Yemek borusu hastalıklarından fıtık!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Midenin üst kısmının, özefagusun hiatus kısmından göğüs boşluğuna çıkıntı yapması fıtık olarak tanımlanmaktadır. Reflü özofajit, akalazya üzere özefagus (yemek borusu) illetlerinden biridir. Fıtık, midenin dolgunluğuna, vücudun konumuna nazaran aşağı yahut yukarı kayar. Öksürme, ani fizikî hareket üzere durumlar karın içinde basınç artışına ve fıtığa neden olabilir. Hamilelik, şişmanlık yahut şiddetli likit alımı da fıtık oluşumuna yol açabilir.

İlaç ve diyet tedavisinin faal olmadığı durumlarda cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir. Tedavide; kişinin karın içi basıncı arttıran sıkı kemer ve korse tasarrufundan kaçınılması gerektiği, yemekten derhal sonra uzanıp yatmamaları, yataklarının baş kısmının 20 - 25 cm yüksekte tutmaları önerilmektedir. Alt özefagus basıncını düşürdüğü için sigara içilmesi muhakkak önerilmemektedir.

Diyet tedavisinde ise; öğün sayısı kesinlikle arttırılmalıdır. Bir öğünde ziyade yemek yenilmemeli, besinler gün içerisine 3 ana, 2 - 3 ara olmak üzere 5 - 6 öğün biçiminde dağıtılmalıdır. Likit gereksinimi suyun gün içerisine dağıtılarak içilmesi ile karşılanmalıdır. Mukoz membranı irrite eden turunçgiller, domates suyu üzere zerzevat ve meyveler ile haddinden fazla sıcak besinler tüketilmemelidir. Akşam yemeği yatmadan 3 saat kadar evvel bitirilmelidir. Şişmanlık meselesi olan bireyler diyaframdaki basıncın azalması için kesinlikle zayıflatılmalıdır. Demli çay, kahve, gazlı karbonatlı içecekler, çikolata, şiddetli yağlı besinler, acılı baharatlar, nane, domates ve suyu önerilmemektedir. Rastgele bir düşünce yaratmıyorsa, posalı besinlerin tüketimine tartı verilmelidir. Posalı (yani lifli) besinler; kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi), tam tahıllar (esmer ekmek, yulaf, bulgur, kepekli pirinç / makarna / erişte / un), zerzevat ve meyveler olarak tanımlanmaktadır.

Öteki bir değerli husus ise fizikî aktivitedir. Ekseriyetle fıtık sorunu olan bireyler çokça hareket etmekten kaçınmaktadır. Bunun düşünceyi daha da arttıracağına inanırlar. Halbuki kişi fizikî aktiviteden uzaklaştıkça kilo alacak, şişmanladıkça da fıtık daha da çekilmez bir hal alacaktır. Bu kısır döngüye girmemek ismine kesinlikle yürüyüşler yapılmalı, yüzme üzere sefalı aktiviteler ile kilo alımı engellenmelidir.
 
Üst Alt