Ekmeği artık hiç tüketmemem lazım. Bu cümleyi diyet yapmaya karar verdiğiniz vakitlerde ekseriyetle kullandınız. Velev ‘diyet yapma fikri’ni benimsediğinizde hayatınızda yaptığınız birinci ve temel davranış bu oldu. Ekmeğin ‘akıl almaz enerjisi’ sizi korkuttu ve onu beslenmenizden uzaklaştırarak en büyük tehditle başa çıktınız. Artık daha sağlıklı hissediyor ve meselesiz olarak kilo vermeye başlıyorsunuz.
O vakit size şu soruyu sormanın vakti geldi. Ekmek tüketmemedeki başarınız sizin için sahiden sağlıklı sonuçlar doğuruyor mu?
Bir kompetan olarak bu sorunun karşılığını vermeden evvel ekmek hakkında göz arkası edilen şu gerçekleri açıklamakta yarar var. Siz de bilgilendikten sonra zati bu sorunun karşılığını rahatlıkla verebileceksiniz.
EKMEK ASLINDA YETERLI BİR KUVVET KAYNAĞI
Bunu muhakkak ‘ekmeğin size verdiği kuvvet epeyce fazladır’ olarak algılamayın. Zira etraftan duyduğunuzun tersine ekmek ‘çok güç veren bir besin’ değildir.
Ne olursa olsun ömrümüzü devam etmek için kuvvete muhtaçlığımız var. Ve bu enerjiyi karbonhidratlardan alarak yaşayabiliyoruz. Zira vücudumuz bu biçimde ayakta kalabiliyor. Gücümüzü karbonhidratlardan gereğince alamadığımız devir, vücudumuz başkalarına yani ‘protein ve yağlara’ saldırıyor. Aslında ‘yağlardan kuvvet elde etmek’ kulağa şirin gelebilir. Zira zati ziyade yağlar en büyük derdimiz. Ancak şunu unutmamak gerek kuvvet elde ederken kullanılan yağların ve proteinlerin aslında vücutta güç elde edilmekten farklı vazifeleri var. Ve büyük moleküller oldukları için onlarla işimiz bittiğinde böbreklerimizden süzülme aşamasında vücudumuz için büyük yük oluyorlar.
İşte bu yüzden yeterli bir karbonhidrat kaynağı olarak ekmek aslında güzel bir kuvvet kaynağı.
EKMEK VE LİF
Mahsusen diyet sırasında karşılaşılan en büyük ıstıraplardan biri olan kabızlığı çözmenin en düzgün yolu bilindiği üzere diyetteki lif ölçüsünü arttırmak. Münhasıran meyve ve zerzevat tüketiminde zorlandığımız için lifi gayrı kaynaklardan almak bizim için daha da ehemmiyet kazanıyor. Zerzevat ve meyve tüketiminde zorlanmasak bile gün içinde en sık tükettiğimiz besin olan ekmekten gelen lifi yok saymak yanlış olur.
EKMEĞİN ÖLÇÜSÜ VE İÇERİĞİ DEĞERLI
İşte yapılan yanlış tahminen de bu. Ekmeğin cinsi ve ölçüsünü belirlemek diyette ekmeği kesmekten çok daha sağlıklı ve yararlı. İşte bu yüzden ekmeğin münhasıran tam buğday unuyla yapılmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Her öğünde diyette size verilecek kalori ölçüsüne nazaran 1 ile 3 dilim arasında ekmek yemek muhakkak sakıncalı değil. Tabi ki bu ölçüsü diyetisyeninizin belirlemesi sağlıklı kilo vermede sizin için en akıllıca yönlendirme olacaktır.
O vakit size şu soruyu sormanın vakti geldi. Ekmek tüketmemedeki başarınız sizin için sahiden sağlıklı sonuçlar doğuruyor mu?
Bir kompetan olarak bu sorunun karşılığını vermeden evvel ekmek hakkında göz arkası edilen şu gerçekleri açıklamakta yarar var. Siz de bilgilendikten sonra zati bu sorunun karşılığını rahatlıkla verebileceksiniz.
EKMEK ASLINDA YETERLI BİR KUVVET KAYNAĞI
Bunu muhakkak ‘ekmeğin size verdiği kuvvet epeyce fazladır’ olarak algılamayın. Zira etraftan duyduğunuzun tersine ekmek ‘çok güç veren bir besin’ değildir.
Ne olursa olsun ömrümüzü devam etmek için kuvvete muhtaçlığımız var. Ve bu enerjiyi karbonhidratlardan alarak yaşayabiliyoruz. Zira vücudumuz bu biçimde ayakta kalabiliyor. Gücümüzü karbonhidratlardan gereğince alamadığımız devir, vücudumuz başkalarına yani ‘protein ve yağlara’ saldırıyor. Aslında ‘yağlardan kuvvet elde etmek’ kulağa şirin gelebilir. Zira zati ziyade yağlar en büyük derdimiz. Ancak şunu unutmamak gerek kuvvet elde ederken kullanılan yağların ve proteinlerin aslında vücutta güç elde edilmekten farklı vazifeleri var. Ve büyük moleküller oldukları için onlarla işimiz bittiğinde böbreklerimizden süzülme aşamasında vücudumuz için büyük yük oluyorlar.
İşte bu yüzden yeterli bir karbonhidrat kaynağı olarak ekmek aslında güzel bir kuvvet kaynağı.
EKMEK VE LİF
Mahsusen diyet sırasında karşılaşılan en büyük ıstıraplardan biri olan kabızlığı çözmenin en düzgün yolu bilindiği üzere diyetteki lif ölçüsünü arttırmak. Münhasıran meyve ve zerzevat tüketiminde zorlandığımız için lifi gayrı kaynaklardan almak bizim için daha da ehemmiyet kazanıyor. Zerzevat ve meyve tüketiminde zorlanmasak bile gün içinde en sık tükettiğimiz besin olan ekmekten gelen lifi yok saymak yanlış olur.
EKMEĞİN ÖLÇÜSÜ VE İÇERİĞİ DEĞERLI
İşte yapılan yanlış tahminen de bu. Ekmeğin cinsi ve ölçüsünü belirlemek diyette ekmeği kesmekten çok daha sağlıklı ve yararlı. İşte bu yüzden ekmeğin münhasıran tam buğday unuyla yapılmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Her öğünde diyette size verilecek kalori ölçüsüne nazaran 1 ile 3 dilim arasında ekmek yemek muhakkak sakıncalı değil. Tabi ki bu ölçüsü diyetisyeninizin belirlemesi sağlıklı kilo vermede sizin için en akıllıca yönlendirme olacaktır.