Son günlerde ekmek çeşitlerinde olan artış birçok kişinin başını karıştırmaya başladı. Beyaz ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği, tahıllı ekmekler derken raflarda mekanını alan yulaflı ve çavdarlı ekmekler birden ekmekler yerküresinde gerçekleşen popülerlik savaşında galip konuma geçtiler. Devletimizin birçok kısmında hala en sağlıklı ekmek kepekli ekmek olarak biliniyor olsa da, yapılan yeni ilmî çalışmalar yulaf ve çavdar ekmeğinin gayrı ekmeklerin pabucunu dama attığını gösteriyor.
EKMEKLERİ YAKINDAN TANIYIN…
Beyaz Ekmek: Soframızda en sık konum alan ve beyaz buğday unundan yapılan ekmek çeşididir. Buğday ununun mayalanması ile yapılan beyaz ekmeğin öbür ekmeklerden temel farkı, imalatında rafine edilmiş buğday ununun kullanılıyor olmasıdır. Tahıl eserleri rafine edildikçe posa ve vitamin içerikleri azalır. Buna bağlı olarak tahıl eserlerinin sıhhat açısından yaratıları olumlu tesirlerde azalır. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi başka ekmeklere nazaran daha yüksek olduğundan dolayı kan şekerini daha süratli yükseltir ve daha süratli düşürür. Bunun yanı sıra, öbür ekmek çeşitlerine nazaran daha kısa vade tokluk sağladığı bilinir. Başka ekmek çeşitlerine nazaran daha az sıklıkta tercih edilmesi sıhhat açısından daha olumlu olacaktır.
Kepekli Ekmek: Ekseriyetle rafine edilmiş buğday ununa sonradan eklenen ham kepeğin karıştırılması ile elde edilen kepek ekmeği, her ne kadar beyaz ekmeğe kıyasla sahip olduğu düşük glisemik indeksi ve yüksek posa pahası ile avantajlı konuma geçse de, aslında durum tam olarak görüldüğü üzere değildir. Ham kepek içerdiği fitatlar nedeni ile vücutta kalsiyum, demir ve çinko üzere kimi minerallerin aktif kullanılamamasına neden olur. Bu nedenle tam tahıl ekmeklerinden daha sağlıklı değildir. Başkaca sık yapılan beslenme günahlarından biri de, evlatlara kilo almasın diye kepekli ekmek verilmesidir. Büyüme ve gelişme çağındaki bireylerde minerallerin faal kullanılabilmesi için kepekli ekmek tüketiminden kaçınılması gereklidir.
Tam Buğday Ekmeği:Rafine edilmemiş olan buğday unundan (tam buğday unu) yapılmış olan tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten ve kepekli ekmekten daha farklı ve sağlıklı olduğu bilinir. Kepekli ve beyaz ekmekte olmayan vitaminlerden güçlü buğday özü tam buğday ekmeğinde vardır. Tam buğday ekmeğinin sıhhate birçok yararı olduğu ilmî çalışmalarda tekraren gösterilmiştir. Kalori yoğunluğunun daha az olması ve içerdiği posanın sindirim sisteminde dolgunluk yaratarak daha uzun bir mühlet tokluk hissi sağlaması, tam buğday ekmeğinin zayıflamak isteyen bireyler tarafından tercih edilmesinin nedenleridir. İçerdiği posa ve sahip olduğu düşük glisemik indeks nedeni ile tam buğday ekmeği kan şekerinin daha istikrarlı olmasını sağlar. Bu nedenle şeker hastalarının dostudur. İçerdiği çözünmez posa ile kabızlıktan koruyan ve barsak kanserlerine yakalanma riskini azaltan bu ekmeğin kan kolesterolü üzerinde de olumlu tesirler yarattığı bilinir. Lakin çözünür lif içeriği tam buğday ununda yüksek nispette olmadığından dolayı bu tesiri yulaf ekmeğine nazaran daha azdır. Ekmek çeşitleri içerisinde olumlu sıhhat tesirleri en yüksek olanlardan bir adedidir.
Tam Çavdar Ekmeği:Tam buğday unu ile çavdar ununun yahut tanelerinin karıştırılarak üretildiği ekmek çeşididir. Kilo denetiminde, kan şekerinin dengelenmesinde, kalp sıhhatinin korunması, kabızlığın önlenmesi ve barsak sıhhatinin korunmasında tam buğday ekmeği ile emsal tesirler gösterir.
Yulaf Ekmeği:Umumiyetle tam buğday unu ile yulaf kepeğinin karıştırılması ile üretilen yulaf ekmeğinin kendine has lezzeti üzere kendine has sıhhat yararları da vardır. Yulaf, gayrı tahıl eserlerine nazaran daha yüksek nispette çözünür lif içerir. İçerdiği beta-glukan isimli çözünür lifin kalp sıhhati üzerinde olumlu tesirleri olduğu ilmî araştırmalarca da kanıtlanmıştır. Kan kolesterolünün dengelenmesinde olumlu tesirlere sahiptir. Yapılan birçok ilmî çalışmada, yulaf ezmesi, unu yahut kepeğinin makûs huylu kolesterol olan ve kalp sıhhatini tehdit eden LDL kolesterolü azalttığı gösterilmiştir. Ayrıyeten Tip 2 diyabet (şeker) hastalarında da öğün sonrası kan şekerinin süratle yükselmesini pürüzler.
TERCİHİNİZİ SAHIH YAPIN…
Ekmeğin sanıldığı üzere düşman olmadığını tam aksine vücudumuza kuvvet sağlayan karbonhidratların yeteri kadar alınmasında en önemli rolü üstlendiğini unutmadan beslenin. Her öğünde kişinin yaşına, cinsiyetine ve fizikî aktivite durumuna nazaran ortalama 1-2 dilim ekmek tüketmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Pilav, makarna, börek üzere tahıl eserleri ve unlu azıkların ekmek konumuna geçtiğinin bilincinde olun ve bu tıp yiyecekler sofranızda konum aldığında ekstra ekmek tüketmeyin. Sıhhatiniz için trendleri değil, bilirkişileri dinleyin. Keyifli bir ömür için tam buğday yahut tam çavdar ekmeği ile yulaf ekmeğini tercih edin. Haftanın yarısında tam buğday yahut çavdar ekmeği öbür yarısında yulaf ekmeği tercih edebilirsiniz. Ya da öğünlerinizde tükettiğiniz dilimlerin yarısını tam buğday yahut çavdardan başka yarısının ise yulaf ekmeğinden oluşmasını sağlayarak beslenme zevkinizi farklı lezzetler ile ikiye katlamayı deneyebilirsiniz.
Beslenme programınız parmak iziniz üzeredir, yalnızca SİZE özeldir… Sıhhat ve sevgiyle kalın…
EKMEKLERİ YAKINDAN TANIYIN…
Beyaz Ekmek: Soframızda en sık konum alan ve beyaz buğday unundan yapılan ekmek çeşididir. Buğday ununun mayalanması ile yapılan beyaz ekmeğin öbür ekmeklerden temel farkı, imalatında rafine edilmiş buğday ununun kullanılıyor olmasıdır. Tahıl eserleri rafine edildikçe posa ve vitamin içerikleri azalır. Buna bağlı olarak tahıl eserlerinin sıhhat açısından yaratıları olumlu tesirlerde azalır. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi başka ekmeklere nazaran daha yüksek olduğundan dolayı kan şekerini daha süratli yükseltir ve daha süratli düşürür. Bunun yanı sıra, öbür ekmek çeşitlerine nazaran daha kısa vade tokluk sağladığı bilinir. Başka ekmek çeşitlerine nazaran daha az sıklıkta tercih edilmesi sıhhat açısından daha olumlu olacaktır.
Kepekli Ekmek: Ekseriyetle rafine edilmiş buğday ununa sonradan eklenen ham kepeğin karıştırılması ile elde edilen kepek ekmeği, her ne kadar beyaz ekmeğe kıyasla sahip olduğu düşük glisemik indeksi ve yüksek posa pahası ile avantajlı konuma geçse de, aslında durum tam olarak görüldüğü üzere değildir. Ham kepek içerdiği fitatlar nedeni ile vücutta kalsiyum, demir ve çinko üzere kimi minerallerin aktif kullanılamamasına neden olur. Bu nedenle tam tahıl ekmeklerinden daha sağlıklı değildir. Başkaca sık yapılan beslenme günahlarından biri de, evlatlara kilo almasın diye kepekli ekmek verilmesidir. Büyüme ve gelişme çağındaki bireylerde minerallerin faal kullanılabilmesi için kepekli ekmek tüketiminden kaçınılması gereklidir.
Tam Buğday Ekmeği:Rafine edilmemiş olan buğday unundan (tam buğday unu) yapılmış olan tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten ve kepekli ekmekten daha farklı ve sağlıklı olduğu bilinir. Kepekli ve beyaz ekmekte olmayan vitaminlerden güçlü buğday özü tam buğday ekmeğinde vardır. Tam buğday ekmeğinin sıhhate birçok yararı olduğu ilmî çalışmalarda tekraren gösterilmiştir. Kalori yoğunluğunun daha az olması ve içerdiği posanın sindirim sisteminde dolgunluk yaratarak daha uzun bir mühlet tokluk hissi sağlaması, tam buğday ekmeğinin zayıflamak isteyen bireyler tarafından tercih edilmesinin nedenleridir. İçerdiği posa ve sahip olduğu düşük glisemik indeks nedeni ile tam buğday ekmeği kan şekerinin daha istikrarlı olmasını sağlar. Bu nedenle şeker hastalarının dostudur. İçerdiği çözünmez posa ile kabızlıktan koruyan ve barsak kanserlerine yakalanma riskini azaltan bu ekmeğin kan kolesterolü üzerinde de olumlu tesirler yarattığı bilinir. Lakin çözünür lif içeriği tam buğday ununda yüksek nispette olmadığından dolayı bu tesiri yulaf ekmeğine nazaran daha azdır. Ekmek çeşitleri içerisinde olumlu sıhhat tesirleri en yüksek olanlardan bir adedidir.
Tam Çavdar Ekmeği:Tam buğday unu ile çavdar ununun yahut tanelerinin karıştırılarak üretildiği ekmek çeşididir. Kilo denetiminde, kan şekerinin dengelenmesinde, kalp sıhhatinin korunması, kabızlığın önlenmesi ve barsak sıhhatinin korunmasında tam buğday ekmeği ile emsal tesirler gösterir.
Yulaf Ekmeği:Umumiyetle tam buğday unu ile yulaf kepeğinin karıştırılması ile üretilen yulaf ekmeğinin kendine has lezzeti üzere kendine has sıhhat yararları da vardır. Yulaf, gayrı tahıl eserlerine nazaran daha yüksek nispette çözünür lif içerir. İçerdiği beta-glukan isimli çözünür lifin kalp sıhhati üzerinde olumlu tesirleri olduğu ilmî araştırmalarca da kanıtlanmıştır. Kan kolesterolünün dengelenmesinde olumlu tesirlere sahiptir. Yapılan birçok ilmî çalışmada, yulaf ezmesi, unu yahut kepeğinin makûs huylu kolesterol olan ve kalp sıhhatini tehdit eden LDL kolesterolü azalttığı gösterilmiştir. Ayrıyeten Tip 2 diyabet (şeker) hastalarında da öğün sonrası kan şekerinin süratle yükselmesini pürüzler.
TERCİHİNİZİ SAHIH YAPIN…
Ekmeğin sanıldığı üzere düşman olmadığını tam aksine vücudumuza kuvvet sağlayan karbonhidratların yeteri kadar alınmasında en önemli rolü üstlendiğini unutmadan beslenin. Her öğünde kişinin yaşına, cinsiyetine ve fizikî aktivite durumuna nazaran ortalama 1-2 dilim ekmek tüketmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Pilav, makarna, börek üzere tahıl eserleri ve unlu azıkların ekmek konumuna geçtiğinin bilincinde olun ve bu tıp yiyecekler sofranızda konum aldığında ekstra ekmek tüketmeyin. Sıhhatiniz için trendleri değil, bilirkişileri dinleyin. Keyifli bir ömür için tam buğday yahut tam çavdar ekmeği ile yulaf ekmeğini tercih edin. Haftanın yarısında tam buğday yahut çavdar ekmeği öbür yarısında yulaf ekmeği tercih edebilirsiniz. Ya da öğünlerinizde tükettiğiniz dilimlerin yarısını tam buğday yahut çavdardan başka yarısının ise yulaf ekmeğinden oluşmasını sağlayarak beslenme zevkinizi farklı lezzetler ile ikiye katlamayı deneyebilirsiniz.
Beslenme programınız parmak iziniz üzeredir, yalnızca SİZE özeldir… Sıhhat ve sevgiyle kalın…