Zebra Cizgilerindeki Muthiş Hikmet

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Zebra Cizgilerindeki Muthiş Hikmet

Pedagogların: Cocuklarınızı at ve kuzularla tanıştırın Uysal oldukları icin bu canlılar, cocuklarınızın ruhunda asUde bir itminana vesile olurtavsiyesi hep aklımdaydı Bir gun beş yaşındaki oğlumla Şanlıurfa hipodromuna gittik İri atlar gormeyi bekliyorduk ki, bir surprizle karşılaştık: midilli

Atların en kucuğu midilliye yaklaştık Gorevli, midillilerin, cocukların binmeleri icin getirildiğini soyledi Cok sevindik Gorevli, oğluma donerek:

Delikanlı atlara binmek ister misin? Bunlar da senin gibi kucuk, dedi

Bu teklife cok sevindik O gunden sonra Şanlıurfa hipodromu ailece ziyaret ettiğimiz mekanlardan biri oldu Ziyaretlerimizden birinden donuşte oğlum:

Baba, bana at alır mısın, dedi

Oğluma oyuncak at almak aklımdan gecmiyor değildi Bahane oldu Belki de onun istemesini bekliyordum

Tamam, haydi gidelim, dedim

Hazırlandık, bir oyuncakcıya gittik At almak istediğimizi soyledik Satıcı: Nasıl bir at istiyordunuz?dedi Oğlumun binebileceği buyukluktededim

Satıcı: Elimizde sadece şu siyahbeyaz cizgili olandan kaldı Beşiktaşlıysanız, tam size gorediye de espri yaptı

Bu, at değil, bir zebra, dedim

Beyefendi sadece uzerindeki kumaşı siyahbeyaz, yoksa mal, aynı mal…

Oğlum isteyince, aldım Oğlum bu cizgili oyuncak atla sıkca oynuyor, boş zamanlarımızda da hipodromda midillilere biniyordu Bir gun bana: Baba, bu atın neden cizgileri var?dedi

Cok zor bir soruydu Ben de bunu duşunmuyor değildim

Oğlum bu aslında zebradırdedim ve zebraların da bir at cinsi olduğunu soyledim Zebraların, atlarla aynı aileye dahil edildiğini, cunku yaratılış planlarının aynı olduğunu, vucut yapılarının atlara benzediğini, en az atlar kadar hızlı koştuklarını ve Afrika’da seyrek ağaclı ve otlarla kaplı acık alanlarda yaşadıklarını anlattım Ama bu ifadelerim, siyahbeyaz cizgilerin cevabı değildi

Seninle bir oyun oynayalım mı, dedim

Peki baba, dedi

Zebrayı pencerenin onune koy Biraz guneş alsın

Zebrayı pencerenin onune koyduk, biraz bekledik

Şimdi iki elini zebranın siyah ve beyaz kısımlarına ayrı ayrı koy

Baba, siyah yerler daha sıcak

Oğlum, gel seninle zebralar hakkında kitap okuyalım…

Kitapta zebraların, siyahbeyaz kamuflaja sahip kılınmasının uzun zamandır tartışıldığından bahsediliyordu Araştırmacılar, uzun zamandır zebraların farklı post renklerinin ne işe yaradığını anlamaya ve yaratılış hikmetini manalandırmaya calışıyormuş Bu hususta pek cok acıklama varmış Bu cizgi bilmecesiDarwin de dahil bilim insanlarını yuzlerce yıldır meşgul ediyormuş Mesela, Kaliforniya Universitesi araştırmacılarından Ren Larison şu soruların cevaplarını arıyormuş: Diğer hayvanların da duşmanı var; ancak cizgili postları yok Zebralar neden avcılar icin cizgilere sahip olmak zorunda? Diğer hayvanlar da bocekler tarafından ısırılıyor; fakat cizgileri yok, neden zebraların boyle desenleri olsun?

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt