Atkins diyeti, protein diyeti, yağsız diyet ,taş devri diyeti , glisemik indeksi düşük diyet vs vs vs ….Bu liste uzar sarfiyat. Yıllardır hangi beslenme formunun en süratli ve sağlıklı kilo verdirdiği tartışılıp durulur. Fakat ilmî olarak ispatlanmış birkaç gerçek vardır.
1.AZ VE SIK BESLENİN.
Az ve sık beslenmek en sağlıklı ve gereğince süratli kilo kaybı sağlayan en tesirli prosedürdür. . Gün içerisinde almanız gereken kaloriyi 5 - 6 öğüne bölün ve 2,5 en geç 3 saatte bir, küçük öğünler yiyin. Birçok kişi her pazartesi sabahı diyete başlar. İkindi saatlerine kadar açlık grevi muvaffakiyetle sürer ta ki kan şekeri dibe vurup denetimsizce yeme bunalımı başlayana kadar.Ve saf ki malum son. Yatana kadar geç saatlere kadar yenen yemekler ve bir başarısız diyet teşebbüsünün daha sonu. Uzun açlıklar sandığınız üzere size kilo verdirmez. Bilakis bazal metabolizma süratiniz yavaşlar , kan şekeri denetiminiz bozulur ve vücut size karşı gardını alarak bir savunma mekanizması geliştirir. Vücudumuz kusursuz çalışan bir sisteme sahiptir. Muayyen aralıklarla , az ancak sık sık küçük yakıtlar (besinlerin termik etkisi) sobaya atmazsanız o soba daima yanacaktır!
2.TAM TAHIL ESERLERI TÜKETİN.
Şayet beslenme halinizde esaslı bir değişiklik yapacaksanız ve mutfak dolaplarındaki besin yelpazesini değiştirmeye karar verdiyseniz evvel rafine edilmiş beyaz un , şeker , beyaz pirinç , makarnayı kara listeye alın. Zira kepekli pirinç , bulgur , tam buğday ekmeği , kepekli makarna , kurubaklagiller üzere lif zengini , prebiyotik özellikteki tam tahıl eserleri yalnızca kolay kilo vermenizi sağlamayacak tıpkı devirde kolesterollerinizi de düşürecektir.Tam tahıl eserleri;sizi uzun mühlet tok fiyat, başta kolon kanseri olmak üzere birtakım kanser çeşitlerine karşı korur,kan yağlarınızı düşürür,kan şekerinizi düzenler,bağırsaklarınızı çalıştırır. (Eğer kronik kabızsanız kilo vermeniz neredeyse imkansız) ,rafine edilmediklerinden uygun bir vitamin ,mineral deposudur.
3 .SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN.
Su zayıflatmaz. Lakin zayıflamak için kıymetli faktörlerden biridir. Metabolizmada her aşamada ‘su’ olmak zorundadır. Mahsusen diyet sırasında daha düzgün çalışan bir metabolizma için , toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması ve taş oluşumunu engellemek için günde en az 2,5-3 lt su içmelisiniz. Evet içtiğiniz suyun ehil olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Çok olağan bir prosedürle ; idrar renginizi denetim edin.Eğer koyu sarı ise gayrikâfi likit alıyorsunuz demektir.İdrar renginizin açık sarı,berrak olması gerekir.İçtiğiniz suyun sıcak yada soğuk olması yağ yakımı için değerli değil .Aralarındaki tek fark; sıcak likitler midenizi soğuklara nazaran yaklaşık 20 dakika kadar daha geç terk eder.Bu da daha uzun müddet tok hissetmenizi sağlar.
4.YAĞSIZ YADA AZ YAĞLI SÜT VE ESERLERINI TERCİH EDİN.
Hayvansal kaynaklı süt ve süt eserleri hem kolesterolden varlıklı hem de kalorisi yüksektir. Az yağlı yada yağsız süt eserlerinin kolesterol ve yağ içeriği çok düşük olmasının yanı sıra kalsiyum ve protein içerikleri yüksektir. Fakat yağlı peynirin tadı da bir farklı dediğinizi duyar üzereyim. Sağlıklı damarlar ve sağlıklı bir yaşlılık süreci için vazgeçin. Damak tadı sonradan kazanılmış bir tattır. Birinci başta yağı azaltılmış eserleri tüketirken keyif almayabilirsiniz. Sabredin. Bu yeni lezzete de alışacaksınız. Tahminen bir müddet işinizi kolaylaştırmak için baharatlardan ve sebzelerden yardım alabilirsiniz.
