We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Zihinsel öğrenme yetersizliği olanlar

SoruCevap

Üye
Tepkime
65
Time online
0
Coin
256,935
Özellikleri

Sağlık problemleri vardır. İç ve dış organlarda çeşitli deformasyonlar, diş çürümeleri, kafa ve vücut arasında oran farkı, görme ve işitme kusurları bulunabilir.
Bedensel gelişimleri yavaştır.
Psiko-devimsel alanlarda gerilik gösterirler. El-göz koordinasyonunu güç sağlarlar. Büyük ve küçük kaslarını kullanma becerisini geç kazanırlar.
Akademik kavramları geç ve güç öğrenirler.
İlgi süreleri kısa ve dikkatleri dağınıktır.
Çeşitli durumları kavramada, genelleme yapmada, öğrendiklerini transfer etmede zorluk çekerler.
Somut kavramları daha iyi kavrarlar.
Konuşma gelişimleri yavaş olup, geç konuşmaya başlarlar.
Yeni durumlara uymada zorluk çekerler.
Algıları, kavramları ve tepkileri basittir.
Monoton işleri yapmaktan hoşlanırlar.
Duygularını, düşüncelerini açık ve bağımsız olarak ifade edemezler.
Gördükleri , duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bellekleri zayıftır.
Kendilerinden yaşça küçük olanlarla arkadaşlık kurarlar.
Grup içi ilişkilerinde başkalarına daima bağımlıdırlar.
Kurallara kavramakta zorluk çekerler.
Sosyal ilişkilerinde kendilerini grupta kabul ettirecek becerileri azdır.
Arkadaşlık kurmada zorluk çekerler ve kurdukları dostluklar kısa ömürlüdür.
Kendilerine güvenleri azdır.
Sosyal ilişkilerde bencildirler.
Sosyal durumlara uymada zorluk çekerler.
Sosyal faaliyetlere karşı ilgileri azdır.
Yapılan Çalışmalar

İlköğretim Okulu Orta Düzeyde Öğrenme Yetersizliği (Eğitilebilir) Olan Çocuklar Eğitim Programı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 10.09.2001 tarih ve 346 sayılı Kararı ile 2001-2002 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere kabul edilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Web sayfasında yayımlanmıştır.

Eğitim-Uygulama Okulu Eğitim Programı Taslağı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nda kabul edilmiştir.

Mesleki eğitim merkezlerinde okutulan akademik derslerin programlarının oluşturulması amacıyla çalışmalar başlatılmıştır.
Planlanan Çalışmalar

· Eğitim-Eğitim Bilimleri Fakülteleri “Eğitim Programları ve Öğretim”, “Halk Eğitimi”, “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme”, “Eğitim Yönetimi ve Denetim” Bölümlerinden lisans eğitimlerini tamamlamış, sınıf öğretmenliği formasyonu olan 544 öğretmen adayının hizmet-içi eğitimden yararlandırılarak eğitim-uygulama okulları bulunan 50 ilimize atanmaları konusunda çalışmalar devam etmektedir.

· “İlköğretim okulu orta düzeyde Öğrenme Yetersizliği (Eğitilebilir) Olan Çocuklar Eğitim Programı”nın kitapçık olarak basımı konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

· Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının hazırlanması, geliştirilmesi konusunda özel eğitim sınıfı öğretmenlerine yönelik hizmet-içi eğitim kursu hazırlıkları yapılmaktadır.

· “İlköğretim Okulu Orta Düzeyde Öğrenme Yetersizliği (Eğitilebilir) Olan Çocuklar Eğitim Programı” bireysel eğitim programlarının hazırlanıp uygulanmasını temel alan bir yaklaşımla hazırlanmıştır.

Bireyselleştirilmiş eğitim programlarının hazırlanabilmesi, öğrencinin performans düzeyinin dikkate alınmasını gerektirmektedir. Bu ihtiyaçtan dolayı öğrencinin performans düzeyinin belirlenmesinde kullanılacak “ölçüt bağımlı ölçme araçları” hazırlanması konusunda “orta düzeyde zihinsel öğrenme yetersizliği olan çocuklarla çalışan öğretmenlere” kaynak olacak bir kılavuz kitap hazırlama çalışması başlamıştır.

EĞİTİLEBİLİR ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLANLAR

Eğitimleri

Öğrenme güçlüğü olanların eğitimleri, özel eğitim okullarında okul öncesi, ilköğretim ve yaygın eğitim düzeyinde gündüzlü olarak sunulmaktadır. Orta düzeyde (eğitilebilir) zihinsel yetersizliği olan ilköğretimlerini normal ilköğretim okulları ile özel eğitim ilköğretim okullarında sürdürmektedirler. Bu öğrencilerin kaynaştırma uygulamaları ile eğitimlerine öncelik verilmektedir. İlköğretimlerini tamamlayan bu öğrenciler temel mesleki becerileri kazandırmaya yönelik meslek derslerinin yanında öğrencilerin düzeyine uygun genel kültür derslerinin de verildiği mesleki eğitim merkezlerine alınmaktadırlar.

AÇIKLAMALAR:
1. Sınıf ve şube sorumluluğu verilen öğretmenlere bu sınıf ve şubedeki öğrencilerin sağlık, sosyal ve kişilik hizmetleri ile diğer iş ve işlemlerine yönelik yapmış sayılacakları ek ders görevi ve bu görevlerine karşılık ödenecek ek ders ücreti mevzuatında belirtildiği şekilde yürütülür.
2. Türkçenin doğru ve güzel konuşulması için, ihtiyaç duyulması halinde; seçmeli derslere ayrılan derslerin tamamı veya bir kısmı Türkçe dersine ilâve olarak ayrılır.
3. Seçmeli dersler; okul yönetimince öğretim yılı başında okulun ve çevrenin koşulları, öğrencilerin ilgi, istek ve gereksinimleri ile velilerin de görüşleri dikkate alınarak Aralık 1997 tarih ve 2483 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe giren “Özel Eğitim Okulları Seçmeli Dersler Listesi”nden belirlenir.
4. Bireysel ve Toplu Etkinlik saatinde, öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınarak eğitici çalışmalar, folklor, müsamere, konser ve müzik, monolog, diyalog, grup tartışmaları, güzel konuşma ve yazma, güzel yazı çalışmaları; sergi düzenleme ve gezip görme, gezi, gözlem ve incelemeler, bilmece, bulmaca, atışma, sayışma, şarkı ve türkü söyleme, soru sorma ve yanıtlama, bildiklerini, düşündüklerini ve duyduklarını anlatma, oyun ve beden eğitimi; TV seyretme, bilgisayar oyunları, bahçe etkinlikleri, koleksiyonculuk, bitki ve çiçek yetiştirme vb. etkinlikler yapılır.
5. Bireysel ve Toplu Etkinlikler notla değerlendirilmez.
6. Toplumsal Uyum Becerileri Dersi ilk yedi yılda ve haftanın dört günü birer saat olacak şekilde işlenir.

ÖĞRETİLEBİLİR ZİHİNSEL ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ OLANLAR

Ağır düzeyde (öğretilebilir) zihinsel yetersizliği olan, zorunlu öğrenim çağı içindeki çocukların eğitimleri; özbakım ve temel yaşam becerilerinin kazandırılması, işlevsel akademik becerilerin geliştirilmesi ve topluma uyumlarının sağlanmasına yönelik programlarının uygulandığı eğitim uygulama okullarında sürdürülmektedir.

16 yaşını tamamlamış yetişkin zihinsel engellilerin gelişim ve seviyelerine uygun bir iş ve mesleğin temel becerilerini kazandırmak amacıyla diploma aranmaksızın devam edebilecekleri iş eğitim merkezleri açılmaktadır. İlköğretimlerini tamamlayan öğrenme yetersizliği olan bireylerin temel yaşam becerilerini geliştirmek, öğrenme gereksinimlerini karşılamak, topluma uyumlarını sağlamak, işe ve mesleğe hazırlamak amacıyla açılan meslekî eğitim merkezlerine devam etmektedirler.

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt