We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Yüksek Sesin Zararları

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Yüksek Sesin Zararları



Gençler hemen her yerde kulaklıkla dolaşıyor; ancak unutulmamalı ki yüksek sesle müzik dinlemek kalıcı işitme sorunları oluşturuyor. Aynı zamanda yüksek ses insanları asabi ve agresif bir görünüme bürüyor.


Birçok firmanın arka arkaya piyasaya sürdüğü dijital cihazlar günümüz gençliğini peşinden sürüklüyor. Özellikle ipod’ların ve mp3 çalan cep telefonlarının kolay taşınabilir olması walkman ve diskmen’lerın pabucunu dama attı. Sokakta, evde, otobüste, işyerinde, okulda, hemen her yerde bir kulaklık furyası aldı başını gidiyor. Sosyal iletişimin gittikçe daraldığı ülkemizde gençler kulaklarına verdikleri yüksek sesle nasıl deşarj oluyor tartışılır. Ama burada tartışılması gereken konu teknolojik yeniliklerin getirdiği avantajların mı, yoksa başımıza açtığı bu tip dertlerin mi daha fazla olduğu. Nitekim Amerika’da yapılan bir araştırma ile yüksek sesle müzik dinleyen gençlerin yarıdan fazlasının işitme sorunu ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Geçen yıl dünya genelinde 22 milyondan fazla ipod satıldığı ve 2009 yılına kadar da bu rakamın 1 milyara yaklaşacağı tahmin ediliyor. Araştırmaya göre; ses seviyesini yüzde 100 kapasiteyle kullanarak 5 dakikadan fazla dinlemek işitme kayıpları oluşturabiliyor. Müzik dinlerken cihazın ses seviyesinin yüzde 60’ının açılması ve günde en fazla 1 saat müzik dinlenmesi uygun. Oysa gençlerimizin çoğu yüksek sesle üstelik de saatlerce müzik dinliyor ve bu yeni cihazlar işitme kaybı riskini gittikçe artırıyor.





Sesin şiddeti 85 db’i geçmemeli


Zaten doktorlar da “Yüksek sesle müzik dinlemek gürültüden başka bir şey değil!” deyip durmuyor mu hep? Hal böyle iken gençler “hobilerim arasında yüksek sesle müzik dinlemek var”ı büyük bir gururla söylüyor. Her şeyin bir sınırı bir ölçüsü var, işitmemizin neden bir ölçüsü olmasın ki? İnsan kulağı için en uygun ses 60-70 db arasında yani normal konuşma sesini oluşturan değerler… Kulağa zarar veren sesin şiddeti ise 80 db’in üzerinde. İstanbul Memorial Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Pınar Korlu, “85 db’den daha fazla sese maruz kalmanın zararlı olduğu kesinleşmiştir. Böyle bir durumda iç kulaktaki sinir hücreleri ölür. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça hücre kaybı da o oranda artar ve işitme azalır.” diyor. Acıbadem Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş ise, “Şiddetli sese maruz kalmak önce geçici işitme kaybına yol açar ama yüksek sesle dinlemenin bir alışkanlık şeklinde devam etmesi geri dönüşü olmayan kalıcı işitme kayıpları doğurur.” ifadesini kullanıyor. Ayrıca ses ne kadar yakında ise kulağa o kadar çok zarar veriyor.





Yüksek ses agresifleştiriyor


Müzik insan ruhu için gerçekten bir gıda. Dinleyenin mutluluğuna, rahatlamasına ya da hüzünlenmesine sebep olabilir. Ama aynı zamanda kişinin sinirlenmesini ve öfkelenmesini de kolaylaştırabilir. Araştırmalarda sinirli, öfkeli ve heyecanlı kişilerin daha çok yüksek sesle müzik dinlediği ortaya çıktı. Zaten dikkat ederseniz çevrenizde yüksek sesle müzik dinleyen gençlerin çoğu agresif tarzdaki yabancı müzik dinleyicisi. Uzmanlara göre yüksek tonda dinlenen müziğin bu duyguları artırdığı yönde bulgular var. Memorial Hastanesi Uzman Psikoloğu Aslıhan Tokgöz Tozlu, yüksek tonda müziğin konsantrasyon bozukluğu ve algılama problemi yaşatabileceği için onlara dinlememelerini tavsiye ediyor. Tozlu, “Araba kullanırken yüksek tonda dinlenen müzik dikkati etkiler ve kişinin hızlı düşünmesini engelleyip daha agresif yapar. Bunun için yüksek ses toplum için zararlıdır.” yorumunu yapıyor. Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özkan Kobak ise gençlerin yüksek sesle müzik dinlemesinin dönemsel bir geçiş süreci olduğunu vurguluyor. Kobak bu süreci, “Gençlerin kalabalık ortamlarda müziğinin sesini yükseltmesi kimlik oluşturma sürecinde dikkatin kendi üzerinde toplanması ve ilgi çekmek istemesi şeklinde anlaşılıyor. Gençler bu davranışı benzer yaş grubu veya karşı cinsten bireylerin olduğu yerlerde daha yoğun olarak uyguluyor.” şeklinde açıklıyor.


DİLEK CİHAN- CUMARTESİ-ZAMAN
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt