Son konular

Zakkum Çiçeği Nedir? Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Zakkum Çiçeği Nedir?
Zakkum Çiçeği; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişmeye meyilli bir bitkidir. Uzun süre yeşil yapraklı kalabilmek için, kışın yapraklarını dökmezler.

Her ne kadar soğuk iklim şartlarına karşı dayanıklı bir bitki olsa da, zakkum ağacının en verimli olduğu yerler gölge ve kuru yerlerdir.


Zakkum; Apocynaceae ailesinden, latincede ismi Nerium Oleander olan çiçekli bir bitkidir. Zehirli bir bitki olan zakkum çiçeğinin boyutu; 2-6 metre arasındadır. Bu bitki evlerin bahçelerinde süs olarak da yetiştirilebilir.

Zakkum çiçeğinin renkleri; pembe, beyaz, sarı, krem, kırmızı ve mor olarak değişebilir ve Haziran-Eylül aylarında açar.

Zakkum Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Zakkum gövdesi dik ve koyu renkli silindir şeklindedir. Yaprakları kısa saplı, mızrak şeklinde, karşılıklı veya dairesel üçlü şekilde dizilmiştir.

Büyük çiçeklerin sapları kısa ve tüylüdür ve bu çiçekler güzel kokuludur. Dalları sıktır.

Görsel her ne kadar güzel bir görüntüye sahip olsa da zehirli bir bitki olmasından dolayı evlerde bu bitkinin yetiştirilmesi biraz cesaret istemektedir.

Yeni ekilmiş zakkumların daha çok sonbahar aylarında ve ortalama 2 yıl budanması ve bakımı gerekmektedir. Yaz aylarına doğru solmuş olan dalların tekrar budanması bitkinin daha sağlıklı olmasına sebep olacaktır.

Kuran’da zakkum ağacı veya zakkum; 4 sure ve toplamda 15 ayette geçer. Bunların bazıları; İsra 17/60, duhan 44/43-46, vakıa 56/51-55, saffat 37/62-67 olarak bilinmektedir.

Zakkum çiçeği halk arasında; zıkkım ağacı, zokum, ağu ağacı, öleander, nerium oleander ve laurier rose isimleri ile de bilinir.



Zakkum çiçeği nerede yetişir?

Genellikle Akdeniz iklimine sahip topraklarda yetişir. Bunun dışında Asya’da Çin veya Portekiz gibi nemli ve sulak bölgelerde bulunur. Ülkemizde Ankara gibi kışın sıcaklık -10 derece ve üzerine çıkan, sert kışın geçtiği yerlerde bitki donacağı için ancak seralarda yetiştirilebilir.

Zakkum çiçeğinin yaprağında; tanen, glikoz, reçine, C vitamini ve oleandrin isminde bir glikozit bulunur. Tohumunda ve kabuğunda da oldukça etkili maddeler bulunmaktadır.

Zakkum Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Zakkum çiçeği kimyasal içeriğinde bulunan oleandrin glikozit maddesi nedeniyle tıbben kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Sık sık kanser ilaçlarının üzerinde denemeler yapılmaktadır.

Zakkum çiçeği zehirli bitkiler arasında yer almaktadır. Böylece zakkum çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran en belirgin özelliği zehirli olmasıdır. Bu yüzden tüketirken çok az miktarda kullanmak zehirlenme riskini azaltır.



Zehri olan zakkum çiçeğinin faydaları şunlardır;

Kalbi kuvvetlendirir. Belirtilen dozun aşımında kalp yetmezliği ishal ve kusma gibi ağır zehirlenmelere yol açar.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ve Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. gibi idrar söktürücü özelliği bulunur.
ishale iyi gelir.
Adale ağrılarını hafifletir.
Halk arasında deri kanserine karşı kullanılır.
Deride uyuz ve benzeri kaşıntılara, bit veya pire gibi böceklere ve akrep-arı sokmalarına karşı haricen kullanılabilir.

Zakkum Çiçeği Yan Etkileri Nelerdir?
Zakkum zehirli bir bitkidir. 1 gr kuru zakkum yaprağı insanlarda ölümcül zehirlenmeler yapar. Tıbben belirtilen dozun asla aşılmaması gerekir.

Öyle ki bu bitkiyi yiyerek ölen hayvanların eti bile tüketilse, zehirlenilebilir.

Zehirlenme, nabız yavaşlaması, mide ve bağırsak bozuklukları ve kalp ritmi düşmesi yada artması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
5,546
Çözümler
16
Tepkime
416
Puanları
48
Coin
54
Zakkum çiçeği, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişen, zehirli bir bitki olan Nerium Oleander adlı bitkinin çiçeklerine verilen isimdir. Bu bitki uzun süre yeşil yapraklı kalmak için kış aylarında yapraklarını dökmez. Zakkum çiçeğinin boyu 2-6 metre arasında olabilir ve farklı renklerde (pembe, beyaz, sarı, krem, kırmızı, mor) çiçekler açabilir.

Zakkum çiçeğinin gövdesi dik ve koyu renkli, yaprakları kısa saplı ve mızrak şeklinde dizilmiştir. Çiçeklerinin sapları kısa ve tüylü olup güzel kokuludur. Ancak güzel görünümüne rağmen zehirli bir bitki olması nedeniyle dikkatle ele alınmalıdır. Zakkum çiçeğinin bakımı ve budaması sonbahar aylarında ve ekim sonrası yapılmalıdır.

Zakkum çiçeği genellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişir. Türkiye'de de yetişen bu bitki, özellikle Ankara gibi sert kış şartlarının görüldüğü bölgelerde seralarda yetiştirilmelidir. Zakkum çiçeğinin yaprağında bulunan maddeler arasında tanen, glikoz, C vitamini ve oleandrin isimli glikozit bulunmaktadır.

Zakkum çiçeğinin zehirli olmasına rağmen, bazı araştırmalar bu bitkinin kanser ilaçlarının üzerinde denendiğini göstermektedir. Ancak zehirli olması sebebiyle çok az miktarda tüketilmesi önemlidir. Zakkum çiçeğinin bazı faydaları arasında kalbi kuvvetlendirme, idrar söktürme, ishale iyi gelme, adale ağrılarını hafifletme ve deri kanserine karşı kullanılma gibi etkileri bulunmaktadır.

Yine de zakkum çiçeğinin zehirli olması nedeniyle dikkatli olunmalı ve tıbben belirtilen dozların aşılmamasına özen gösterilmelidir. Zehirlenme durumunda nabız yavaşlaması, mide ve bağırsak sorunları ve kalp ritmi değişiklikleri gibi ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle zakkum çiçeği kullanımında mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Zakkum Çiçeği Kuran’da Geçiyor Mu? sorusu, Kuran’da bahsedilen bitkiler arasında yer alıyor mu? İslam inancına göre, Kuran’da zakkum ağacı ve çiçeği hakkında bazı bilgiler bulunmaktadır. Ancak, Kuran’da doğrudan zakkum çiçeği olarak bahsedilmediği görülmektedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Zakkum çiçeği hangi ayda dikilir? Zakkum çiçeği dikim zamanı, ilkbahar aylarında gerçekleştirilmelidir. Bu bitki çiçek bahçelerinde renkli bir görünüm sağlamak için tercih edilen bir seçenektir. Dikim yapmadan önce toprağın nemli ve besin açısından zengin olması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Zakkum Bitkisi Yararları - Zakkumun Faydaları - Zakkum Çiçeği Zakkum Çiçeği Bitkisi (Nerium oleander): Yaz aylarında pembe çiçekler açan, yaprak dökmeyen, daha çok Akdeniz ülkelerinde yetişen ve sulak yerleri seven, 4 metreye kadar boylanabilen küçük bir ağaçtır. Zehirli bir bitkidir. Tanen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Zakkum çiçeği genellikle tehlike, zehir ve ölümü simgeler. Bu çiçek, insanlara korku ve endişe hissi verir. Zakkum çiçeği, özellikle yanlışlıkla tüketildiğinde ölümcül olabilir. Bu nedenle, dikkatli olunmalı ve bu çiçekten uzak durulmalıdır. Zakkum çiçeği ayrıca intihar sembolü olarak da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Zakkum Nedir Ne Demek? sorusu, Zakkum bitkisi hakkında bilgi almak isteyenlerin sıkça sorduğu bir sorudur. Zakkum, zehirli bir bitki türüdür ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetişir. Bu bitkinin çiçekleri kırmızı renkte ve oldukça güzeldir. Zakkum bitkisinin yaprakları ise zehirli özelliklere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt