Son konular

Yaz tatilinde nasıl beslenmeliyiz ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yaz mevsiminde su tüketimi çok kıymetlidir. Sıcaklık nedeniyle ölçüsüz terleme su ve mineral kaybına neden olur. Vücut suyunu istikrarda tutabilmek için en az 2-3 litre su içmek gerekir. Örneğin su, limonata, ayran ,sade maden suyu, bitki çayları içerek meyve ve zerzevat tüketerek günlük likit alımını artıra bilirsiniz. Şayet kan basıncınız (tansiyon) düşükse ayran ve mineralli sular tercih edin. Kan basıncınız yüksekse tuz alımını kısıtlayın. Maden suyu içmeyin. Tuzlu ve salamura besinleri tüketmeyin.(aşırı tuzlu zeytin, peynir, tuzlu kuruyemişler, turşu, salamura ve tütsülenmiş(füme) etler, soya sosu, cipsler vb.)

Yaz tatillerinde en sık yaşanan sıkıntılardan biri de besin zehirlenmeleridir. Pek çok insan açıkta satılan, hijyenik kurallara mütenasip hazırlanmamış yiyecekler nedeniyle tatili acil servislerde geçirmektedir. Sıcaklık nedeniyle besinlerde mikroorganizma üremesi kolaylaştığı için dışarıda olan likit ve besin tüketiminize dikkat etmelisiniz. Uygun pişmiş yemekleri tercih etmeli, az pişmiş yahut çiğ etli yemekleri tercih etmemelisiniz (çiğ köfte, suşi, az pişmiş etler, kokoreç vb.) kolay bozulabilen tavuk ve balık etini hijyenini güvendiğiniz restoranlarda tercih etmeli, açıkta satılan besinleri yememelisiniz. Soslu, mayonezli, kremalı besinlerden uzak durmalısınız.

Hava değişimi, uzun süren yolculuklar tıpkı devirde barsak fonksiyonlarını da tesirler. Mütemadi oturma konumu kan dolaşımını yavaşlattığı için kabızlık ve gaz şikâyetlerine sebep olur. Yolculuk öncesi ve sonrası bol lifli beslenmekte yarar vardır. Yolculuk sonrası kabızlık olmaması için kayısı, armut, erik ,elma vb. meyveleri atıştırmak güzel gelebilir. Yolculuk sırasında sık tuvalete çıkmamak için su içmekten kaçınıldığında da yeniden kabızlık sorunu görülebilir. Sonrasında bolca su içmek gerekir.

Tatil dışında hareketsiz ve masa başında geçen bir hayatınız varsa tatildeki egzersiz imkânını değerlendirmeye çalışın. Yüzmek hem serinlemenizi hem de çalışmayan tüm kaslarınızı kullanmanızı sağlar. Hem kalori yakmış hem de vücudunuzu sıkılaştırmış olursunuz.

Gelelim açık büfe ve sınırsız içki tercihlerinin bulunduğu tuzaklara! Yapılabilecekler.

Tatildeyim diye çok geç kalkmayın, metabolizma sistemi sever. Çok geç yatmazsanız çok geç de kalkmazsanız.

Kahvaltıyı sakın atlamayın!

Kahvaltıda bal, reçel, marmelat vb. tatlı yiyecekleri yemeyin. İlerleyen saatlerde canınız dondurma, meyve yahut tatlı büfesinden kaçamaklar yapmak isteyebilir.

Kahvaltıda ve sair tüm öğünlerde yağlı besinler ve kızartmalar yemeyin. Sıcakta yağ toleransımız azalır.

Akdeniz biçimi bir kahvaltı edin (peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillik, tam tahıllı ekmek yahut çörek, meyve vb.) , mümkün olduğunca işlenmiş et eserlerinden kaçının(sucuk, salam, jambon, sosis, pastırma vb.) öteki öğünlerde protein yüklü beslenme olasılığınız yüksektir.

