Son konular

Yerel SEO Nedir? Bölgesel SEO Nasıl Yapılır?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Günümüzde arama motorları yalnızca keyifli vakit geçirdiğimiz ya da akademik bilgiler edinmek amacıyla kullandığımız bir kaynak değil: Onlar aynı zamanda yerel rehberlerimiz. Arama motorları, belirli lokasyonlardan sorgulama yapan kullanıcıların, bulundukları lokasyona göre özelleştirilmiş sonuç sayfaları görüntüleyebilmesi için özel olarak çalışıyor. Ne olsa ‘’en iyi dönerci’’ aramasında birinci sırada görünmeye hak kazanmış ve İstanbul’da bulunan bir restoranın, Adana’daki bir birey için hiçbir yararı yok, öyle değil mi?

Google tam olarak bunun farkında ve bu yüzden gerektiğinde kullanıcılara lokasyon bazlı sonuçları gösteriyor: özellikle işletme aramalarında. Bugün sizinle yerel SEO’nun tam olarak ne anlama geldiğini ve bu konuda işletmenizi güçlendirmek için neler yapabileceğinizi inceleyeceğiz.
Yerel SEO Nedir?
SEO, ilgili anahtar kelimeler kullanılarak yapılan sorgulamalarda daha yukarıda gösterilebilmek için web sitenizin optimize edilmesiydi, öyle değil mi? Harika! Yerel SEO, aynı şeyin yerel aramalar için uygulanan halidir. Yerel bir alanda öne çıkmak için kurduğunuz web sitesinin ilgili yerel aramalarda Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. rakiplerinizden önde görünebilmesi için yerel arama motoru optimizasyonu yapmanız gerekir
Harita Sonuçlarını Anlamak
Peki, Google, sorgusunda hiçbir şekilde lokasyon belirten bir anahtar kelime kullanmayan kişilere tam da bulundukları yere yakın bir işletmeyi göstermeyi nasıl başarabiliyor? Hemen söyleyelim: arama yaptığı konumu baz alarak!

Google’da ilgili anahtar kelimelerde güçlü yerel SEO sonuçları elde etmek için öncelikle Google’ın gözünde otorite kazanmanız gerekiyor. Çünkü Google, işletmenizin bulunduğunuz konuma yakından yapılan aramalarda gösterilmeye değer, güvenilir ve ilgili bir sonuç olduğuna inanmak zorunda.

Bunun için temelde işletmenizle ilgili tüm bilgilerin eksiksiz, erişilebilir ve yeterince zengin şekilde sunulması önemlidir. Telefon numaranızın verilmesi ve bu telefonun bizzat işletmenizi temsil ediyor olması, adresinizin girilmesi, işletmenizin isminin tamamen gerçek hayatta göründüğü şekilde internetteki profilinize işlenmesi ve elbette site içi SEO çalışmaları, Google’ın gözünde otoritenizi arttırabilir.
Google My Business
Google’ın gözünde bir ‘’işletme’’ olabilmek için öncelikle bir işletme profiline sahip olmak zorundasınız. Bunun için geç olmadan Google My Business hesabı oluşturun ve işletme profilinizdeki tüm bilgileri eksiksiz olacak şekilde doldurun. Google My Business hesabınız olmadığı sürece yerel aramalarda haritada görünmeniz mümkün olmayacaktır.
Google My Business Kaydı
Kayıt olmak için hemen Google Benim İşletmem’e gidin.
Burada ‘’Şimdi Yönet’’ seçeneğine tıklayın. Daha sonra açılan pencerede ‘’İşletmenizi Google’a ekleyin’’ seçeneğine tıklayın. Teker teker yönlendirmeleri takip ederek Google My Business hesabınızı oluşturun.
Google My Business: Bilgilerin Eksiksiz Doldurulması
Google My Business Hesabınızı oluştururken tüm bilgilerinizin tamamen eksiksiz şekilde doldurulması son derece önemlidir. Bunun için işletmenizin adıyla başlayın. Günümüzde local SEO’da sıralama alabilmek için işletme ismine çeşitli anahtar kelimeler ekleyen çok sayıda yer bulunuyor. Google’in isteği ise tabelanızda ne yazıyorsa, bizzat o isimle bir hesap oluşturmanız. Bunu da not olarak belirtmiş olalım.

İşletmenizin adını girdikten sonra kategorisini girmeniz gerekiyor.
Seçiminizi yaptıktan sonra çıkan sayfa üzerinden müşterilerinizin ziyaret edebileceği, mağaza veya ofis gibi bir konum eklemeniz gerekiyor. Aşağıdaki sayfada evet’e tıklayarak bilgi girebilirsiniz. İlk aşamada ziyaret edilebilecek bir konum göstermek istemiyorsanız Hayır diyerek devam edebilirsiniz.


Daha sonra hangi bölgelerdeki müşterilere hitap ettiğinizle ilgili bilgiyi girmeniz gerekecektir. Bu kısım isteğe bağlı olsa da, local SEO’da Google’ın sizi kimlere göstermesi gerektiği ile ilgili önemli bir ipucudur.

Hemen ardından, işletmenizin hangi bölgede bulunduğunu seçin.


Müşterilerinize sunacağınız iletişim bilgileriyle igili detayları da doldurmayı unutmayın.
Google Haritalar Yorumları
Google’ın sizi insanlara göstermesi önemli, peki gösterilen her mekan tercih ediliyor mu? Elbette hayır. Google My Business hesabınızda bulunan kullanıcı skoru ve yorumlarının son derece değerli olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu durumda, yorum sayısı yüksek olan, yani çok fazla kişi tarafından tercih edildiği belirgin olan hesaplara ait siteler daha çok tıklama almakta, düşük yorum sayısına sahip işletmeler ise daha az öne çıkmaktadır.


Google Haritalarda bulunan yorumların sadece gerçek müşterilerinize ait olması oldukça önemlidir. Organik olmayan yöntemlere başvurmak hem Google’ın hem de ziyaretçilerin gözünde otoriterinizin ciddi oranda düşmesine sebep olacaktır.

Google Haritalar’daki işletme bilgileriniz ve burada bulunan yorumlara verdiğiniz cevaplar, aranan işletmenin tam olarak siz olduğunun anlaşılmasını sağlamalıdır. Vereceğiniz yanıtları ve kaydedeceğiniz bilgilerin doğruluğunu buna göre organize etmeye çalışın.

Site İçinde Yerel SEO Teknikleri
Bir işletmenin yerel aramalarda öne çıkabilmesi için Google My Business’a kayıtlı olması yeterli değil. Hem il hem de ilçe aramalarında öne çıkabilmek adına çeşitli anahtar kelimeler bakımından zengin, yüksek page speed sunan ve diğer site-içi SEO gereksinimlerine de sahip olan bir web sitesine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Mobil Site
Yerel site aramaları belirli bir yerde zaman geçirirken cebinden telefonu çıkaran ve bir hizmet arayan kişiler tarafından yapılıyor: Yani yaklaşık yüzde 90’a yakın bir çoğunlukla mobil kullanıcılar tarafından. Dahası, Google mobile-first indexing ile sitenizin ana versiyonunu mobil versiyonunuz olarak benimsediğinden beri, sıralama almanın en önemli koşullarından biri mobil sitenizde sunduğunuz kullanıcı deneyimine yeterince önem göstermektir. Bunun için web sitenizin farklı mobil cihazların boyutlarına uyum sağlayan mobil responsive bir temaya sahip olması son derece değerlidir.
Bölge Sayfalarının Oluşturulması
İşletmeniz için açtığınız web sitesinin Google’ın ilgili alanda ilgisini çekebilmesi için güçlü bir kategorilendirme ve anahtar kelime çalışmasına ihtiyacı var. Bunu, sitenizde bölge sayfalarını oluşturarak gerçekleştirebilirsiniz. Hitap ettiğiniz her kent için bir açılış sayfası oluşturun. Daha sonra verdiğiniz hizmetin kategorik isminin ve kentin isminin bir arada bulunduğu meta title – meta description ile bu sayfayı daha görünür hale getirin.

Bölge Sayfası İçerikleri
Bölge sayfalarının Google tarafından taranarak zengin içerik olarak görülmesi ve indekslenebilmesi için bu sayfalar için içerik üretin ve içeriklerinizi görsel ile zenginleştirin. Bu sayfalar, web sitenizin farklı aramalarda öne çıkabilmesi için oldukça değerliler.

URL Yapısı
SEO uyumlu bir URL yapısı elde etmek, site-içi SEO’nun teknik SEO alt başlığını ilgilendiriyor. Bunun için URL’nizin genelden özele bir akış sunması gerektiğini unutmayın. Öncelikle sitenizin ismi görülmeli. Daha sonra tam olarak hangi kategorideyseniz o kategorinin adı anlaşılabilecek şekilde yazılmalı. Örneğin hizmetler kategorisinde iseniz Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. , hizmet bölgeleri kategorisinde iseniz Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. şeklinde ilerleyen bir URL’ye sahip olmalısınız.

Daha sonra, hizmet bölgenizi Ankara’nın Çankaya ilçesi olarak spesifik hale getirdiğinizi düşünelim. Bu durumda link akışı aşağıdaki gibi olmalıdır:

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.

İletişim Sayfası
İşletmenizin Google My Business hesabınızda bulunan iletişim bilgileri ile aynı olmasına özen gösterin. Kullanıcılar ve Google için kafa karışıklığı yaratmak istemeyeceğinize eminiz. İletişim bilgilerinde telefon numarası, e-posta adresi, adres gibi tüm detayların bulunduğundan emin olun.
Yerel SEO Schema İşaretlemesi
Google Schemas kullanımı, ilgili aramalarda SERP’te sizinle ilgili hızlı sonuç verilmesine olanak tanır. Örneğin eğer ‘’Birlik Kırtasiye’’ isimli bir işletmeniz varsa, bu işletmenizin telefon numarasının bulunduğu sayfanızda Schema kullanımı, ‘’Birlikte Kırtasiye telefon numarası’’ araması yapan kişinin featured snippet olarak telefon numaranızı SERP’te görüntülemenizi sağlar. Aşağıdaki kod parçacıklarını kullanarak işaretleme yapabilirsiniz:

<div itemscope itemtype=" Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ">
<p itemprop="name">Şirket Adı</p>
<p itemprop="address" itemscope itemtype=" Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ">
<p itemprop="streetAddress">Adres</p>
<p itemprop="addressLocality">Şehir</p>,
<p itemprop="addressRegion">Bölge</p>
<p itemprop="postalCode">Posta kodu</p.
<p itemprop="telephone">Telefon numarası</p>
<meta itemprop="latitude" content="Enlem(Google maps)" />
<meta itemprop="longitude" content="Boylam(Google Maps)" />
</div>
Firmanızı Farklı Rehberlere Kaydedin
Yerel SEO elbette site içi SEO’dan ibaret değil. Dış sayfalardan alacağınız linklemeler de sayfanızın otoritesini arttırmak için oldukça değerlidir. Bunun için yerel sonuçları detaylı olarak gösteren firma rehberi sitelerine kayıt olmanız son derece yararlı olabilir. Bu tip otoriter sitelerden sitenize verilecek linkler sizin için oldukça yararlıdır. Dahası, böyle bir işlem arama motorlarında görünürlüğünüzü arttırmak bakımından da epey işe yarayacaktır.
İşletmenizi öne çıkarmak için yalnızca Google’ı kullanmayın. Günümüzde arama motorlarının tamamı yerel SEO’ya ve işletme hesabına önem veriyor. Bunun için Yandex haritalar, apple harita gibi platformlar üzerinden de işletmenizi kaydetmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca, site otoritesi ve güvenilirlik oranları oldukça yüksek olan bulurum.com, firmasec.com gibi sitelerde de işletmenizi dizine eklemeniz yararlı olabilir.

Bu tür platformlara işletmenizi kayıt ederken hizmet kapsamınızı tam olarak açıklayabildiğinizden emin olun. Ayrıca iletişim bilgilerinizi doğru girin ve mutlaka web sitenizi de ekleyin.
Search Console Ülke Hedefleme
Search Console üzerinden arama trafiğine giderek buradan uluslararası hedeflemeyi seçin. Buradan ülke sekmesine gidebilir ve hangi ülkeye hitap etmek istediğinizle ilgili ayarlamanızı yapabilirsiniz. Türkiye’de bir işletme iseniz Türkiye’yi tercih edin. Kullandığınız domain uzantısının ülke kısaltması varsa bu kısaltmadaki ülkeyi hedeflemek zorunda olduğunuzu unutmayın. Örneğin .en uzantısına sahip bir site için hedef ülkenizi Türkiye olarak işaretleyemezsiniz.
Yerel SEO ve Sosyal Medya
Sosyal medyayı etkin olarak kullanmak dış link kaynağı yaratmanız ve görünürlüğünüzü arttırarak farklı bağlamlar üzerinden de hedef kitlenizi yakalamanız anlamına gelecektir. Bu noktada sizin için çok önemli olan iki şey var:
Sosyal medya hesaplarında iletişim ve adres bilgilerinin tamamen doğru girildiğinden emin olun.
Bu hesaplarınızı profesyonel bir işletme olarak kullanın (spam paylaşımlar yapmayın, takipçi satın almayın ya da müşterilerinizle kurumsal kimliğinize zarar verecek şekilde iletişim kurmayın)
 

Similar threads

  • Soru
Yerel SEO, local SEO ya da bölgesel SEO ismi ile de bilinir. Yerel SEO sayesinde bölgesel listelemeler adına birtakım anahtar kelimeler kullanarak sayfaların en üstte çıkmasına olanak sağlar. Kişiler Google üzerinden bir arama yaptıklarında en üst sıralarda bölgelerine yakın olan işletmeleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Yerel SEO (Local SEO) Nedir? – Google’daki tüm aramaların yaklaşık%46’sı yerel niyetlidir. Bu, kullanıcıların neredeyse yarısının coğrafi bölgeleri hakkında bilgi aradığı anlamına gelir. İşten sonra yemek için en iyi yemek mekanını arıyor olabilirler veya birkaç blok ötedeki kuaförün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
  • Soru
Önemli Not: "Bu makale sizlere doğru ve ispatlanmış beyaz şapkalı seo yöntemlere dayanarak hazırlanmıştır. Lütfen makaledeki tüm konular dikkatli okuyup uygulanacağınızdan emin olunuz. Makalenin Amacı: Makalenin amacı sizlere risk içermeyen ve doğru bilgi kullanarak hedeflediğiniz anahtar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Site İçi SEO Nedir? SEO yani arama motoru optimizasyonu web sayfalarını Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarının daha rahat anlaması ve taraması için yapılmakta olan ilk sayfalara çıkmak için yapılmakta olan web site optimizasyonlarıdır. SEO genel olarak site içi ve Ziyaretçiler için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Seo Nedir? Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. Açılımı, İngilizce’de “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harflerinden kaynaklanır ve Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir. Bir internet sitesinin SERP (Doğal arama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
Üst Alt