Yoğurdun Saymakla Bitmeyen Belli Başlı Faydaları

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Yoğurt, sutun bakteri fermantasyonundan oluşan ve gunluk olarak tuketilmesi tavsiye edilen bir besin kaynağıdır Yoğurdun oluşmasını sağlayan bakterilere “yoğurt kulturu denir Yoğurt insan sağlığı acısından oldukca faydalı bir besindir Uzmanlar


Yoğurt, sutun bakteri fermantasyonundan oluşan ve gunluk olarak tuketilmesi tavsiye edilen bir besin kaynağıdır Yoğurdun oluşmasını sağlayan bakterilere “yoğurt kulturu denir Yoğurt insan sağlığı acısından oldukca faydalı bir besindir Uzmanlar da mutlaka gunluk yoğurt tuketilmesini oneriyorlar
imagesyogurdunsaymaklabitmeyenbellibaslifaydalari5aea3f94303a1
bakteriler tarafından uretilen laktoz asidin fermantasyonu ile laktik asit oluşur ve bu da sutun bulundurduğu proteinler ile yoğurt oluşumunda etkin rol oynar
Halk arasında yaygın olarak yoğurt yapmak icin inek sutu kullanılsa da, bazı bolgelerde manda, deve, keci, koyun veya Tibet sığırının sutu de yoğurt yapımında kullanılmaktadır
Sut ilk olarak zararlı bakterileri oldurebilmek ve sutte bulunan proteinleri denature etmek icin 80 °C ısı seviyesinde kaynatılır
Kaynatılan sut, daha sonra 45 °C ısı seviyesine kadar soğutulur
Kultur bakterileri ilave edilir ve bu sıcaklık 4 ile 7 saat arası sabit tutularak fermantasyonun oluşumuna zemin hazırlanmış olur
6000 yıldır bir cok insan tarafından kolaylıkla yapılan yoğurdun ilk olarak nasıl keşfedildiği hakkında pek bir bilgi bulunmasa da, bir inanışa gore, goc sırasında keci derisinden yapılmış cantaların icinde taşınan sutun kendiliğinden fermente olması sonucu meydana geldiği ileri surulur
Yoğurt, protein, kalsiyum, riboflavin, B6 vitamini ve A vitamini acısından zengin bir besin kaynağı olmasının dışında sağlıklı beslenme acısından da ciddi derecede kullanılır
Laktoza karşı toleransı olan kişiler yoğurdu korkusuzca kullanabılır cunku sutte bulunan laktoz, bakteriler tarafından laktik asite donuşturulur ve laktoz yuzunden sut icemeyen hastalar, rahatlıkla yoğurt tuketebilir
Yoğurt iceriğinde hala yaşamakta olan bazı bakterileri barındırdığı icin, antibiyotik gorevi de gorur ve ishali onlemek icinde kullanılabilir
Yoğurt ayrıca bir cok değişik turden yağ icerir Yağsız (%0 yağ), duşuk yağlı (%2 yağ) ve tam yağlı (%4 yağ) yoğurt ceşitlerini bulmak mumkundur
11 Ocak 2005 tarihinde uluslararası obezite dergisinde yayımlanan bir araştırmaya gore, duşuk yağlı ya da yağsız yoğurdun icerisinde bulundurduğu kalsiyum sebebiyle kilo vermede yardımcı olduğu ortaya cıkmıştır
Hastalıklara karşı direnci artırır
Ayrıca vucudun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini guclendirdiğini ve hastalık yapan mantarlar da dahil olmak uzere tum mikroplardan, sindirim sistemini tutan kanserlere kadar pek cok hastalıktan koruduğunu anlatan Yorulmaz, şunları soyledi:
YOĞURDUN FAYDALARI
Kabızlığı onler
Yoğurt, sindirimi ve bağırsak hareketlerini duzene sokar ve kabızlığı onler ayrıca mide bağırsak ulserlerinden de korur
Sağlıklı bir uyku icin bire bir
Yatmadan once tuketilen bir kase yoğurdun uykuya rahatca dalmaya ve rahat bir uyku gecirmeye yardımcı olduğu araştırmalar ile kanıtlanmıştır
Kolestrol ve diyabet hastaları icin oldukca faydalıdır
Yuksek kolesterol ve diyabet hastaları icin oldukca faydalıdır
Yoğurt, kotu kolesterolu duşurur, iyi kolesterolu yukseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı onler
İshali olan hastalarda yoğurt kullanımı ishali azaltır
Ozellikle menopoz sonrası kadınları etkileyen, ancak yaşlı erkeklerin de onemli bir sorunu olan kemik erimesi olanlar da kemikleri guclendirir
Yoğurdun alerjik bir etkisi olmamakla birlikte, besin elemanları bakımından zengin olması nedeniyle vucut direncini duşurmeden zayıflamayı sağlar bu yuzden zayıflama diyetlerinde yoğurt son derece faydalıdır
Nefes kokusunu onler
Japonya’da yapılan araştırmalara gore, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiği, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan onlediği tespit edilmiştir
h 3Yoğurdun Saymakla Bitmeyen Belli Başlı Faydaları
 
Üst Alt