Evde doğal ve lezzetli yoğurt yapmak oldukça kolaydır! İşte adım adım evde yoğurt yapımı için rehber:
Şimdi ev yapımı yoğurdunuz hazır! Afiyetle tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
- Süt: 1 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (isteğe bağlı).
- Yoğurt mayası: 1 yemek kaşığı doğal yoğurt (önceden yapılmış veya hazır, katkısız olmalı).
Adım 1: Sütü Kaynatın
- Sütü tencereye koyun ve orta ateşte kaynatın.
- Kaynama noktası, sütü sterilize eder ve yoğurdun daha kıvamlı olmasını sağlar.
- Süt kaynadıktan sonra 5-10 dakika kadar karıştırarak kaynatmaya devam edin (isteğe bağlı).
Adım 2: Sütü Soğutun
- Sütü ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
- Sütün sıcaklığı, parmağınızı içine batırdığınızda 7-8 saniye dayanabileceğiniz bir sıcaklıkta olmalıdır (yaklaşık 42-45°C).
Adım 3: Yoğurt Mayasını Hazırlayın
- 1 yemek kaşığı yoğurdu bir kaseye alın.
- Yoğurdu inceltmek için üzerine 1-2 yemek kaşığı ılımış süt ekleyip iyice karıştırın.
Adım 4: Sütü Mayalayın
- Ilımış sütü uygun bir kaba (cam veya seramik kap) aktarın.
- Hazırladığınız yoğurt mayasını sütün içine ekleyin ve nazikçe karıştırın. (Çok fazla karıştırmamaya özen gösterin.)
Adım 5: Sütü Sararak Mayalanmaya Bırakın
- Kabın üzerini kapatın ve yoğurt mayalanırken sabit sıcaklıkta kalması için bir bezle sarın.
- Kabı sıcak bir yerde 4-8 saat boyunca bekletin. (Kışın daha uzun sürebilir.)
Adım 6: Yoğurdu Dinlendirin
- Mayalanma tamamlandıktan sonra yoğurdu buzdolabına koyun ve 2-3 saat dinlendirin.
- Bu, yoğurdun kıvam almasını sağlar.
İpuçları:
- Daha koyu bir yoğurt isterseniz, sütü daha uzun süre kaynatabilirsiniz veya süte 1-2 kaşık süt tozu ekleyebilirsiniz.
- Tatlandırmak için yoğurt yapımına başlamadan önce sütün içine birkaç kaşık bal veya vanilya ekleyebilirsiniz.
- Mayalama süresince kabı hareket ettirmemeye dikkat edin.
Şimdi ev yapımı yoğurdunuz hazır! Afiyetle tüketebilirsiniz.