Mevsim geçişlerinde nasıl beslenmeliyiz?
Bahar yorgunluğu dediğimiz, mahsusen kış mevsiminden yaz mevsimine geçiş yaparken yaşanan sıhhat sorunlarınızı en aza indirmek için vitamin ve mineral alımınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Günlük meyve tüketiminiz 3-4 porsiyon olmalı ve kâfi ölçüde salata ve zerzevat yemekleri tüketmeniz gerekiyor. Birebir hengamda öğünlerinizin ziyade yağlı olmamasına itina göstermelisiniz. Yüksek hacimdeki ağır yemekler halsizlik ve hazımsızlık dertlerine yol açmanın yanı sıra kilo alımınızı da tesirler.
Havaların ısınması ile birlikte günlük su tüketiminize de ehemmiyet göstermeniz gerekiyor. Az ölçüde tükettiğinizde kabızlık, vücutta likit zayıflığı, vücuttaki likit kaybına bağlı olarak cilt kuruluğu meydana gelecektir. Buna bağlı olarak halsizlik ve bulantı üzere komplikasyonlara rastlayabiliriz.
Mahsusen bu aylarda kilo vermek istiyorsanız, bir diyet bilirkişisinden yardım alıp yaza hazırlık yapabilirsiniz. Ayrıyeten sağlıklı beslenmek üzere egzersiz de hayatimizda olmazsa olmazlardandır. Bizi en çok fizikî aktivite zinde fiyat.
Sağlıklı beslenerek kilo vermenin püf noktaları nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere hayatımızda olmazsa olmazlardan biri fizikî aktivitedir. Her gün 30 dakika egzersiz, kilonuzu denetim etmenizi sağlayacaktır.
Öğünlerden 15-20 dakika evvel 2 bardak su içmeniz, midenizin dolu olmasını sağlayacak, masada çokça yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Böylece gözünüz doymuş olacaktır. Şayet biraz kilo vermeniz gerekiyorsa, öğünlerinizin porsiyonlarını yarı yarıya düşürmeniz sizin için yararlı olacaktır. Hazır besinlerden, yağlı yiyeceklerden, hamurlu besinlerden ve tuzlu besinlerden kaçınmanız vücuttaki yağ yakımını kolaylaştıracaktır. Meyve ve zerzevat yüklü beslenmeniz hem kilo vermenizi kolaylaştıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Günde yalnızca bir ögün et yahut et eserleri tüketmeniz vücut yağlarının artışını önleyecek ve kaslarınızı koruyacaktır. Günde en çokça 3-4 fincan çay ya da neskafe içmeniz, vücudunuzun ziyade likit kaybını önleyecektir.
Zayıflamak için yapılan doğrular ve yanlışlar
Hepinizinde bildiği üzere bazen çaresizlikten bazen tez canlı oluşumuzdan ötürü zayıflamak için yaptığımız birtakım yanlışlar vardır. Dilerseniz bunlara bir göz atalım:
Öğün atlamak
Uzun mühlet protein yüklü beslenmek
Uzun vade tek çeşit beslenmek
İlaç ya da takviyeler kullanmak
Öğün mekanına hazır mamalar kullanmak
Sigara içmek
Crash diyetler uygulamak
Çok çokça bitki çayları içmek
Hazır besinler tüketmek
Meyve suları içmek (1 bardak meyve suyu 3-4 porsiyon meyve, yani çokça şeker içerir)
Diyet yaparken bildiğimiz doğrular nelerdir?
Günde 3 öğün ve 3 ara öğün tüketmek
Azar azar sık sık beslenmek
Bol su içmek
Çay ve kahve tüketimini abartmamak
Hazır besinlerden uzak durmak
Tuz tüketimine dikkat etmek
Şekerli besinlerden uzak durmak
Egzersiz yapmak
3 beyazdan uzak durmak
Mevsim meyveleri ve zerzevatları tüketmek
Örnek menü:
Kahvaltı:
1 fincan çay yahut kahve ( tatlandırıcı ve yarım yağlı süt kullanılabilir)
2 dilim ekmek (mümkünse beyaz olmasın) yahut cornflakes çesitleri
30 g peynir yahut haftada 3 defa 1 adet yumurta
Söğüş: domates, salatalık, maydanoz
4-5 adet zeytin/ 2 adet ceviz/ 6-8 adet fındık
Reçel/ pekmez/ bal/ marmelat
Kuşluk:
1 porsiyon meyve
Öğlen:
1 kase çorba
Bol salata
1 tabak zerzevat yemeği
2 dilim kepek/çavdar/tam buğday ekmek/ 4 yk bulgur pilavı/ 4 yk makarna/ 1,5 adet patates
1 kase yoğurt
Ikindi:
1 porsiyon meyve + 1 porsiyon süt/ yoğurt/ sütlü tatlı
Akşam:
1 kase çorba
1-2 dilim kepek ekmek/ çavdar/ tam buğday + 1 tabak zerzevat yemeği
Bol salata (limonlu yahut sirkeli olabilir)
1 porsiyon ızgara/ haşlanmış/ buğulama al et/ balık/ tavuk/ hindi
3ncü ara öğün:
1 porsiyon meyve + 1 kase yogurt
Yalın egzersiz teklifleri:
Bisiklet sürmek 170 kcal/ saat
Yürüyüş yapmak 200 kcal/ saat
Yüzmek 290 kcal/ saat
Dans etmek 210 kcal/ saat
Pilates 276-480 kcal/ saat
Koşmak 550 kcal/ saat
Merdiven çıkmak 480 kcal/ saat
ip atlamak 200 kcal/ 15 dak.
Step 440 kcal/ saat
Diyetisyen Emel Yılmaz
Bahar yorgunluğu dediğimiz, mahsusen kış mevsiminden yaz mevsimine geçiş yaparken yaşanan sıhhat sorunlarınızı en aza indirmek için vitamin ve mineral alımınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Günlük meyve tüketiminiz 3-4 porsiyon olmalı ve kâfi ölçüde salata ve zerzevat yemekleri tüketmeniz gerekiyor. Birebir hengamda öğünlerinizin ziyade yağlı olmamasına itina göstermelisiniz. Yüksek hacimdeki ağır yemekler halsizlik ve hazımsızlık dertlerine yol açmanın yanı sıra kilo alımınızı da tesirler.
Havaların ısınması ile birlikte günlük su tüketiminize de ehemmiyet göstermeniz gerekiyor. Az ölçüde tükettiğinizde kabızlık, vücutta likit zayıflığı, vücuttaki likit kaybına bağlı olarak cilt kuruluğu meydana gelecektir. Buna bağlı olarak halsizlik ve bulantı üzere komplikasyonlara rastlayabiliriz.
Mahsusen bu aylarda kilo vermek istiyorsanız, bir diyet bilirkişisinden yardım alıp yaza hazırlık yapabilirsiniz. Ayrıyeten sağlıklı beslenmek üzere egzersiz de hayatimizda olmazsa olmazlardandır. Bizi en çok fizikî aktivite zinde fiyat.
Sağlıklı beslenerek kilo vermenin püf noktaları nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere hayatımızda olmazsa olmazlardan biri fizikî aktivitedir. Her gün 30 dakika egzersiz, kilonuzu denetim etmenizi sağlayacaktır.
Öğünlerden 15-20 dakika evvel 2 bardak su içmeniz, midenizin dolu olmasını sağlayacak, masada çokça yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Böylece gözünüz doymuş olacaktır. Şayet biraz kilo vermeniz gerekiyorsa, öğünlerinizin porsiyonlarını yarı yarıya düşürmeniz sizin için yararlı olacaktır. Hazır besinlerden, yağlı yiyeceklerden, hamurlu besinlerden ve tuzlu besinlerden kaçınmanız vücuttaki yağ yakımını kolaylaştıracaktır. Meyve ve zerzevat yüklü beslenmeniz hem kilo vermenizi kolaylaştıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Günde yalnızca bir ögün et yahut et eserleri tüketmeniz vücut yağlarının artışını önleyecek ve kaslarınızı koruyacaktır. Günde en çokça 3-4 fincan çay ya da neskafe içmeniz, vücudunuzun ziyade likit kaybını önleyecektir.
Zayıflamak için yapılan doğrular ve yanlışlar
Hepinizinde bildiği üzere bazen çaresizlikten bazen tez canlı oluşumuzdan ötürü zayıflamak için yaptığımız birtakım yanlışlar vardır. Dilerseniz bunlara bir göz atalım:
Öğün atlamak
Uzun mühlet protein yüklü beslenmek
Uzun vade tek çeşit beslenmek
İlaç ya da takviyeler kullanmak
Öğün mekanına hazır mamalar kullanmak
Sigara içmek
Crash diyetler uygulamak
Çok çokça bitki çayları içmek
Hazır besinler tüketmek
Meyve suları içmek (1 bardak meyve suyu 3-4 porsiyon meyve, yani çokça şeker içerir)
Diyet yaparken bildiğimiz doğrular nelerdir?
Günde 3 öğün ve 3 ara öğün tüketmek
Azar azar sık sık beslenmek
Bol su içmek
Çay ve kahve tüketimini abartmamak
Hazır besinlerden uzak durmak
Tuz tüketimine dikkat etmek
Şekerli besinlerden uzak durmak
Egzersiz yapmak
3 beyazdan uzak durmak
Mevsim meyveleri ve zerzevatları tüketmek
Örnek menü:
Kahvaltı:
1 fincan çay yahut kahve ( tatlandırıcı ve yarım yağlı süt kullanılabilir)
2 dilim ekmek (mümkünse beyaz olmasın) yahut cornflakes çesitleri
30 g peynir yahut haftada 3 defa 1 adet yumurta
Söğüş: domates, salatalık, maydanoz
4-5 adet zeytin/ 2 adet ceviz/ 6-8 adet fındık
Reçel/ pekmez/ bal/ marmelat
Kuşluk:
1 porsiyon meyve
Öğlen:
1 kase çorba
Bol salata
1 tabak zerzevat yemeği
2 dilim kepek/çavdar/tam buğday ekmek/ 4 yk bulgur pilavı/ 4 yk makarna/ 1,5 adet patates
1 kase yoğurt
Ikindi:
1 porsiyon meyve + 1 porsiyon süt/ yoğurt/ sütlü tatlı
Akşam:
1 kase çorba
1-2 dilim kepek ekmek/ çavdar/ tam buğday + 1 tabak zerzevat yemeği
Bol salata (limonlu yahut sirkeli olabilir)
1 porsiyon ızgara/ haşlanmış/ buğulama al et/ balık/ tavuk/ hindi
3ncü ara öğün:
1 porsiyon meyve + 1 kase yogurt
Yalın egzersiz teklifleri:
Bisiklet sürmek 170 kcal/ saat
Yürüyüş yapmak 200 kcal/ saat
Yüzmek 290 kcal/ saat
Dans etmek 210 kcal/ saat
Pilates 276-480 kcal/ saat
Koşmak 550 kcal/ saat
Merdiven çıkmak 480 kcal/ saat
ip atlamak 200 kcal/ 15 dak.
Step 440 kcal/ saat
Diyetisyen Emel Yılmaz