Kahvaltı büfesinden yanınıza meyve alın, ara öğün olarak yiyebilirsiniz. Bu halde yüksek kalorili öteki atıştırmalıklardan kaçınabilirsiniz.

Öğlen ve akşam öğününüzü geçiştirmeyin, sofradan kesinlikle tok kalkın. Aç olursanız daima bir atıştırma halinde olursunuz.

Açık büfe avantajlarından faydalanın, hazırlanması vakit ve uğraş gerektiren besinleri tatilde sıklıkla tercih edin (zeytinyağlı zerzevat yemekleri, salata çeşitleri vb.)

Öğlen ve akşam yemeklerinde protein yüklü beslenin. Protein daha tok kalmanızı sağlar. Tercih edeceğiniz et cinsinin haşlama ,ızgara yahut fırında pişmesine dikkat edin. Yağda kızartılmışlardan uzak durun.

Etinizin yanına farklı zerzevat yemeklerinden birer kaşık olmak üzere 4-5 çeşit zerzevat alın. Ayrıyeten bir tabağa bolca yeşillikten oluşmuş salata hazırlayın.

Pilav/makarna/börek vb. karbonhidratlı yiyecekleri yemek isterseniz ekmek yemeyin. Yüksek porsiyonlarda tüketmeyin.

Her yemeğin yanına patates kızartması almayın, alırsanız sair karbonhidratlı yiyecekleri yemeyin. Yağlı soslar kullanmayın.

Tatlı büfesine gitmeyin yahut tatlı için arkadaşlarınızla/ eşinizle/ ailenizle ortak tabak hazırlayın. Yalnızca tadımlık birkaç lokma yemeye çalışın fazlasını kaçırmayın.

Tatlı yemek isterseniz de öncelikle hafif tatlıları tercih etmeye çalışın. Sütlü tatlılar, dondurma, meyve salatası, dondurmalı içecekler, buzlu meyveli içecekler tercih edilebilir. Şerbetli yahut hamurlu besinlerden kaçının. Yağda kızartılmış tatlıları yemeyin. Tatlı yanında kaymak ve krema üzere yağları tüketmeyin.
 

Similar threads

  • Soru
Yaz mevsiminin gelmesiyle bir arada bütün bir yıl hayalini kurduğumuz tatil planları da hayata geçmeye başladı. Aslına bakarsak yaz ya da kış farketmez, tatil tatildir. Ama bol dinlenmeli uzun yaz tatillerinin tadı daha oburdur. Pek çoğumuz esasen yaz tatili öncesi diyetlerle çokça...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Nihayet bir yıl boyunca beklediğimiz gün geldi! Yılbaşı akşamı birtakım kişiler için cümbüş odaklı düşünülen mealli bir kutlama tarihidir. Fakat pek çoğumuz için de bir ekip kararlar almak, hayat usulümüzde değişiklik yapmak, yeni bir şeylere başlamak ve kendimizi yenilemek için güzel bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
· Televizyonda yiyeceklerle ilgili olan program ve reklamları seyretmemeye çalışın. · Hanede kuvveti yüksek (tatlı, kuruyemiş gibi) yiyecekler bulundurmayın. · Yiyecekleri göremeyeceğiniz formda dolaplarda tutun. · Diyetinize müsait olmayan besinleri buzdolabının art tarafında bulundurun. ·...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Ramazan ayında, beslenme alışkanlıkları tümüyle değişir. üç ana öğün olan günlük beslenme tertibinin iki öğüne indirilmesi ve münhasıran hamur işleri, tatlılar, al et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması beslenme nizamını olumsuz etkileyebilir. Halbuki oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Kent dışı yahut yurtdışı seyahatleri ve tatilleri, turizm hedefli olduğunda gidilen bölgelerin kültürel pahalarını tanıma ismine ağır gezi ve alışveriş yüklü; iş ile ilgili olduğunda içtimalar, kongreler, müşteri ziyaretleri, fuar üzere ticari etkinliklerle; spor, hobi gayeli olduğunda ise...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt