Yeme Farkındalığı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Yeme farkındalığı, bireyin yemeğe duyduğu duyusal farkındalığa ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak çevresel faktörlerden etkilenmeden, o anda tüketilecek besine odaklanarak oluşan bir yeme formudur. Besin içeriğindeki kalori, karbonhidrat, yağ yahut protein ile ilgisi yoktur. Dikkatli yemenin gayesi kilo vermek değildir; lakin bu yeme usulünü benimseyenlerin kilo vermesi mümkündür.

Yeme farkındalığı ne yenildiğinden çok nasıl yenildiğinin; renk, koku üzere faktörlerin farkındalığıyla birlikte çevresel etmenlerden etkilenmeyip o besinin tüketilmesidir. Farkında olmayla birlikte yemek yeme suratına tesir etmekte, şuurlu bir halde besinlerin tüketilmesini sağlamakta, birebir vakitte duyusal yemenin önüne geçerek porsiyon denetimi sağlamakta ve çok yemek yemeyi engelleyerek beden yükü kaybını önlemektedir.

Dikkatli beslenmenin temel unsurları, yiyecek hazırlama ve tüketilme sürecinde mevcut beslenmenin farkında olmak, eğlenceli ve besleyici yiyecekler seçmek, yiyecek tercihlerini yargılamadan kabul etmek, fizikî açlık ve tokluk durumlarını tanıyarak besinlerin tüketilmesini sağlamaktadır .

Yeme farkındalığının bireyler üzerindeki yararları ise; yemek yerken oluşan pay ve ağızda bulunan besinin dokusunun memnuniyetine, farklı yiyeceklerin güç ve ruh halini nasıl etkilediğine dikkat ederek hem yemeği hem de yemek tecrübesini tatmayı öğrenmeyi sağlamaktadır. Tüketilen yiyeceğe dikkat etmek daha âlâ sindirimi teşvik edebilir, daha az ölçüde yiyecekle doygun tutabilir ve gelecek seçimler için ne tüketileceğine dair seçimleri etkileyebilir. Ayrıyeten, yiyecek ve yeme etrafındaki sıhhatsiz alışkanlıklardan uzaklaşmaya yardımcı olabilmektedir.

Şuurlu farkındalığın bir örnekle açıklanması gerekirse; uzun bir iş günü sonrasında birey yorgun ve aç bir halde mutfağa yöneldiğinde bir paket cipsi görür, birey şayet şuurlu ve farkındalığa sahipse açlıkla oluşan sinyallere karşı bir paket cipsiyle tatmin olmayacağını bilir; lakin tam zıddı durumda açlığından etkilenir ve bu süreci düşünmeden besini tüketir. Bireyler bu süreçlerle birlikte besin seçimi üzerinde düşünme, odaklanma maharetini geliştirir .
 
Üst Alt