Son konular

Yıldırıma Karşı Alınabilecek Önlemler

Konuyu Yükselt

zeberus1234

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
3
Tepkime
9
Puanları
38
Yaş
36
Coin
2
Yıldırıma Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Yıldırıma Karşı Alınabilecek Önlemler



yıldırımın göstergesi olan şimşek ve gökgürültüsünün olduğu durumlarda ne gibi önlemler alınabilir.
Açık alanda

1. sağlam, dayanıklı tavana sahip binalar ile kesinlikle sert metal tavana sahip araçlar içerisine sığınılması gerekmektedir. küçük yapılardan, çadırlardan, üzeri tenteli araçlardan, üstü açık araçlardan ve ayrı kümelenmiş, küçük gruplar halindeki koruluk ve çalılıklardan uzak durunuz.
2. eğer yerleşim yeri veya binadan uzak iseniz, çömeliniz. çömelmek için mutlaka çukur olan yerleri seçiniz, mümkünse Ayak parmaklarınızın ucuyla yere basınız, başınızı bacaklarınıza doğru eğerek, kulaklarınızı tıkayınız. yere yüzü koyun yatmayınız. başınız ve vücudunuzdaki tüm metal objeleri kendinizden uzaklaştırınız.
3. saçlarınızda bir dikleşme veya etrafınızda bulunan kaya ve çit gibi nesnelerde vızıltı gibi sesler gelmeye başlarsa hemen yerinizi değiştiriniz ve başka uygun bir yerde yeniden pozisyon alınız.
4. bu sürede uçurtma ile uzaktan kumandalı model uçak türü şeyler uçurmayınız.
5. açık alanlarda golf sopası, şemsiye veya balık oltası türü uzun ve metal objelere dokunmayınız.
6. metal yapılar, çitler ve metal objelere yakın durmayınız ve dokunmayınız.
7. üstü açık Araba sürmeyiniz, ata ve bisiklete binmeyiniz.
8. eğer araba kullanıyor iseniz hızınızı azaltınız. arabanızı yüksek ağaçlar ile güç kaynaklarından uzak tutunuz. tehlike süresince tavanı metal ve sağlam olan bir araba ve karavan içinde kalınız ama araç içerisinde metal parçalara dokunmayınız.
9. Su içindeyseniz hemen sudan çıkıp kendinize uygun bir sığınak bulunuz.
10. eğer botta iseniz hemen kıyıya ulaşınız.
11. üzerinde olduğunuz botun yeterince sağlam « topraklanmış » olduğundan emin olunuz.
12. ağaçlar, bayrak, telefon ve posta direkleri gibi uzun objelerden güvenli bir uzaklıkta durunuz.
13. çamaşır iplerinden, metal borulardan, raylardan ve bunlara benzer hayli uzak mesafeden yıldırımı size taşıyabilecek metalik devrelerden uzak durunuz.
14. ormanda iseniz, gelişmiş küçük ağaçlar altında alçak bir alanda barınak bulmaya çalışınız. barınak ararken de sağanak yağışların sebep oldukları seylap için uyanık olunuz.
15. bir tepe üstünde, herhangi bir açık alanda veya plajda durmayınız.
16. bir grupla dışarıda iseniz, insanları birbirinden oldukça uzak tutacak şekilde dağılınız.

Binaların yoğun olarak bulunduğu yerler ile kapalı alanlarda

1. gerekli olmadıkça kesinlikle dışarı çıkmayınız.
2. kapılardan, pencerelerden, şöminelerden, radyatörlerden, sobalar, lavabolar ve metal borular gibi elektrik iletebilecek herşeyden uzak durunuz.
3. kapalı yere (ev, oda, bina, vs.) dışardan gelen Elektrik, Anten, Radyo ve tv vericisi bağlantılarını kesiniz. bilgisayar modemi ile güç kaynaklarını kapatınız. bu tür aletlerden uzak durunuz.
4. telefon kullanmaktan uzak durunuz. eğer acil olarak telefon görüşmesi yapılması gerekiyorsa görüşmenin kısa tutulması gerekmektedir.
5. banyo, duş almayınız.
Elektronik aletlerin çalışmasına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş Anten sistemlerinin bulunduğu yerlerde:

1. anten ve Elektronik aletlerin elektrik bağlantılarının Sağlıklı olarak topraklanmasının yapılması gerekmektedir.
2. bu tür alanlarda çalışanların gerekmediği durumlarda açık alana çıkmamaları gerekir.
3. eğer açık alana çıkmaları zorunlu ise topraklama hatlarından, metal uzantılardan, antenden veya yıldırımı çekebilecek sivri metal objelerden uzak durulmalıdır.
4. mümkünse tehlikeli hava geçene kadar sistemin elektrik devresi kapatılmalıdır.
Yıldırım düşme ihtimali olan hava koşullarının özellikleri:

aşırı ve bunaltıcı bir Sıcak hava.
öğleden sonar dikey olarak gelişen, pamuk yığınını andıran ve giderek gelişen bulut kümeleri.
aniden artan rüzgar.
yağışa kadar iyi görüş, yağış anında daralan görüş mesafesi.
duyulan gökgürültüsü veya görülen şimşek.
tek hücreli orajlar yarım ile bir Saat arası, çok hücreli orajlar (gökgürültülü sağanak yağış) 2 ile 4 saat arası etkisini sürdürebilmektedir. ülkemizde meydana gelen orajların %85'inin süresi yarım saattir.

Yıldırım düşme ıhtımalı olan hava koşullarının hava tahmın raporlarından öğrenılmesı:
sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış. dolu.
“kararsız hava koşullarının etkisinde“ gibi ifadelerle yıldırım düşme ihtimali olup olmadığı tahmin edilebilir.


Sonuç

En Güvenli Bölgeler

a. camları açık veya tam kapalı metal araçlar.

b. sağlam ve kalıcı binalar.
Güvensiz Bölgeler

a. kulübe & yağmur sığınakları gibi küçük yapılar.
b. çitler, geçitler, aygıtlar, elektriksel aletler, kablolar ve elektrik direkleri gibi metal nesnelerin yakınları.
c.aynı zamanda ağaçlardan – sudan - açık alanlardan - telefon veya kulaklık (sert kablolu) kullanımından kaçının.
yıldırım düşmelerine karşı nasıl güvenlik sağlanacağı kişisel bir karardır. şimşeğin ya da gökgürültüsünün ilk işaretlerinde sığınak arayın, iyi sığınaklar büyük binalar ve tamamı kapalı metal araçlardır. sığınakta son gözlemlediğiniz gök gürültüsü, şimşek ya da yıldırımdan sonra 30 Dakika boyunca kalınması öneriliyor.
eğer onu duyabılıyorsan uzaklaş, eğer onu görebılıyorsan kaç.

Yıldırımdan Etkilenmişlere İlkyardım


Yıldırım kurbanları daima ölüm halinde değillerdir. Eğer bir kişi yıldırım tarafından çarpılırsa, o kişi hiçbir elektrik yükü taşımaz ve bu nedenle ona dokunabilirsiniz. O kişi yıldırım tarafından çarpılma neticesinde yanmış ve şiddetli bir elektrik şoku almış olacaktır ve de usulüne uygun yapılacak bir ilkyardımla düzelebilecek bir kalp durması sözkonusu olabilecektir.

Görünüşte yıldırım çarpması neticesinde ölmüş gibi görünen çoğu insan eğer çabuk hareket edilirse düzgün bir tıbbi yardımla yeniden hayata döndürülebilir. Bir grup insan yıldırımdan etkilendiğinde, ölü gibi görünenlere ilk tedavi yapılmalıdır. Kendinde olmayan, fakat nefes alıp verenler muhtemelen kendilerine geleceklerdir.
İlkyardım, beyinde geri dönülemez bir zarar oluşmasını önlemek için 4 ila 6 dakika içerisinde bu nefes alamayan kişilere verilmelidir. Suni teneffüs, erişkinlerde her 5 saniyede bir ve bebek ve küçük çocuklarda her üç saniyede bir uygulanmalıdır.
Eğer kişi nefes almıyorsa ve nabız yoksa, kalbe ve akciğere canlandırma gereklidir. Bu suni teneffüs ile harici kalp masajının bir kombinasyonudur. Bu tıbbi müdahale, iyi yetiştirilmiş kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Sadece sersemlemiş ve yaralanmamış gibi görünen kişiler de ilgiye ihtiyaç duyabilirler. Özellikle kıvrımların ve mücevheratların yakınlarındaki el ve ayak parmaklarını yanıklar için kontrol edin. Şok için ilkyardım verin. Kişinin yürümesine izin vermeyin. Birini yardıma gönderin. Yardım ulaşana kadar da kişiyle birlikte kalın.
 

Similar threads

  • Soru
Şimşek ve Yıldırım -Şimşek ve Yıldırım Nedir-Şimşek ve Yıldırım Hakkında Bilgi Şimşek Nedir ? Şimşek Elektrik yüklü bir bulut ile diğer bir bulut arasındaki elektrik boşalmasıdır. önceden tahmin edilmesi oldukça zordur. fakat belli Hava koşullarında meydana gelir. Yıldırım Nedir ? Yıldırım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
  • Soru
Şimşek ve Yıldırım -Şimşek ve Yıldırım Nedir-Şimşek ve Yıldırım Hakkında Bilgi Şimşek Nedir ? Şimşek Elektrik yüklü bir bulut ile diğer bir bulut arasındaki elektrik boşalmasıdır. önceden tahmin edilmesi oldukça zordur. fakat belli Hava koşullarında meydana gelir. Yıldırım Nedir ? Yıldırım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Şimşek ve Yıldırımın Özellikleri Nelerdir -Şimşek ve Yıldırımın Özellikleri yıldırımın elektrik akımı olduğu 1752 yılında ben franklin tarafından keşfedilmiştir. yüksek binalar büyük akımların toprağa güvenlikle geçişini sağlayan paratonerlerle yıldırımdan korunurlar. yıldırımsavar diye de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Fırtına Nedir, Fırtına Nasıl Oluşur, Fırtına Çeşitleri Nelerdir ? Bahar ve yaz mevsimlerinde genellikle öğleden sonra havada bir ağırlık belirdiği zaman gökyüzünde kara bulutlar birikmeğe başlar. Bunun ardından, bazen dolu ile karışık sağanak halinde bir yağmur boşanır. Yıldırım Bu yağmurun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39
  • Soru
Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım esnasında oluşan patlamaya benzer yüksek sese verilen addır. Gök gürültüsü insana zarar verir mi, tehlikeli mi? Gök gürültüsü kaç desibeldir, ne zaman olur, telefona zarar verir mi? Gök gürültüsü neden şimşekten sonra gelir? İşte gök gürültüsü ile ilgili tüm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
Üst Alt