Hayalini kurduğunuz mükellef yılbaşı sofraları kabusunuz olmasın! Basit birkaç adımda yılbaşından
sonra formda kalmak mümkün.
• Sindirim sisteminizi arındırın
Bol lifli karnabahar, pırasa, kabak, lahana gibi antioksidan vitamin ve mineral içeriği yüksek
sebzeler hem sindirim hem de boşaltım sisteminizin sorunsuz çalışmasına, dolayısıyla fiziksel
arınmaya yardımcı olacaktır.
• Bedeninizi nemlendirin
Havaların serinlemesiyle birlikte vücudun su ihtiyacı da azalır. Ancak günlük en az 1,5-2 lt
su, hem yavaşlamaya başlayan metabolizmanızın hızlanmasına hem de sindirim sisteminizin
rahatlamasına yardımcı olur. Eğer yeterli miktarda su tüketmekte zorlanıyorsanız az şekerli
komposto, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve şekersiz bitki çayları ile sıvı ihtiyacınıza destek
olabilirsiniz.
• Karaciğerinizi sevin
Karaciğeriniz vücudunuzun doğal detoksifikasyon sisteminin bir parçasıdır. Alkol, kafein,
rafine şeker, doymuş yağlar ve ilaçlar karaciğeri yıpratsa da, enginar, kereviz ve havuç gibi karaciğer
dostu besinler tüketerek daha sağlıklı bir karaciğere sahip olabilirsiniz.
• Bedeninizin ihtiyaçlarına kulak verin
Yemeğe başlamadan önce birkaç saniye durup “Bu besine gerçekten ihtiyacım var mı?” diye
düşünmek belki de yapacağınız büyük bir hatadan dönmenize yardımcı olacaktır. Sevdiğiniz bir
besini tüketmeden hemen önce kendinize sormanız gereken en önemli soru “Benim açlık tokluk-
seviyem nedir?” olmalıdır. Böylelikle sonraki aylarda fazla kilolarla mücadele etmek zorunda
kalmazsınız.
• Derin bir nefes alın
Oksijen, hücrelerinizin temizlenmesi ve beslenmesi için en önemli kaynaktır. Bedeninizin
temizlenmesi için gün içerisinde birkaç kez derin nefes alın. Vücudun oksijenlenmesi sadece
bedensel değil mental durumunuzda da gözle görülür bir fark yaratır. Sizi gevşetir, iç ve dış
huzurunuzu sağlar ve yorgun hissetmenizi önler.
• Rahatlayın
Mental sağlığınız genel sağlık durumunuz ile doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden ailenizin stres
seviyesini düşük tutmak, çocuklarınızla oyunlar oynamak, kucaklaşmak, yoga ve meditasyon gibi
fiziksel aktiviteler stres düzeyinizi minimuma indirirken, daha genç ve dinamik bir bedene sahip
olmanıza yardımcı olur.
• Sağlıksız kilo verme yöntemlerinden uzaklaşın
Tatilin verdiği gevşeme ile birlikte tüketilen besinlerde, dolayısıyla kilonuzda artış olabilir.
Yılbaşı sonrası oluşan fazla kilolarınızı moda diyetler veya piyasada satılan zayıflatıcı ürünlerle hızlı
bir şekilde vermeye çalışmayın. Çünkü hızlı verdiğiniz her kilo aynı hızla geri gelecektir. Diyetisyen
kontrolünde bilinçli bir şekilde size özel hazırlanan ‘sağlıklı bir beslenme programı ile’ ideal
kilonuza zorlanmadan ulaşabilirsiniz.
• Gününüzü planlayın
Günlerin kısalmaya başlaması, öğünlerinizin düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Yazdan
kalma alışkanlıklarınızla akşam yemekleri geç saatlere kayabilir ya da aç kalarak bir öğünde daha
fazla yemek isteyebilirsiniz. Uzun süreli açlık durumları kan şekerinde düzensizlikler ve
metabolizma hızında düşüşlere sebep olabilir. Az ve sık beslenme bu dönemde de oldukça önemlidir.
Günde 6 öğün beslenmeye ve 4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat etmelisiniz.
Arındırıcı menü
• Kahvaltı şeçenekleri
• 1 su bardağı yarım yağlı süt ile 2 yemek kaşığı yulaf kepeği + 1 yumurta + 1
porsiyon taze meyve
• 1⁄2 su bardağı meyve püresi ile 1 su bardağı yarım yağlı süt + 2 dilim tam tahıllı
ekmek + 1 dilim az yağlı peynir
• 1 fincan yeşil çay + 1 yumurta ile hazırlanmış peynirli omlet + 1 porsiyon taze
meyve + 1 dilim çavdar ekmeği
• 1 kase yoğurt ile tam tahıllı kahvaltılık gevrek + 1 porsiyon taze meyve + 2-3 adet
ceviz veya 7-8 adet badem
• Ara öğün seçenekleri
• 1 adet tahıllı bar
• 1 porsiyon taze meyve
• 1 su bardağı yarım yağlı yoğurt
• 4-5 adet kuru kayısı/ 5-6 adet kuru erik
• 1 kase meyve salatası
• 7-8 adet fındık/badem
• 1 bardak sebze suyu
• Öğle/ Akşam yemeği seçenekleri
• 1 porsiyon cevizli, yoğurtlu kabak veya semizotu salatası + 1 dilim tam tahıllı ekmek
• 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği + 1 dilim kepekli ekmek + 1⁄2 kase az yağlı
yoğurt
• 1 kase çorba + 1 porsiyon etli sebze yemeği + 1 bardak ayran
• 1 porsiyon sebzeli makarna + mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış az yağlı salata + 1⁄2
kase yoğurt
• 1 porsiyon hindi göğüs eti + 3-4 kaşık kepekli pirinç pilavı +Salata
• 80 gr diyet ton balığı ilaveli mevsim salatası + 1 dilim tam tahıllı ekmek
• 1 porsiyon ızgara veya buğulama balık + fırınlanmış az yağlı patates ve yeşillik
salatası
• 1 porsiyon ızgara köfte + 3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı + Cacık
Enerji deposu: Sebze çorbası
Malzemeler
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 orta boy ince doğranmış kuru soğan
• 3 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı toz zerdeçal
• 1,5 kase pişmiş ya da 1 kutu konserve nohut
• 2 kase sebze suyu, 1 kase tavuk suyu
• 250 gr ıspanak
• 1⁄4 kase doğramış taze kişniş yaprağı
• 2 yemek kaşığı taze dereotu
• Tuz, karabiber
Yapılışı
İnce ince doğranmış soğanları ve sarımsakları tavada soteleyin. Sarımsaklar kahverengileşmeden
zerdeçal ve nohutları katıp üstüne sebze suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Ispanağı ekleyip
tekrar kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısarak 3 dakika daha pişirin. Üzerine
kişniş yaprağı ve dereotunu ekleyin. Baharatlarla tatlandırıp servis yapın.
Dyt. Ayşegül ÖZTÜRK
sonra formda kalmak mümkün.
• Sindirim sisteminizi arındırın
Bol lifli karnabahar, pırasa, kabak, lahana gibi antioksidan vitamin ve mineral içeriği yüksek
sebzeler hem sindirim hem de boşaltım sisteminizin sorunsuz çalışmasına, dolayısıyla fiziksel
arınmaya yardımcı olacaktır.
• Bedeninizi nemlendirin
Havaların serinlemesiyle birlikte vücudun su ihtiyacı da azalır. Ancak günlük en az 1,5-2 lt
su, hem yavaşlamaya başlayan metabolizmanızın hızlanmasına hem de sindirim sisteminizin
rahatlamasına yardımcı olur. Eğer yeterli miktarda su tüketmekte zorlanıyorsanız az şekerli
komposto, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve şekersiz bitki çayları ile sıvı ihtiyacınıza destek
olabilirsiniz.
• Karaciğerinizi sevin
Karaciğeriniz vücudunuzun doğal detoksifikasyon sisteminin bir parçasıdır. Alkol, kafein,
rafine şeker, doymuş yağlar ve ilaçlar karaciğeri yıpratsa da, enginar, kereviz ve havuç gibi karaciğer
dostu besinler tüketerek daha sağlıklı bir karaciğere sahip olabilirsiniz.
• Bedeninizin ihtiyaçlarına kulak verin
Yemeğe başlamadan önce birkaç saniye durup “Bu besine gerçekten ihtiyacım var mı?” diye
düşünmek belki de yapacağınız büyük bir hatadan dönmenize yardımcı olacaktır. Sevdiğiniz bir
besini tüketmeden hemen önce kendinize sormanız gereken en önemli soru “Benim açlık tokluk-
seviyem nedir?” olmalıdır. Böylelikle sonraki aylarda fazla kilolarla mücadele etmek zorunda
kalmazsınız.
• Derin bir nefes alın
Oksijen, hücrelerinizin temizlenmesi ve beslenmesi için en önemli kaynaktır. Bedeninizin
temizlenmesi için gün içerisinde birkaç kez derin nefes alın. Vücudun oksijenlenmesi sadece
bedensel değil mental durumunuzda da gözle görülür bir fark yaratır. Sizi gevşetir, iç ve dış
huzurunuzu sağlar ve yorgun hissetmenizi önler.
• Rahatlayın
Mental sağlığınız genel sağlık durumunuz ile doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden ailenizin stres
seviyesini düşük tutmak, çocuklarınızla oyunlar oynamak, kucaklaşmak, yoga ve meditasyon gibi
fiziksel aktiviteler stres düzeyinizi minimuma indirirken, daha genç ve dinamik bir bedene sahip
olmanıza yardımcı olur.
• Sağlıksız kilo verme yöntemlerinden uzaklaşın
Tatilin verdiği gevşeme ile birlikte tüketilen besinlerde, dolayısıyla kilonuzda artış olabilir.
Yılbaşı sonrası oluşan fazla kilolarınızı moda diyetler veya piyasada satılan zayıflatıcı ürünlerle hızlı
bir şekilde vermeye çalışmayın. Çünkü hızlı verdiğiniz her kilo aynı hızla geri gelecektir. Diyetisyen
kontrolünde bilinçli bir şekilde size özel hazırlanan ‘sağlıklı bir beslenme programı ile’ ideal
kilonuza zorlanmadan ulaşabilirsiniz.
• Gününüzü planlayın
Günlerin kısalmaya başlaması, öğünlerinizin düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Yazdan
kalma alışkanlıklarınızla akşam yemekleri geç saatlere kayabilir ya da aç kalarak bir öğünde daha
fazla yemek isteyebilirsiniz. Uzun süreli açlık durumları kan şekerinde düzensizlikler ve
metabolizma hızında düşüşlere sebep olabilir. Az ve sık beslenme bu dönemde de oldukça önemlidir.
Günde 6 öğün beslenmeye ve 4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat etmelisiniz.
Arındırıcı menü
• Kahvaltı şeçenekleri
• 1 su bardağı yarım yağlı süt ile 2 yemek kaşığı yulaf kepeği + 1 yumurta + 1
porsiyon taze meyve
• 1⁄2 su bardağı meyve püresi ile 1 su bardağı yarım yağlı süt + 2 dilim tam tahıllı
ekmek + 1 dilim az yağlı peynir
• 1 fincan yeşil çay + 1 yumurta ile hazırlanmış peynirli omlet + 1 porsiyon taze
meyve + 1 dilim çavdar ekmeği
• 1 kase yoğurt ile tam tahıllı kahvaltılık gevrek + 1 porsiyon taze meyve + 2-3 adet
ceviz veya 7-8 adet badem
• Ara öğün seçenekleri
• 1 adet tahıllı bar
• 1 porsiyon taze meyve
• 1 su bardağı yarım yağlı yoğurt
• 4-5 adet kuru kayısı/ 5-6 adet kuru erik
• 1 kase meyve salatası
• 7-8 adet fındık/badem
• 1 bardak sebze suyu
• Öğle/ Akşam yemeği seçenekleri
• 1 porsiyon cevizli, yoğurtlu kabak veya semizotu salatası + 1 dilim tam tahıllı ekmek
• 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği + 1 dilim kepekli ekmek + 1⁄2 kase az yağlı
yoğurt
• 1 kase çorba + 1 porsiyon etli sebze yemeği + 1 bardak ayran
• 1 porsiyon sebzeli makarna + mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış az yağlı salata + 1⁄2
kase yoğurt
• 1 porsiyon hindi göğüs eti + 3-4 kaşık kepekli pirinç pilavı +Salata
• 80 gr diyet ton balığı ilaveli mevsim salatası + 1 dilim tam tahıllı ekmek
• 1 porsiyon ızgara veya buğulama balık + fırınlanmış az yağlı patates ve yeşillik
salatası
• 1 porsiyon ızgara köfte + 3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı + Cacık
Enerji deposu: Sebze çorbası
Malzemeler
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 orta boy ince doğranmış kuru soğan
• 3 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı toz zerdeçal
• 1,5 kase pişmiş ya da 1 kutu konserve nohut
• 2 kase sebze suyu, 1 kase tavuk suyu
• 250 gr ıspanak
• 1⁄4 kase doğramış taze kişniş yaprağı
• 2 yemek kaşığı taze dereotu
• Tuz, karabiber
Yapılışı
İnce ince doğranmış soğanları ve sarımsakları tavada soteleyin. Sarımsaklar kahverengileşmeden
zerdeçal ve nohutları katıp üstüne sebze suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Ispanağı ekleyip
tekrar kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısarak 3 dakika daha pişirin. Üzerine
kişniş yaprağı ve dereotunu ekleyin. Baharatlarla tatlandırıp servis yapın.
Dyt. Ayşegül ÖZTÜRK