Yumurta hakkında doğru bilinen yanlışlar

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
YUMURTA HAKKINDA YANLIŞSIZ BİLİNEN YANLIŞLAR
Pazar kahvaltılarının vazgeçilmez tamamlayıcı yumurtadan bahsedeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda yumurta yasaklar listesindeyken neden şuan en beğenilen besin kaynağı oldu. Yumurta hakkında hakikat bilinen yanlışlarla gerçeklikleri ele alacağız.
Yumurta denilince akla ne gelmektedir?
Yumurta kanatlılardan elde edilen değerli bir besin unsurudur. Yumurta denildiğinde akla birinci evvel tavuk yumurtasını getirir. Besinlerle ilgili yasal düzenlemelerde “yumurta” deyimi tavuk yumurtasını söz eder.
Yumurta neden sağlıklı beslenmede kıymet taşınmaktadır?
Yumurta, ana sütünden sonra insanın gereksinimi olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B öbeği vitaminleri kıymetli orantıda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde dimağ fonksiyonlarının tarafına getirilmesinde değerli rol oynar. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına karşın yağ içeriği düşüktür.Değerli bir besin olmasının bir sair nedeni, içinde bulunan protein ve öteki besin öğelerinin, insan metabolizması tarafından tamamına yakınının kullanılabilmesidir. Kısaca emilebilirliği çok yüksek bir besindir. İçerdiği proteinlerin % 100ü vücut proteinlerine dönüşebilir, bu nedenle ‘örnek protein’ dir.
Yanlışsız bilinen yanlışlar nedir?
Yumurta yüksek kolesterol içeriğine sahip besinimiz olması nedeniyle yıllarca makûs bir ün kazanmıştır. Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve korkarak tüketilmiştir. Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; kişiler ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ gibisi bir husustur. Hudut liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir. Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; genetik, ömür biçimi ve beslenme halinin kıymetli kriterler olduğu yapılan ilmî çalışma sonuçları ile ortaya konulmuştur. Doymuş yağların, kan kolesterol seviyesine tesiri yüksek kolesterollü diyetten daha ziyadedir. Beslenmemizde kolesterolden çok, yekun yağ ölçüsü ve doymuş yağ asitleri nispetine dikkat etmemiz gereklidir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur. Şayet kimsede kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yerinde ve istikrarlı olarak tüm besin öbeklerini tüketiyorsa ülkü vücut tartısı koruyorsa, fizikî olarak etkin ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden ötürü tasa duyulmasına gerek yoktur. İçerisinde bulunan lesitin kan kolesterolünü istenilen seviyelerde tutmaya yardımcıdır. Afiyet olsun.
Sağlıklı günler dilerim.
Beslenme ve diyet kompetanı
Dyt.İlay POLAT
 
Üst Alt