5.STRESLE BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİN.
Araştırmalara nazaran, gerilimli devirlerde vücudun yağ depolama kapasitesi artmaktadır. Gerilim altında iken salgılanan gerilim hormonları kilo vermeyi zorlaştırır. Gerilimle başa çıkmayı öğrenin .Düzenli egzersiz yapmak geriliminizi azaltır.Tıkınırcasına yeme krizlerinizin önüne makbul. Şayet ağır egzersiz sevmiyorsanız meditasyon, yoga, pilates yada masajı deneyin. Uykunuzu yeterli almaya ihtimam gösterin.
6.BAHARATLARI BOL KULLANIN.
Başta tarçın, al acı pul biber, zencefil , zerdeçal ve karabiber olmak üzere diyetinizde baharatları ne kadar bol kullanırsanız iştah denetiminiz o kadar güzel olacaktır. Bilhassa tarçın glukoz metabolizmanızı düzenleyerek tatlı istediğinizi ağırlıklar. Ara öğünlerde elma dilimlerinizin üzerine tarçın serperek tüketmeye çalışın. Zencefil , acı biber ve biberiyenin ise termojenik tesiri vardır. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır.
7. ALKOLÜ MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZALTIN.
Alkolün 1 gramında 7 kalori güç vardır.Yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirip tekrar düzenlerken gerçekçi gayeler belirlemeliyiz. Zira hayat uzunluğu uygulanabilir olması gerekli. O yüzden diyet vadesinde alkol almayın diye bir teklif getiremem. Az alkol (özellikle al şarap) kalp damar sıhhati için de yararlıdır. Ama dozu çok değerli. Haftada 1-2 sefer 1 kadeh şarabı (90 cc) bir dilim ekmeği az yiyerek tüketebilirsiniz. Alkolü aç karnına tüketmemeye itina göstermek kıymetli. Zira kan şekerinizi düşürür ve tatlı gereksiniminiz artar. Alkol aldığınız günler su tüketiminizi artırmayı ihmal etmeyin.
8. YAVAŞ , ÇOK ÇİĞNEYEREK VE YEDİKLERİNİZİN FARKINA VARARAK YİYİN.
Günün koşuşturması arasında yemek daima en aceleye getirilen aktivite olur. Ayaküstü atıştırma, süratli yiyip işe geri dönme, iki iş arasına sıkıştırılmış süratli öğünler, televizyon seyrederken yada gazeteye göz gezdirirken bir şey atıştırmak ve gibisi bir çok durum birçoğumuzun sıklıkla yaptığı günahlı davranışlardır. Bu formda yenen yemek doygunluk hissi vermez ve hasebiyle gün ahir çok daha ziyade yemek yenmiş olur. Yemeklerinizi tarafken yavaş ve çok çiğneyerek, yediğinizin farkına vararak yemeğe itina gösterin. Ağzınızda lokma varken öteki çatalı hazırlamayın. Kaşığı çatalı masaya bırakın ve yenisi için ağzınızdaki lokmanın bitmiş olmasına dikkat edin. Ne kadar çabuk doyduğunuzu göreceksiniz.
9. YEMEĞE BÜYÜK BİR BARDAK SU VE ÇİĞ SEBZELER İLE BAŞLAYIN.
Daha denetimli yemek yemenin en düzgün yolu yemeğe hafif tok başlamaktır. Açlıktan gözünüz dönmüş bir biçimde lokanta menüsüne baktığınızda gözünüz birinci olarak çok kalorili , yağlı bir seçeneğe takılır ve hiç düşünmeden sipariş verirsiniz. Yemek sonrası pişmanlıklar, keşkeler yaşamamak için evvel büyük bir bardak su için. Yağsız salatanızdan yemeğe başlayın. Mideniz su ve salata ile doldukça açlık krizinizin hafiflediğini ve daha makul seçimler yapabildiğinizi göreceksiniz. Yemeğe az yağlı bir çorba ile başlamakta birebir olumlu etkiyi yaratır. Hayli olağan lakin çok tesirli bir denetim prosedürü … Bunu acilen bugün hayata geçirebilirsiniz.
10.CANINIZ TATLI ÇEKİYORSA YEMEKTEN ACILEN SONRA DEĞİL, ARA SAATTE TÜKETİN.
