Son konular

Zayıflık

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Vücut yükünün uzunluk uzunluğuna orantıyla az olmasıdır. Zayıflıkta vücuttaki yağ nispeti çok azdır. Bu durum uzun vade kuvvet dengesizliği ( gayrikâfi güç alımı) sonucu oluşur. Günlük alınan kuvvetin harcanan güçten daha az olması yahut alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamaması ile zayıflık ortaya çıkar.


-Tüketilen yiyeceklerin kalite ve ölçü cephesinden zayıflığı
-Genetik faktörler
- Dolaşım bozukluğu
-Enfeksiyonlar
- Parazitler
-Hormanal dengesizilikler (troid hormanlarının fazlalığı)
-İştahsızlık
-Ağır işte çalışmak ya da çokça canlı olmak
- Konut ortamında tertipli yemek yeme alışkanlığın olmaması.
- Çok ağır çalışmak ve yemek yemeye hengam ayrılmaması.
- Ziyade hudutlu olmak da zayıflık nedenidir. Duygusal yerkürenin değişmesi kimi şahıslarda iştah açıp şişmanlığa neden olurken kimileri içlerine kapanıp, üzüntüden yemek yiyemez duruma gelirler.
- Sindirim sistemi bozukluğu; Bağırsak sisteminin süratli çalışıp, ishale neden olması da zayıflamaya neden olur. Spastik kolon marazı olanlarda barsak spazmları, ishal ve kabızlık atakları mide-barsak sisteminin nizamını şaşırtır.
-Yemek hazırlamaya üşenmek
-Sigara kullanmak; Sigaradaki nikotin hususunun iştah kapatıcı ve metabolizmayı arttırıcı tesiri vardır. Kilo almak isteyen bir kişi sigara içmeyi kesinlikle bırakmalıdır.



ZARARLARI
-Ciltte kırışıklık:
Çok raddede zayıflık cildin kırışmasına ve daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor. Zira kâfi beslenilmediği için cildi canlı tutan E ve C vitaminleri alınamıyor, bunun yüzünden cilt beslenemiyor, gerekli nemi besinlerden ya da sıvılardan alamadığı için cilt kırışık görünüyor. Ayrıyeten ciltte kuruluk, gevşeklik öbür olumsuz etkilerdendir.


Baş dönmesi;Mahsusen ani kalkışlar da göz kararması ve baş dönmesi meydana geliyor. Yerinde ve istikrarlı beslenilmediği için dolaşımdaki kan, tartısını hayati organlarda ağırlaştırıyor. Ani kalkışlar ve hareketlerde baş dönmesi ve göz kararması ortaya çıkıyor.


Anemi:Kansızlık, ehliyetsiz beslenmenin getirdiklerindendir.


Adet düzensizliği: Tekrar metabolizmanın süratli çalışmasına ve istikrarsız beslenmesine bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik oluşuyor. Münhasıran tiroid hormonlarının çokça salgılanması durumunda zayıflıkla birlikte adet düzensizliği en sık görülen belirtilerden.


Nabız atışında bozukluk: Bredikardi ve taşikardi, yani nabız atışının süratli ya da yavaş olması zayıflığın tesirlerinden.
-hareket yeteneği azalır.
-Çocuklarda ve adolasanlarda büyüme geriliğine neden olabilir.
-Çalışma verimini düşürür.
- Istenilmeyen görünüm ve münasip kıyafet bulamak zorlaşır.
- vücudun dış tesirlere ve marazlara karşı direnci azalır.
-enfeksiyonlar kolay oluşur ve ağır seyreder.
-Hastalıkların uygunlaşması uzun sürer.
- zayıf insanların deri altı yağ tabakası gayrikâfi olduğu için soğuk havalarda vücut ısısının teftişi çetin olur.
-Çabuk yorulur.
-Aşırı zayıflık ömür mühletini kısaltır.



TEDAVİ
Zayıf kişinin şişmanlatılması bir ekip işidir. Bu ekipte hekim, diyetisyen ve gerekirse psikolog vardır. Dahiliye kompetanı yahut endokrinoloji eksperi zayıf kişinin birinci değerlendirmesini yapma, zayıflığa sebep olabilecek hormon illetleri, şeker marazı, iç guatr ve metabolizma illetlerinin olup olmadığını bulmak ile sorumludur. Bu hastalardan tiroid tetkikleri, açlık kan şekeri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları istenmeli, demir eksikliği ve kansızlık araştırması yapılmalıdır. Testler sonucu tespit edilen illetlere yönelik tedavi edici tedbirler alınmalıdır; gerekirse ilaç tedavisi yapılmalıdır. Şayet hormonal nedenlerden ötürü zayıflık meydana gelmişse, hormon tedavisi olmak ehil oluyor. Parazit üzere asalaklardan ötürü ise ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılır. Parazit ya da kurt üzere asalak canlılar ortadan kaldırıldığında resen kilo alınabiliyor.


Lakin şayet beslenmeden kaynaklanıyorsa beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekiyor. Bu durumda kesinlikle diyetisyenden destek alınmalıdır. Diyetisyen eşliğinde kişinin yaşı, uzunluğu, kilosu, sıhhat durumu, beslenme alışkanlıkları, ömür koşulları, iş yahut hane koşulları üzere birçok faktör göz önünde bulundurularak şahsa beslenme program hazırlanır. Hasta görünür aralıklarla denetimlerle takip edilerek kilo alımı takip edilir.


KİLO ALMAK İÇİN TEKLIFLER
- Kesinlikle sabah erken kalkılmalı ve tertipli kahvaltı yapılmalıdır.
- Sabah, öğlen ve aksam yemekleri tertipli tüketilmelidir ve ara öğünlerde olmalıdır.( günde 6-8 öğün)
- Öğünlerde pilav, makarna ve börek üzere bol güç ve karbonhidrat içeren yiyecekler kesinlikle olmalıdır.
- Günde 1 avuç fındık- fıstık badem ceviz tüketilebilir.
- Çok yağlı yiyecekler ve kızartmalar hem mide bulantısına neden olabilir hem de mideden boşalması uzun sürdüğü için acıkmayı maniler.
- Günde bir kase sütlü tatlı, dondurma tüketilebilir.
- Yiyecekler tercih edilirken hacim olarak az gelgelelim kalori ve besleyicilik açısından güçlü olmalıdır.
- Yemek tarafken çok likit ve su içilmemelidir. Mide kapasitesi acilen dolacağı için çabucak doygunluk oluşur ve bulantıyı da artırabilir.
- Yemekler iyi sıcaklıklarda tüketin. Sıcak yenmesi gereken bir yiyeceği soğuk olarak tüketmeye çalışırsanız iştahınız kapanır.
- B vitamini içeren yiyecekler iştahı artıcı özelliği nedeniyle tüketimi artırılmalıdır.
- Aralarda içecekler kullanılabilir. Şekerli limonata, kakaolu süt, ballı süt, sütlü kahve, portakal suyu gibi…
- Öğün saati geldiği vakit acıkmamış olunsa bile kesinlikle yemek yiyiniz.
- Yemek yenilen ortam ve eşyaların hijyeni de iştahı etkileyebilir.
- İştahlı ve göz zevkinize hitap edecek formda yiyeceklerinizi hazırlayın, bölgeyken zevk almaya çalışın
- Sistemli egzersiz yapınız. Bilhassa de kas ölçüsünü artırıcı sporlara yöneliniz
- Su için. Su besinlerin kullanılabilmesi için temel bir besin unsurudur ve kilo kazanmak ve sağlıklı olmak için bol ölçüde içmelisiniz.
 
Üst Alt