Reputation:
Su sarnıcı nedir ve ne işe yarar?
Sarnıç, içinde su biriktirmek için yer altında yapılan depo olmakla birlikte gemilerde saçtan yapılmış tatlı su deposudur.Yerebatan Sarnıcı niye yapıldı?
6. yüzyılda imparator İustinianos tarafından yaptırılan sarnıç, Osmanlı Dönemi'nde de uzun süre halkın su ihtiyacını karşıladı. Sarnıç içerisinde yer alan su, Cebeciköy Kemeri ile 19 km uzaklıkta yer alan Belgrad Ormanı'ndan elde edildi.
Yerebatan Sarnıcı restorasyonu bitti mi?
İstanbul'un en önemli turistik merkezlerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı'nda, yaklaşık 4 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Mayıs ayının sonunda ziyarete açılması planlanan sarnıç, beklenen İstanbul depremine karşı güçlendirilirken, çalışmaların ise yüzde 95'i tamamlandı.
Sarnıç nasıl su toplar?
Sarnıçlar genellikle su depolamak üzere kazılan çukurun duvarları taş veya tuğlayla örülerek ve Horasan harcı gibi su geçirmez bir sıvayla yalıtılarak yahut tamamı kayalara oyularak yapılırdı.Yerebatan sarnıcının diğer adı nedir?
532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı Stoa Bazilikası'nın altında yer aldığı için Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir.
Yerebatan Sarnıcı Restorasyon ne zaman bitecek 2021?
İstanbul'un silüetini süsleyen Sultanahmet Camii'nde süren ve caminin inşasından bu yana yapılanların en kapsamlısı olarak nitelendirilen restorasyon çalışmasının 2022 yılının ortalarında bitmesi bekleniyor.
Açık hava su sarnıcının adı nedir?
Karagümrük Çukurbostanı Aetios Sarnıcı, Karagümrük semtinde 421 yılında yapılan bir diğer açıkhava sarnıcıdır. Şehre giren sular ilk olarak bu sarnıçta dinlendirilirdi.Yerebatanda kac sütun var?
Sarnıç, uzunluğu 140 m. genişliği 70 m. dikdörtgen biçimde bir alanı kapsayan dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 m. yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır.