Yaylapalamut Köyü Kaş Antalya

Yaylapalamut Köyü Kaş Antalya
0
23

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
yaylapalamut köyü bilgileri - yaylapalamut köyü resimleri - yaylapalamut köyü tanıtım



Yaylapalamut, Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eskiden PALAMUT KÖYÜne bağlı olan köy, 1994 yılında ayrılarak köy olmuştur. YAYLA PALAMUT KÖYÜnün ismi, köydeki palamut ağaçlarının çok olmasından ve PALAMUT KÖYÜnün yaylası olmasından dolayı verilmiştir.Eskiden KIZILAĞAÇ olarak da bilinen köyün ,bu isimle anılmasının sebebi köyde ki kızılçam ormanlarının çok olmasından dolayıdır.
Kültür

Köyün geleneklerinde en belirgin olanı köyün düğünleridir. Köyün düğünleri üç gün olmaktadır. Düğünlerde yemekleririn başında keşkek ve et yemeğidir.Ayrıca yufka ekmeğinden yapılan 'kıyma' adı verilen tatlı vardır.Yemekleri sulu et yemeği keşkek kıyma en ünlü olanlarıdır.
Coğrafya

Köy ANYALYA iline 180km,KAŞ ilçesine 70km,SÜTLEĞEN Köyü'ne 18km,ÇAMLIKÖY'e 3km,YUVACIK KÖYÜ'ne 11km,ARSA KÖYÜ'ne 12km,ÇAMLIOVA Köyü'ne 5km,FETHİYE ilçesine 65km,ELMALI ilçesine 60km uzaklıkta bulunmaktadır.
İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları serin,kışlar hafif soğuk içerisinde geçmektedir.Kışları bazen kar yağsa da bu kar toprağın üzerinde fazla kalmamaktadır.Kışın ,yağış biçimi genelde yağmur şeklinde olmaktadır.Yağmuurun yeterli miktarda yağması bölgenin yeşil kalmasını sağlamaktadır.Fakat,son bir kaç yıl içerisinde yağışlarda azalma görülmektedir.Yaz ayları serin geçen bu bölgede aşırı sıcaklar görülmemektedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 447
2000 283
1997 848

köy dışa göç verdiği için son yıllarda nüfus kaybına uğramıştır...
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Tarımda ürün olarak genelde elma yetiştiriciliği gelmektedir.Eylül ayında elma sezonu başlar.Köyün elmasında eşsiz bi tat vardır.Tadın nedeni ise çam ağaçlarının yakın olması ve oluşturduğu kokudur.Köylü halkı kendi elma işlemesini ve satım işlerini tamamladıktan sonra komşu köylere, Gömbe ve Akçay'a gider. Buralarda elma toplama ve işleme işçiliği yaparak da maddi kazanç sağlar.Elmadan başka tarım ürünü olarak arpa,buğday,yulaf,fiğ ve burçak yetiştirilir.Köy halkı hayvancılıkta yapmaktadır. Genelde,büyükbaş hayvanlar yetiştirilmektedir. Hayvanları satarak ve ineklerden elde edilen süt satılarak ekonomik gelir sağlanır. Köyün genç nüfusu okul iş gibi konulardan dolayı dışa göç etmektedir.Çünkü köyde yeterli ekonomiyi sağlayacak iş imkanı azalmıştır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat yatılı eğitimden yararlanılmaktadır.Eğitim gören öğrenciler komşu köy olan 18 km uzaklığındaki SÜTLEĞEN KÖYÜne gitmektedirler. Köyün içme suyu Akdağın zirvesinden gelmektedir.Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde köy imamı için lojman bulunmaktadır.

kaynak/ yerel net / vikipedi / özgür ansiklopedi


köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt