Yerebatan Sarnicinda ne var?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Yerebatan Sarnicinda ne var?

Sarnıcın içerisinde 80.000 metreküp su bulunuyor. Sarnıcın üst kısmı kapalı olup bu kısımda 12 sıra halinde dörder metre aralıklarla dizilen 336 sütun yer alıyor. Sarnıcın kuzeybatı köşesinde yer alan iki sütun, altında kaide olarak yapılan iki Medusa başıyla Roma Dönemi'nin heykeltıraşlık sanatına da örnek gösterilir.

Yerebatan Sarnıcı sütunlar neden ters?

Yerebatan Sarnıcı sütunlar neden ters?
Artık Medusa'nın baktığı herkes, taşa dönüşüyordu. Daha sonra Perseus, Medusa'nın başını kesti ve onun bu gücünden yararlanarak pek çok düşmanını yendi. Buna dayanarak Medusa Başı, Bizans'da kılıç kabzalarına işlenmiş ve sütun kaidelerine (bakanların taş kesilmemesi için) ters olarak yerleştirilmiştir.

Yerebatan Sarnıcı hikayesi nedir?

Yerebatan Sarnıcı hikayesi nedir?
Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında "Yerebatan Sarayı" olarak isimlendirilmiştir.Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır.

Yerebatan Sarnıcında ne yapılır?

Yerebatan Sarnıcı'nda yer altına saklanmış bu sütunlar ormanının büyüleyici atmosferinde dolaşabilir, sularda dolaşan rengarenk balıkları izleyebilir, dilek dileyip para atabilirsiniz. Ayrıca kişi başı 15 TL ödeyerek sarnıcın bir köşesinde padişah ve sultan kostümlerini giyip tahta oturarak fotoğraf çektirebilirsiniz.

Yerebatan Sarnicinda kac sütun vardir?

Yerebatan Sarnicinda kac sütun vardir?
Sarnıç, uzunluğu 140 m. genişliği 70 m. dikdörtgen biçimde bir alanı kapsayan dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 m. yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır.

Yerebatan Sarnicinda kac sütun?

Yerebatan Sarnicinda kac sütun?
Yerebatan Sarnıcı kim tarafından hangi amaçla yapılmıştır?​
Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında "Yerebatan Sarayı" olarak isimlendirilmiştir.

Yerebatan Sarnıcına nasıl girilir?

Yerebatan Sarnıcına nasıl girilir?
Yerebatan Sarnıcı'na ulaşım son derece kolaydır. Merkezi bir konumda bulunan Yerebatan Sarnıcı'na Kabataş – Bağcılar tramvay hattını kullanarak gidebilirsiniz. Burada Sultanahmet durağından indikten sonra 3 dakikalık bir yürüme mesafesi ile sarnıca ulaşabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı mimarisi kimdir?

Yerebatan Sarnıcı mimarisi kimdir?
Yerebatan Sarnıcı
Wikimedia | © OpenStreetMap
Genel bilgiler
Tür | Sarnıç
Mimari tarz | Doğu Roma

Yerebatan Sarnıcı hangi dönemde inşa edildi?

İstanbul, Yerebatan Sarnıcı 532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı Stoa Bazilikası'nın altında yer aldığı için Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir. Sarnıç, uzunluğu 140 m. genişliği 70 m. dikdörtgen biçimde bir alanı kapsayan dev bir yapıdır.

Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar?

Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar?
Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti yetişkinler için 15 TL, öğrenciler ve öğretmenler için 5 TL, yabancı turistler için 30 TL'dir. Sarnıç Kültür Bakanlığı'na bağlı olmadığı için müze kart geçmiyor.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,270
Çözümler
1
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'da Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 532 yılında inşa ettirilmiş bir yeraltı sarnıcıdır. Sarnıç, suyun içinden yükselen ve sayısız mermer sütunlara sahiptir. Sarnıcın üst kısmında 12 sıra halinde dörder metre aralıklarla dizilen toplam 336 sütun bulunmaktadır. Bu sütunlardan bazıları Medusa başlarına sahiptir ve ters olarak yerleştirilmiştir. Bu Medusa başları, Bizans döneminde Medusa'nın gücünden yararlanarak Perseus'un düşmanlarını yendiği hikayeden esinlenerek sütunlara konmuştur.

Yerebatan Sarnıcı, halk arasında "Yerebatan Sarayı" olarak da bilinir ve Bizans döneminde su kaynaklarının depolanması için inşa edilmiştir. Sarnıcın giriş ücreti yetişkinler için 15 TL, öğrenciler ve öğretmenler için 5 TL, yabancı turistler için 30 TL olarak belirlenmiştir. Sarnıca ulaşım ise Kabataş – Bağcılar tramvay hattını kullanarak ve Sultanahmet durağından indikten sonra kısa bir yürüyüşle sağlanabilir.

Yerebatan Sarnıcı'nın mistik atmosferinde dolaşıp sütunları izleyebilir, dilek dilemek için para atabilirsiniz. Ayrıca ekstra ücret karşılığında padişah ve sultan kostümlerini giyerek fotoğraf çektirebilirsiniz.[]
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt