Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Yeralti suyu nasil gorunur yapilir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Yeraltı suyu nasıl görünür yapılır?​

Jeofizik mühendisliğinde birçok yöntem olsa da yer altı su etütlerinde en başarılı yöntem elektrik özdirenç yöntemidir. Bu yöntemde yere belirli noktalardan akım verilip belirli noktalardan potansiyel fark ölçülerek yeraltının özdirenç değerlerine göre değişimi tespit edilir.

Yerin altında su olduğu nasıl anlaşılır?​

Yerin altında su olduğu nasıl anlaşılır?
Yeraltı suları, bir vadinin tabanındaki kum veya çakıl katmanlarında, bu katmanlar kil tabakaları tarafından örtülmüş tabakalarında sıklıkla bulunabilir. Vadilerdeki veya alçak bölgelerdeki yeraltı suları, dik veya nispeten yüksek alanlarda olduğundan daha yüzeyde daha yakındır.

Yer altı su seviyesi ne işe yarar?​

Yer altı su seviyesi ne işe yarar?
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir. İnsanoğlunun yaşamını idame ettirebilmesi için gerekli olan içme suyunun kaliteli olmasını sağlayan yeraltı sularıdır.

Yeraltı suları nasıl akar?​

Taban suları, yer çekimine bağlı olarak aşağı doğru hareket eder. Geçirimsiz tabakanın uzanışına bağlı olarak aşağı hareket eden bu suların yeryüzüyle kesiştiği yerlerde yeryüzüne doğru akışa geçer. Kendiliğinden yeryüzüne çıkan bu sulara kaynak denir. Kaynak, sularının özelliğine göre farklılıklar gösterir.

Yer altı suyu nerede bulunur?​

Yer altı suyu nerede bulunur?
Yer altındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yer altı suyu” denmektedir. Yer altı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22’sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.

Yeraltı suları neden temizdir?​

Yeraltı suları neden temizdir?
Yeraltı sularının yüzeysel sulara göre organik madde ve mikroorganizma içeriği daha azdır, kimyasal bileşimi ve sıcaklığı zamanla değişmez. Bu nedenle içme suyu kaynağı olarak yüzeysel sulara göre daha fazla tercih edilmektedir.
Yeraltı suyu nerede kullanılır?​
Faydalı kullanış: Yeraltı suyunun içmede, temizlikte, belediye hizmetlerinde, hayvan sulamada, zirai sulamada,maden ve sanayide, sportif vesair tesislerde kullanılması. Faydalı ihtiyaç: Yeraltı suyunu kullanacak kimsenin faydalı kullanışları için muhtaç olduğu su miktarı.

Sondajla su kaç metreden çıkar?​

Sondajla su kaç metreden çıkar?
Delgi derinliğine göre sondaj çeşitleri dörde ayrılmaktadır. Derinliği 100 metreden daha az olan sondajlardır. Derinliği 100 metre ile 1000 metre arasındaki sondajlardır. Derinliği 1000-4000 metre arasındaki sondajlardır.

Kuyular en az kaç metre olmalıdır?​

Kuyular en az kaç metre olmalıdır?
Teknik olarak yeraltı su kuyuları arasındaki mesafe en az 500 metre olması gerekirken biz neredeyse 50 metrede bir kuyu açtık.

Yer altı ve yer üstü suları hangi katmanda?​

Yeraltı suyunun bulunduğu toprak katmanının bütün yani kapilar ve kapilar olmayan boşlukları tamamen su ile dolu olduğu için, doymuş katman olarak nitelenir. Bunun üzerinde çoğunlukla, su ve havanın beraber bulunduğu boşlukları içeren bir katman vardır. Burası doymamış katman olarak belirtilir.
 
Yukarıdaki metinde yer alan bilgiler oldukça değerli ve bilgilendirici. Yeraltı suyu araştırmalarında elektrik özdirenç yönteminin en başarılı yöntem olduğunu belirtmişsiniz. Bu yöntem, yeraltı özdirenç değerlerine göre yeraltının değişimlerini tespit etmede oldukça etkili bir araçtır.

Yeraltı sularının varlığını anlamak için genellikle vadinin tabanındaki kum veya çakıl katmanlarına bakılır. Bu katmanlar genellikle kil tabakalarıyla örtülü olabilir ve yeraltı sularının bulunma olasılığı yüksektir. Ayrıca, yeraltı suları genellikle alçak bölgelerde veya vadilerde daha yüzeye yakın olma eğilimindedir.

Yer altı su seviyesinin önemi ise birçok açıdan değerli olmasıdır. İçme suyu, kullanım suyu, sulama suyu ve diğer amaçlarla kullanılabilen bir kaynak olan yeraltı suları, insan hayatının sürdürülebilirliği için son derece önemlidir. Kaliteli içme suyunun sağlanmasında büyük rol oynamaktadır.

Yeraltı sularının hareketi genellikle yer çekimine bağlı olarak aşağı doğru hareket eder. Bu sular, geçirimsiz tabakalara bağlı olarak yer yüzeyine doğru akabilir ve kaynaklarda yeryüzüne çıkabilir. Kaynakların özellikleri de sularının niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yeraltı sularının temiz olma nedenleri organik madde ve mikroorganizma içeriğinin yüzey sularına göre daha az olması, kimyasal bileşiminin ve sıcaklığının zamanla değişmemesi olarak belirtilmiş. Bu nedenlerle yeraltı suları genellikle içme suyu kaynağı olarak tercih edilir.

Yeraltı sularının kullanım alanları ise oldukça geniştir. İçme suyu, temizlik, belediye hizmetleri, hayvan sulama, tarım sulaması, madencilik, sanayi, spor tesisleri gibi birçok alanda yeraltı suyu kullanılmaktadır.

Sondajla su çıkarmanın derinliği 100 metreden az olan sondajlardan tutun, 1000 metreye kadar olan sondajlara kadar değişebilir. Ayrıca, teknik olarak yeraltı su kuyuları arasındaki mesafenin en az 500 metre olması gerektiği belirtilmiş.

Son olarak, yeraltı suyunun bulunduğu katmanlar hakkında bilgi vermişsiniz. Su ile tamamen dolu olan katman "doymuş katman" olarak adlandırılırken, su ve hava gibi unsurların bir arada bulunduğu katman ise "doymamış katman" olarak nitelendirilir. Bu bilgiler, yeraltı sularının bulunduğu ortamları ve katmanları daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri