaşlılık için doğal sayarak sıhhat kuruluşlarına başvurmamaktadırlar. Buna karşın yaşlılarda ağrı görülme orantısının hayli yüksek olduğu bilinmektedir.

Yaşlılar kronik (süregen) ağrı açısından da değerli bir risk öbeğini oluşturmakta ve bu yaş kümesinde ağrı önemli meselelerin ortaya çıkmasına yer hazırlamaktadır. Bu dertlerin başında depresyon, anksiyete (bunaltı), çevre izolasyon, uyku bozuklukları, ambulasyon-hareket problemleri dikkati çekmekte ve sıhhat hizmetlerinin tasarrufunda ve tedavi maliyetlerinde bariz artışlar olmaktadır. İnatçı ağrının yaşlılarda yürüme bozukluklarını artırdığını, rehabilitasyon çalışmalarını yavaşlattığını ve ağrıya yönelik olarak kullanılan ilaçların da pek çok yan tesire neden olduklarını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Yaşlılarda ağrıya yönelik tedavi seçenekleri ilaç tedavisinden girişimsel ağrı tedavisine kadar değişen yelpaze içindedir. İlaç tedavisinde münasip ilacın seçilmesi, kısa tesirli ilacın tercih edilmesi, bir kezde bir tek ilacın reçete edilmesi, tedaviye düşük dozlarda başlanması, dozun gerekiyor ise denetimli olarak ve yavaş artırılması, ilaç yan tesirlerinin bilinmesi, ilaç kombinasyonlarının yan tesirlerinin bilinmesi, ilaca gerektiği müddet kadar devam edilmesi değerlidir. Ağrının denetim edilmesine yönelik olarak kullanılan pek çok ilaç mevcut olmakla birlikte kimilerinin münhasıran yaşlı hastalarda tasarrufu önerilmemektedir; tabiplerin münhasıran bu ilaçlar ile ilgili mevzularda donanımlı olmaları gerekmektedir.

Münhasıran yaşlılarda omurganın da yaşlanmasına bağlı bel-bacak ağrılarıda sık görülmektedir. Bel nahiyesinde daha çok hissedilen ağrı omurganın faset eklemlerindeki bozukluğa bağlıdır. Faset eklemine yapılacak radyofrekans akım pratiği ile belde lokalize ağrı giderilebilmektedir. Belden bacağa sahih yayılan ağrı ise çoğunlukla bel fıtığına bağlı had sıkışması ağrısı olup bu hududun üzerine uygulanacak pulsed radyofrekans akım tedavisi ile hastalar ağrısız kalabilmektedir. Yaşlılarda ömür kalitesini kıymetli ölçüde etkileyen ağrı derdine yaklaşım ilmî ve gerçekçi bir kıymetlendirme ile tedavinin de multidisipliner bir yapılanma içinde gerçekleştirilmesi biçiminde olmalıdır.
 
Üst Alt