Tabiki kilo vermek yada fit görünmek için tatlıları külliyen hayatınızdan çıkartın demeyeceğim. Aslında daha çok hangi tatlı seçimini yapacağınızla ve ne hengam yiyeceğinizle ilgileniyorum. Light sütlü tatlılar (örneğin light dondurma ) yada meyve tatlılarını tercih edin. (üzerine kaymak eklemeden ) Karbonhidrat içeren bir ana yemek sonrası ,yiyeceklerin parçalanıp, glukozun kana karışması için pankreasınızdan insülin denilen hormon salgılanır. İnsülin anabolik ( yapıcı ) bir hormondur. Yağ hücrelerinizi büyütmeye çalışır. Ne kadar glisemik yükü çokça öğünler tarafsanız pankreasınız o kadar çok insülin salgılar ve yağlanmanız artar. Bu sebeple yemekten çabucak sonra meyve yada tatlı yiyip öğünün yükünü artırmak mekanına 2,5-3 saat sonra bir ara öğün üzere yediğinizde çok daha az zarar göreceğinize emin olabilirsin.
11.DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN.
Zayıflamak için yalnızca kalori kısıtlaması yoluna gidiyorsanız hiç denemeyin derim. .Kaloriyi kıstıkça vücudunuz duruma adapte olur ve metabolizma suratını yavaşlatır. Evet tahminen bir müddet yalnızca diyetle kilo verebilirsiniz gelgelelim bir müddet sonra vücut diyeti tanıyınca gram kilo veremediğinizi görürsünüz.Ayrıca spor yapmadan, yalnızca kalorisi düşük diyetlerle kas kaybınızda olur. Öyleyse diyetinizi tertipli egzersizler ile destekleyin. Yapılacak egzersiz de insana hususî planlanmalıdır. Bunun için bir spor eğitmeninden yardım isteyebilirsiniz. Şunu da yeniden hatırlatmalıyım ki nasıl diyet mühletince kazandığınız yeni yeme alışkanlıklarınız hayat uzunluğu sürecekse, nizamlı egzersiz alışkanlığınız da hayat uzunluğu sürmelidir. Aksi takdirde tekrar kilo almanız kaçınılmazdır. Zayıflama mühletince yapacağınız egzersiz seviyesinin de çok abartılı olmamasına, hayat uzunluğu devam edilebilecek seviyede olmasına ihtimam gösterin.
1.AZ VE SIK BESLENİN.
Az ve sık beslenmek en sağlıklı ve gereğince süratli kilo kaybı sağlayan en tesirli prosedürdür. . Gün içerisinde almanız gereken kaloriyi 5 - 6 öğüne bölün ve 2,5 en geç 3 saatte bir, küçük öğünler yiyin. Birçok kişi her pazartesi sabahı diyete başlar. İkindi saatlerine kadar açlık grevi muvaffakiyetle sürer ta ki kan şekeri dibe vurup denetimsizce yeme bunalımı başlayana kadar.Ve saf ki malum son. Yatana kadar geç saatlere kadar yenen yemekler ve bir başarısız diyet teşebbüsünün daha sonu. Uzun açlıklar sandığınız üzere size kilo verdirmez. Bilakis bazal metabolizma süratiniz yavaşlar , kan şekeri denetiminiz bozulur ve vücut size karşı gardını alarak bir savunma mekanizması geliştirir. Vücudumuz kusursuz çalışan bir sisteme sahiptir. Muayyen aralıklarla , az ancak sık sık küçük yakıtlar (besinlerin termik etkisi) sobaya atmazsanız o soba daima yanacaktır!
2.TAM TAHIL ESERLERI TÜKETİN.
Şayet beslenme halinizde esaslı bir değişiklik yapacaksanız ve mutfak dolaplarındaki besin yelpazesini değiştirmeye karar verdiyseniz evvel rafine edilmiş beyaz un , şeker , beyaz pirinç , makarnayı kara listeye alın. Zira kepekli pirinç , bulgur , tam buğday ekmeği , kepekli makarna , kurubaklagiller üzere lif zengini , prebiyotik özellikteki tam tahıl eserleri yalnızca kolay kilo vermenizi sağlamayacak tıpkı devirde kolesterollerinizi de düşürecektir.Tam tahıl eserleri;sizi uzun mühlet tok fiyat, başta kolon kanseri olmak üzere birtakım kanser çeşitlerine karşı korur,kan yağlarınızı düşürür,kan şekerinizi düzenler,bağırsaklarınızı çalıştırır. (Eğer kronik kabızsanız kilo vermeniz neredeyse imkansız) ,rafine edilmediklerinden uygun bir vitamin ,mineral deposudur.
3 .SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN.
Su zayıflatmaz. Lakin zayıflamak için kıymetli faktörlerden biridir. Metabolizmada her aşamada ‘su’ olmak zorundadır. Mahsusen diyet sırasında daha düzgün çalışan bir metabolizma için , toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması ve taş oluşumunu engellemek için günde en az 2,5-3 lt su içmelisiniz. Evet içtiğiniz suyun ehil olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Çok olağan bir prosedürle ; idrar renginizi denetim edin.Eğer koyu sarı ise gayrikâfi likit alıyorsunuz demektir.İdrar renginizin açık sarı,berrak olması gerekir.İçtiğiniz suyun sıcak yada soğuk olması yağ yakımı için değerli değil .Aralarındaki tek fark; sıcak likitler midenizi soğuklara nazaran yaklaşık 20 dakika kadar daha geç terk eder.Bu da daha uzun müddet tok hissetmenizi sağlar.
4.YAĞSIZ YADA AZ YAĞLI SÜT VE ESERLERINI TERCİH EDİN.
Hayvansal kaynaklı süt ve süt eserleri hem kolesterolden varlıklı hem de kalorisi yüksektir. Az yağlı yada yağsız süt eserlerinin kolesterol ve yağ içeriği çok düşük olmasının yanı sıra kalsiyum ve protein içerikleri yüksektir. Fakat yağlı peynirin tadı da bir farklı dediğinizi duyar üzereyim. Sağlıklı damarlar ve sağlıklı bir yaşlılık süreci için vazgeçin. Damak tadı sonradan kazanılmış bir tattır. Birinci başta yağı azaltılmış eserleri tüketirken keyif almayabilirsiniz. Sabredin. Bu yeni lezzete de alışacaksınız. Tahminen bir müddet işinizi kolaylaştırmak için baharatlardan ve sebzelerden yardım alabilirsiniz.
5.STRESLE BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİN.
Araştırmalara nazaran, gerilimli devirlerde vücudun yağ depolama kapasitesi artmaktadır. Gerilim altında iken salgılanan gerilim hormonları kilo vermeyi zorlaştırır. Gerilimle başa çıkmayı öğrenin .Düzenli egzersiz yapmak geriliminizi azaltır.Tıkınırcasına yeme krizlerinizin önüne makbul. Şayet ağır egzersiz sevmiyorsanız meditasyon, yoga, pilates yada masajı deneyin. Uykunuzu yeterli almaya ihtimam gösterin.
6.BAHARATLARI BOL KULLANIN.
Başta tarçın, al acı pul biber, zencefil , zerdeçal ve karabiber olmak üzere diyetinizde baharatları ne kadar bol kullanırsanız iştah denetiminiz o kadar güzel olacaktır. Bilhassa tarçın glukoz metabolizmanızı düzenleyerek tatlı istediğinizi ağırlıklar. Ara öğünlerde elma dilimlerinizin üzerine tarçın serperek tüketmeye çalışın. Zencefil , acı biber ve biberiyenin ise termojenik tesiri vardır. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır.
7. ALKOLÜ MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZALTIN.
Alkolün 1 gramında 7 kalori güç vardır.Yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirip tekrar düzenlerken gerçekçi gayeler belirlemeliyiz. Zira hayat uzunluğu uygulanabilir olması gerekli. O yüzden diyet vadesinde alkol almayın diye bir teklif getiremem. Az alkol (özellikle al şarap) kalp damar sıhhati için de yararlıdır. Ama dozu çok değerli. Haftada 1-2 sefer 1 kadeh şarabı (90 cc) bir dilim ekmeği az yiyerek tüketebilirsiniz. Alkolü aç karnına tüketmemeye itina göstermek kıymetli. Zira kan şekerinizi düşürür ve tatlı gereksiniminiz artar. Alkol aldığınız günler su tüketiminizi artırmayı ihmal etmeyin.
8. YAVAŞ , ÇOK ÇİĞNEYEREK VE YEDİKLERİNİZİN FARKINA VARARAK YİYİN.
Günün koşuşturması arasında yemek daima en aceleye getirilen aktivite olur. Ayaküstü atıştırma, süratli yiyip işe geri dönme, iki iş arasına sıkıştırılmış süratli öğünler, televizyon seyrederken yada gazeteye göz gezdirirken bir şey atıştırmak ve gibisi bir çok durum birçoğumuzun sıklıkla yaptığı günahlı davranışlardır. Bu formda yenen yemek doygunluk hissi vermez ve hasebiyle gün ahir çok daha ziyade yemek yenmiş olur. Yemeklerinizi tarafken yavaş ve çok çiğneyerek, yediğinizin farkına vararak yemeğe itina gösterin. Ağzınızda lokma varken öteki çatalı hazırlamayın. Kaşığı çatalı masaya bırakın ve yenisi için ağzınızdaki lokmanın bitmiş olmasına dikkat edin. Ne kadar çabuk doyduğunuzu göreceksiniz.
9. YEMEĞE BÜYÜK BİR BARDAK SU VE ÇİĞ SEBZELER İLE BAŞLAYIN.
Daha denetimli yemek yemenin en düzgün yolu yemeğe hafif tok başlamaktır. Açlıktan gözünüz dönmüş bir biçimde lokanta menüsüne baktığınızda gözünüz birinci olarak çok kalorili , yağlı bir seçeneğe takılır ve hiç düşünmeden sipariş verirsiniz. Yemek sonrası pişmanlıklar, keşkeler yaşamamak için evvel büyük bir bardak su için. Yağsız salatanızdan yemeğe başlayın. Mideniz su ve salata ile doldukça açlık krizinizin hafiflediğini ve daha makul seçimler yapabildiğinizi göreceksiniz. Yemeğe az yağlı bir çorba ile başlamakta birebir olumlu etkiyi yaratır. Hayli olağan lakin çok tesirli bir denetim prosedürü … Bunu acilen bugün hayata geçirebilirsiniz.
10.CANINIZ TATLI ÇEKİYORSA YEMEKTEN ACILEN SONRA DEĞİL, ARA SAATTE TÜKETİN.
Tabiki kilo vermek yada fit görünmek için tatlıları külliyen hayatınızdan çıkartın demeyeceğim. Aslında daha çok hangi tatlı seçimini yapacağınızla ve ne hengam yiyeceğinizle ilgileniyorum. Light sütlü tatlılar (örneğin light dondurma ) yada meyve tatlılarını tercih edin. (üzerine kaymak eklemeden ) Karbonhidrat içeren bir ana yemek sonrası ,yiyeceklerin parçalanıp, glukozun kana karışması için pankreasınızdan insülin denilen hormon salgılanır. İnsülin anabolik ( yapıcı ) bir hormondur. Yağ hücrelerinizi büyütmeye çalışır. Ne kadar glisemik yükü çokça öğünler tarafsanız pankreasınız o kadar çok insülin salgılar ve yağlanmanız artar. Bu sebeple yemekten çabucak sonra meyve yada tatlı yiyip öğünün yükünü artırmak mekanına 2,5-3 saat sonra bir ara öğün üzere yediğinizde çok daha az zarar göreceğinize emin olabilirsin.
11.DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN.
Zayıflamak için yalnızca kalori kısıtlaması yoluna gidiyorsanız hiç denemeyin derim. .Kaloriyi kıstıkça vücudunuz duruma adapte olur ve metabolizma suratını yavaşlatır. Evet tahminen bir müddet yalnızca diyetle kilo verebilirsiniz gelgelelim bir müddet sonra vücut diyeti tanıyınca gram kilo veremediğinizi görürsünüz.Ayrıca spor yapmadan, yalnızca kalorisi düşük diyetlerle kas kaybınızda olur. Öyleyse diyetinizi tertipli egzersizler ile destekleyin. Yapılacak egzersiz de insana hususî planlanmalıdır. Bunun için bir spor eğitmeninden yardım isteyebilirsiniz. Şunu da yeniden hatırlatmalıyım ki nasıl diyet mühletince kazandığınız yeni yeme alışkanlıklarınız hayat uzunluğu sürecekse, nizamlı egzersiz alışkanlığınız da hayat uzunluğu sürmelidir. Aksi takdirde tekrar kilo almanız kaçınılmazdır. Zayıflama mühletince yapacağınız egzersiz seviyesinin de çok abartılı olmamasına, hayat uzunluğu devam edilebilecek seviyede olmasına ihtimam gösterin.