Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti
Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti Nedir?
Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti Neydi?

YAVUZ SULTAN SELİM'İN VASİYETİ

Mısır seferi donuşunde,Yavuz Sultan Selim hocası İbni Kemal ile birlikte at uzerinde gidiyorlardıBirdenbire devrinin meşhur alimi İbni Kemalin atının ayağından sıcrayan bir camur,Yavuz Selim ’in giydiği sırmalı cubbesinin uzerine sıcradı ve kirletti

Bana başka bir cubbe verinizBu cubbede boylece hazinemde saklansınSırtındaki kaftanın sandukasına ortulmesini vasiyet etmiş ve vasiyeti yerine getirilmiştir
“Alimlerin atlarının ayaklarından sıcrayan camurun bile makbul olduğunu gelecek nesiller ibretle gorsunCunki alimler her zaman padişahlara lazımdırdiyerek alimlerin değerini vezirlerine anlatmış olduOlduğu zaman bu cubbe vasiyeti uzerine turbesindeki sandukasının ustune serildi

İlim ve ahlakta un kazanmış yuksek adamların devlet işlerinde kullanılmasını vasiyet etmiş olan Yavuz Sultan Selim,halka rehberliği ancak ilim ve ahlakta yukselmiş olanlar yapabilirşeklinde konuşmuştur

Yavuz Selim,hazineyi altınla doldurunca onun zenginliği karşısında;
“Benim altınla doldurduğum hazineleri torunlarımdan her kim akce ile doldurabilirse kendi muhru ile muhurlesinVe illa hazinei humayun benim muhrumle muhurlensindiye vasiyet etti

Oğlu Suleymanın suslu elbiseler giydiğini gorunce:

“Suleyman sen boyle suslenirsen,anan ne giyecek?diyerek sadeliği tavsiye etmiştir

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt