Son konular

Yolyanı Köyü Merkez Kahramanmaraş

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Merkez Yolyanı Köyü - Yolyanı Köyü Hakkında - Yolyanı Köyü Tanıtımı - Yolyanı Köyü Resimleri - Fenk Köyü




Köy Muhtarı: SÜLEYMAN SARI

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0(344)258 20 92

Tarihi

Köy'ün eski ismi Fenk'tir. Cumhuriyet döneminde Yolyanı olmuştur. Yolyanı restgele bir isim olup herhangi bir yola da yakın değildir. fenk nasiplenmek anlamına gelir.

Kültür

Köy' de genel anlamda Akdeniz Bölgesinin Torosların Yüksek ve dağlık kısımlarındaki kültür ve gelenekler hakimdir.

Coğrafya

Kahramanmaraş merkezine 59 km uzaklıktadır. Başkonus Yaylasına yakındır. Güneyinden Ceyhan Nehri akmaktadır. Köyün büyük bir kısmı eğimi çok fazla olan kırsal arazidir. Köyde çok az tarla bulunmaktadır. Kırsal alanlardaki dağ ziytinleri köylülür tarafından aşılanarak ve tımarlanarak bahçe haline getirilmiştir. Köyde "Delikkaya" isimli büyük bir mağara bulunmakla birlikte bu mağarayı köylüler dışında kimse tanımaz. Köy sınırları dahilinde harabe halde kale bulunmaktadır. Köyün kuzeyinde Üce isimli dağ vardır ve zirvesi ormanla kaplı olmakla beraber köylüler ormana büyük tahribatlar vermiştir.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köy dağlık ve yüksek olduğundan kışları Akdeniz İklimine göre biraz daha sert geçer. Yazları ise kurak olmakla birlikte serindir. Köyün hudutları Ceyhan nehrinin bulunduğu vadide olduğundan şu anda Sır Barajı7nın yakınlarıda kalan bölge kışları ılık ve yaşlığıdır. Rakımı Kahramanmaraşın merkezin den daha düşüktür. Bağçılık 1990 yıllarından önce yaygındır. 1990 yılından gelen yaygın hastalık sonucu bağlar kurumuştur. Zeytincilik halen yapılmaktadır. Ancak çok ilkel şartlardadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000 - 737
1997 - 630

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Çok iptidai şartlar da tarım yapılmaktadır. Sulu arazi yoktur. Tarımdan kasıt sadece buğday ve arpa ekimidir. bu ürünler de tüketime yöneliktir. Hayvancılık ise genelde her evde bir inek beslenmesi şeklindedir. Küçükbaş hayvan azdır. Köylü gençler şehire taşınmaktadır. Köy nüfusunun en ez on katı şehirde yaşamaktadır. Bunun nedeni ise köyde ekonomik şartların kötü olmasıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt(yolun son 5 kilometresi asfalt değildir) olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.






Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt