Son konular

Yürüme Analizi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yürüme analizi, konusunda uzman doktor veya fizyoterapistler tarafından yapılıp yorumlandığında tedaviye son derece yardımcı bir teşhis yöntemidir. Özellikle serebral palside, parkinson hastalarında, spora yeni başlayanlarda, spor yaralanması yaşayanlarda, protez kullanan kişilerde tedavi sürecinde önemli faydalar sağlar.

Yürüme analizi, yürümenin nasıl olduğunu tespit edebilmek adına yapılan bütün çalışmaları içerir. Yürüme analizi üç aşamadan oluşur. Öncelikle hastanın fiziksel muayenesi gerçekleştirilir. Sonra hasta yürürken uzman tarafından gözlenir. Ardından çeşitli aletler desteği ile hastanın yürümesi, vücut hareketleri, kasların durumu kayıt edilir. Bu sayede, yürüme, uzman tarafından objektif olarak değerlendirilir. Ancak bu iki aşama, yürüme analizi için tek başına yeterli değildir. Yürüme analizinin tam doğru bir sonuç verebilmesi için üçüncü bir aşama da gereklidir. Bu aşamada hastanın vücudunda belirli noktalar işaretlenir. İşaret yansıtıcılar yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara aktarılır.

Ülkemizde sadece yürüyüşü videoya çekerek analiz de yapılmaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki muayene ve video çekiminden oluşan yürüme analizi doğru netice vermez. Hastanın durumu sayısal verilerle ortaya konduğunda yürümenin belirli aralıklarla yeniden değerlendirilmesi ve tedavi takibi kolaylaşır. Bununla birlikte bu sayısal verilerin ehil ellerde değerlendirilmesi de şarttır. Ancak yürüme analizi konusunda uzman hekimler tarafından değerlendirildiğinde çok önemli detaylar barındıran bir teşhis yöntemidir.

Kimlere Yürüme Analizi Yapılır?

Yürüme analizi 4 yaşından itibaren her yaşta hastaya uygulanabilir. Hastanın tek başına yürüyebiliyor olması teşhis koymak açısından önemlidir. Bu nedenle 4 yaşından önce çocuklara yürüme analizi yapılması doğru değildir.

Yürüme analizi özellikle serebral palsi hastası olan çocuklarda, başta Parkinson olmak üzere hareket bozukluğu olan hastalarda ve protez kullanan kişilerde uygulanır. Özellikle ampute kişilerde protez öncesi yürüme analizi yapılır. Protez takıldıktan sonra tedaviyi kontrol amaçlı tekrarlanır.

Serebral palsili çocuklarda tedavi protokolünü belirlemede etkili bir yöntem olan yürüme analizi ile elde edilen sonuca göre başta ameliyat olmak üzere çeşitli tedaviler uygulanır. Tercihen 6 ay olmakla birlikte en erken 3 ay sonra yeniden yürüme analizi tekrar edilir. Tedavi bu sonuca göre değerlendirilir.

Sporculara Yürüme Analizi

Yürüme analizi, aktif spor yapan ya da yapmayı planlayan kişiler için de kullanılan bir tetkiktir. Çocukluk çağında çocuğun vücut yapısının hangi spor dalına daha uygun olduğunun belirlenmesi noktasında yürüme analizine başvurulur.

Aktif olarak spor yapan kişilerde de yürüme analizi, yaralanmalar sonrasında uygulanan tedavilerin neticelerini doğru tespit edebilmek adına yapılır. Özellikle ameliyat geçiren sporcuların yeniden müsabakalara dönme zamanının belirlenmesinde son derece etkilidir.
 

Similar threads

  • Soru
Serebral palsi (sp), hamilelikte ,doğumda sırasında yahut ömrün birinci yıllarında bebekte çeşitli sebeplerle oluşan beyin hasarına bağlı gelişen bir hastalıktır.Erken(prematüre) doğum,gebelikte oluşan yüksek tansiyon,gebelik mühletince geçirilen enfeksiyonlar,kan uyuşmazlığı,zor doğum sonrası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Nörolojik hastalıkların büyük bir kısmı hastalığın doğal gidişatı içerisinde sakatlığa sebep olan ve hastaları günlük hayat aktivitelerinde bağımlı bir duruma getiren tablolar halinde karşımıza çıkar. Bu nedenle nörolojik hastalıklarda fizikî olarak bağımsızlığın sağlanması için erken devirden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Sırf erişkinlerde değil, çocuklarda da baş ağrıları görülebiliyor. Bu ağrıların yaklaşık yüzde 50′sini ise çocukluk çağı migrenleri oluşturuyor. Nörolojik marazlar hem erişkinlerde, hem de çocuklarda görülebiliyor. Lakin çocuklarda erişkinlere nazaran hem ortaya çıkış formu, hem de teşhis ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
Yaşlıları Bekleyen En Büyük Tehlike; Hareketsizlik Tüm yerkürede olduğu üzere memleketimizde de ortalama hayat mühletinin uzaması nedeni ile yaşlı nüfus süratle artmaktadır. Bu da beraberinde marazları getirmektedir. Aslında yaşlıları bekleyen asıl büyük tehlike illetler değil hareketsizlikdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Serebral palsi nedir? Serebral palsi, kas aktivitesi ve vücut duruşu ile ilgili bir grup problemi tanımlayan rahatsızlıktır. Beyin henüz gelişme aşamasındayken meydana gelen hasar sonrasında gelişir. Belirti ve bulgular süt çocukluğu ve okul öncesi dönemde kendisini göstermeye başlar. Anormal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt