Son konular

Zekat Ve Sadaka İle İlgili Hadisi Şerifler

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Zekat İle İlgili Hadisi Şerifler

Amr İbnu Şuayb lahza ebihi lahza ceddihi (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular oysa: Kim, maI sâhibi bir yetime veli olursa, bu malla ticaret yapsın, malın zekâtını yiyip bitirmesine terketmesinTirmizi, Zekât 15, (641)

İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ama: Balda on tuluk için bir tuluk zekat vardırTirmizi, Zekât 9, (629)

Attâb İbnu Üseyd (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize, hurmaya tahmin biçtiğimiz gibi, üzüme de tahmin biçmemizi ve zekâtını kuru üzüm olarak almamızı emretti, tıpkı hurmanın zekâtını kuru hurma olarak aldığımız gibiTirmizi, Zekât 17, (644); Ebü Dâvud, Zekât 13, (1603); Nesâi, Zekât 100, (5,109); İbnu Mâce, Zekât 18, (1819)

Hz Muâz (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana, sema(dan inen suyun) suladığı mahsülden tam öşür, âletle çıkarılan suyun suladığı mahsülden yarım öşür almamı emrettiNesâi, Zekât 25, (5, 42)

Atâ (rahimehullah) der ki: Bana ulaştı ama, Ümmü Seleme (radıyallâhu anhâ) şöyle demiştir: Ben altından zinetler takınıyordum Bir gün: Ey Allah'ın Resülü! Bu, (Kur'àn'da yasaklanan) kenz sayılır mı?diye sordum Bana şöyle yanıt verdi: Zekâtı verilecek miktara ulaşan şeyin zekatı verilirse kenz sayılmazEbü Dâvud, Zekât 3, (1564) Teysir, hadisi Muvatta kaynaklı olarak zikretmiştir

Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurdu, dediği rivâyet edilmiştir: Beş okıyye (yâni iki yüz dirhem) den eksik miktar (daki gümüş) de zekât yoktur En aşağı üçer yaşında beş deveden aşağısında da zekât yoktur Beş vesak miktârının mâdûnunda (ancak hurma, üzüm ve hubûbatta) dahi zekât vâcib değildir Ebû Saîdi Hudrî Sahihi buhari hadis no : 692

Şöyle rivâyet edilmiştir: Ebû Bekr radiya`llâhu anh Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in takdir buyurduğu zekât mikdârına dâir Enes İbni Mâlik`e yazdığı bir mektûbunda: zekât (artar veya eksilir) korkusiyle müteferrik (zekât malı) bir araya toplanmaz, müctemi` bulunanların arası da tefrik edilmez Enes bin Malik Sahihi buhari hadis no: 716

Hz Peygamber (tez) buyurdular ancak: Sizi (ticari olmayan) atın ve kölenin zekatından affettim, böylece ise gümüş paralannızın zekatını verin Bunun her kırk dirhemine bir dirhem vereceksiniz Ancak yüz doksan dirheme zekat düşmez, ikiyüz dirheme ulaştı mı beş dirhem verilecektirHzAli Kütübi sitte hadis no: 2024

Resulullah (sav) buyurdular fakat: Müslüman üstüne, atı ve kölesi için zekat mükellefiyeti yokturEbu hureyre Kütübi sitte hadis no: 2034

Resulullah (iddia) buyurdular fakat: İslam`da ne (zekatı) ayağa getirme, ne (zekat için) uzağa gitme, ne de şiğar (mehre değer nikahlama) vardırİmran İbnu Husayn Kütübi sitte hadis no: 2021

Resulullah (iddia), zekat emri gelmezden önce, bize sadakai fıtr`ı emretmişti zekat farz kılınınca, fıtr sadakasını ne emretti ne de nehyetti Biz onu yerine getirmeye devam ettik Kays İbnu Sa`d İbnu Ubade Kütübi sitte hadis no: 2049

Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurdu, dediği rivâyet edilmiştir: Beş okıyye (yâni iki yüz dirhem) den eksik arz (daki gümüş) de zekât yoktur En altında üçer yaşında beş deveden aşağısında da zekât yoktur Beş vesak miktârının mâdûnunda (ama hurma, üzüm ve hubûbatta) deha zekât vâcib değildir Ebû Saîdi Hudrî Kütübi sitte hadis no: 692

Şöyle rivâyet edilmiştir: Ebû Bekr radiya`llâhu anh Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in takdir buyurduğu zekât mikdârına dâir Enes İbni Mâlik`e yazdığı bir mektûbunda: zekât (artar veya eksilir) korkusiyle müteferrik (zekât malı) bir araya toplanmaz, müctemi` bulunanların arası da tefrik edilmez Enes bin Malik Kütübi sitte hadis no: 716

İbnu Mes'üd (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ama: Her otuz sığır için erkek ya da kadınsı bir tebî' zekât verilir Her kırk sığır için de bir müsinne zekât verilir Tirmizi Zekat 5, (622)

Hz Ali (radıyallâhu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Sizi (ticari olmayan) atın ve kölenin zekâtından affettim Öyle ise gümüş paralarınızın zekâtını verin Bunun her kırk dirhemine bir dirhem vereceksiniz Ama yüz doksan dirheme zekât düşmez İkiyüz dirheme ulaştı mı beş dirhem verilecektir Tirmizi, Zekât 3, (620); Ebü Dâvud, Zekât 4, (1574); Nesâi, Zekât 18, (5, 37)

Hz Muâz (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Kim malının zekâtını sevab umarak verirse, ona sevap verilir Kim de zekâtını vermezse biz zekâtı ve malın yarısını (cezâlı olarak, cebren) alırız Bu, Rabbimizin emin kararlarından biridir Ali Muhammed'e ondan bir hak yoktur Rezin tahric etmiştir Ebü Dâvud, Zekât 4, (1575); Nesâi, Zekât 4, (5,15,16) *

Üst Alt