Yaz aylarında beslenme ve sıvı tüketimi nasıl olmalıdır?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Yaz ayları beslenmemize çok dikkat etmemiz gereken aylandandır.Çünkü hem günler uzundur hem de çok sıcaktır. Bu nedenle beslenme biçimimize ve likit alımımıza kıymet göstermeliyiz.

Günlerin uzaması ile öğün sayımız da artmalıdır. Besin çeşitliliğine dikkat ettiğimiz üzere öğünler de en azından 3 ana 3 ara öğün olmalıdır.

Sıcak havaların çok tesirli olması ter yolu ile likit ve elektrolit kaybına sebep olmaktadır Su kaybı ile bir arada sodyum ve potasyum kaybı da olduğundan ötürü yalnızca su tüketimi yerinde olmayabilir.. Bu nedenle likit kaybını yalnızca sudan karşılamak alanına sudan güçlü meyve ve zerzevatları beslenmemize dahil etmemiz daha da yararlı olacaktır. Suyun yanında ayran, meyve suları, meyve ve sebzelerin tüketimi de artırılmalıdır. Yeniden sudan güçlü karpuz, kavun, erik, kayısı, şeftali üzere meyvelerin tüketimi hem mineral hem de vitamin desteği de sağlayacaktır.

Meyve ve sebzelerin bol tüketilmesi likit ve elektrolit desteği yanında A-vit., C-vit., ve bilhassa de antioksidan içeriği bakımından da kıymetlidir. Bu da ayrıyeten bağışıklığı kuvvetlendirecektir.

Münhasıran su kaybı evlatlar için çok ehemmiyet arz etmektedir. Zira evlatların dışarıda oyun oynama müddetleri uzamıştır ve ter yolu ile kayıpları artmaktadır. Evlatlar için su gereksinimi ortalama 1,5-2 litre olmalıdır.

Yeniden yetişkinler de sıcak havalara çok dikkat etmelidirler. Kayıpların çok olması sebebiyle tansiyonu olanlar, böbrek rahatsızlığı olanlar, kalp damar marazı olanlar üzere likit alımına dikkat etmesi gereken bireyler vardır. Bu kimseler sıcak ortamlardan uzak durmaları gerektiği üzere su tüketimini de artırmalıdırlar. Yeniden rastgele bir rahatsızlığı olmasa da yetişkinlerin ortalama 2-2,5 litre su tüketmeleri mahallinde olur.

Likit gereksinimi yetişkinler için de sudan karşılanabileceği üzere ayran, taze meyve suları, meyveler ve sebzelerden de karşılanabilir. Günde en azından 5 porsiyon zerzevat ve meyve tüketimi münasip olabilir. Bunun yanında rastgele bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireyler maden sularını da kullanarak mineral destekli likit da tüketebilirler.

Başkaca değerli bahislerden biri de yaz aylarında çok sık rastlanılan azık zehirlenmeleridir. Sıcaklıkların artması ile mikroorganizmaların besinlerde çoğalması daha süratli olmakta bu nedenle açıkta satılan besinleri ve fast food üzere besinler tüketirken çok dikkat edilmelidir. Mayonez, yumurta, krema, pastalar, tavuk ve kıyma üzere besinler çok çabuk bozulabildikleri için tüketimi kesinlikle denetimli olmalıdır.

Yeniden besinler dışarıda 1-2 saatten ziyade bırakılmamalı, şayet mümkünse taze alınıp, tüketilmelidir. Ya da müsait ve soğuk ortamlarda saklanmalıdırlar. Hijyen koşullarına dikkat edilerek hazırlanıp pişirilmelidirler.
 
Üst Alt