Karpuz içerdiği gerek vitamin ve gerekse de mineraller ile sıvı açısından oldukça faydalı bir meyvedir. A,B6 ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Bilinenin aksine karpuzun kalorisi çokta yüksek değildir.Bir çorba kasesi kadar dilimlenmiş karpuzda (yaklaşık 150gr)50 kalori vardır.Bu da bir dilim ekmekten daha az kalori demektir.
Her şeyin fazlası nasıl zararsa karpuzun da fazlası yararlı olan meyveyi zararlı hale getirmektedir. Şeker içerdiği için fazla tüketildiği zaman kan şekerinde dalgalanmalara yol açar.Özellikle Şeker Hastalığı olan kişilerin karpuz yedikleri zaman yanına kü.ül bir parça peynir eklemelerini tavsiye ederim.
Kırmızı rengi veren likopen alerjik bir maddedir ve fazla alınması halinde bir takım mide bağırsak rahatsızlıkları da yapmaktadır.Bunların başında gaz ,şişkinlik ve mide bulantısı gelir.
Karpuz hiç yağ ve kolesterol de içermediği için ve içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarını ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda yaşlanma belirtisi olarak ciltte meydana gelen deformasyonlara karşı da koruyucu görevi vardır. Karpuz iyi bir lif kaynağıdır o da aynı zamanda, bağırsak hareketlerini düzenler.
Karpuzun içeriğinin bol sıvı olması , böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar. Sık idrara çıkartma özelliğinden dolayı da aynı zamanda kanı temizler.
Sıvı kaybın çok yaşandığı yaz aylarında ara öğünlerde meyve hakkımızın bir tanesini bir porsiyon karpuz olarak tüketebiliriz. Karpuz peynir ekmek yaz aylarının vazgeçilmez üçlüsüdür. Fakat üçü birleşince kalori miktarı artmaktadır. Dolayısıyla ara öğünde karpuzun tek başına tüketip ana öğünümüzde bu üçlüye yer verebiliriz.
Her şeyin fazlası nasıl zararsa karpuzun da fazlası yararlı olan meyveyi zararlı hale getirmektedir. Şeker içerdiği için fazla tüketildiği zaman kan şekerinde dalgalanmalara yol açar.Özellikle Şeker Hastalığı olan kişilerin karpuz yedikleri zaman yanına kü.ül bir parça peynir eklemelerini tavsiye ederim.
Kırmızı rengi veren likopen alerjik bir maddedir ve fazla alınması halinde bir takım mide bağırsak rahatsızlıkları da yapmaktadır.Bunların başında gaz ,şişkinlik ve mide bulantısı gelir.
Karpuz hiç yağ ve kolesterol de içermediği için ve içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarını ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda yaşlanma belirtisi olarak ciltte meydana gelen deformasyonlara karşı da koruyucu görevi vardır. Karpuz iyi bir lif kaynağıdır o da aynı zamanda, bağırsak hareketlerini düzenler.
Karpuzun içeriğinin bol sıvı olması , böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar. Sık idrara çıkartma özelliğinden dolayı da aynı zamanda kanı temizler.
Sıvı kaybın çok yaşandığı yaz aylarında ara öğünlerde meyve hakkımızın bir tanesini bir porsiyon karpuz olarak tüketebiliriz. Karpuz peynir ekmek yaz aylarının vazgeçilmez üçlüsüdür. Fakat üçü birleşince kalori miktarı artmaktadır. Dolayısıyla ara öğünde karpuzun tek başına tüketip ana öğünümüzde bu üçlüye yer verebiliriz.