Zimni ne demek tir?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Zımni ne demek tir?

Bu sözün zımni anlamı şudur. Kapalı olarak yapılan veya söylenen, dolayısıyla anlatılan, kapalı, gizli.

Zımmi ne demek TDK?

Zımmi ne demek TDK?
sf. (zımni:) esk. 1. Kapalı olarak yapılan veya söylenen, dolayısıyla anlatılan, kapalı, gizli: Bu sözün zımni anlamı şudur.

Zımnen kabul etmek ne demek?

zımni reddin aksine istisnaidir ve kanunda açıkça hüküm altına alınmışsa uygulanabilir.idarenin susması, yanıt vermemesi durumu isteği kabul ettiği manasına gelir.vesayet makamı işlemidir.

Zımni ne demek hukuk?

Zımni ne demek hukuk?
İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. Tevbe Suresi, 29'uncu ayet) yerine getirmelerine karşılık İslâm ülkesinde (dârülislâm) sürekli oturma hakkına sahip olan, bir İslâm devletinin gayrimüslim vatandaşlarıdır.

Sarih veya zımni ne demek?

(ﺿﻤﻨﻰ) sıf. (Ar. żimn ve nispet eki -і ile żimnі) Kapalı olarak söylenen, dolayısıyle anlatılan: Lehine zımnî veya sarih bir karâr-ı ümmet olmadıkça harp açılmaz (Cenap Şahâbeddin).

Zımnında ne demek TDK?

Zımnında ne demek TDK?
Açıkça olmayıp, dolayısıyla üstü kapalı olarak içinde var olan.

Mülhem nedir ne demek?

Türk Dil Kurumu'na göre mülhem kelimesinin anlamı " içe doğmuş, birinin içine doğmuş, esinlenmiş" şeklindedir.

Zımni ret ve kabul nedir?

Zımni ret ve kabul nedir?
idare hukukunda ilgili kişilerin bir işlem veya eylemin tesisi için idari makamlara başvurması ve idarenin süresi içinde bu başvuruya bir cevap vermemesine idare hukukunda bir sonuç bağlanmıştır. işte bu sonuç zımni red olup idarenin sessizliği ilgili işlem ya da eylemin reddi olarak kabul edilmiştir.

Zımni red süresi ne kadardır?

Her üç maddede de zımni red süresi idareye müracaattan başlamak kaydıyla 60 gün- dür. Ancak vergi usul kanununda olduğu gibi bazı özel durumlarda zımni red müessesesi İYUK'daki düzenlemeden farklılıklar arz etmekte ve zımni red süresi 30 gün gibi farklı sürelere tabi olarak düzenlenmektedir.

Defi hukukta ne demek?

Defi hukukta ne demek?
"Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.

Hukukta sarih ne demek?

Sarih: Belirgin, açık.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,270
Çözümler
1
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Zımni kelimesi, genel olarak kapalı olarak yapılan veya söylenen, dolayısıyla anlatılan, gizli anlamlarına gelmektedir.

Zımmi ise, eskiden kullanılan bir kelime olup, kapalı olarak yapılan veya söylenen, dolayısıyla anlatılan, gizli anlamına gelmektedir ve Türk Dil Kurumu tarafından da bu şekilde tanımlanmaktadır.

"Zımnen kabul etmek" ifadesi ise, zımni reddin aksine istisna olduğunu belirtir. Kanunda açıkça hüküm altına alınmışsa uygulanabilir. İdarenin susması veya yanıt vermemesi durumu isteği kabul ettiği anlamına gelir ve vesayet makamı işlemidir.

Ayrıca, hukukta "zımni ret ve kabul" kavramı da önemlidir. Bu kavram, idare hukukunda ilgili kişilerin bir işlem veya eylemin tesisi için idari makamlara başvurması durumunda, idarenin belirli bir süre içinde cevap vermemesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda idarenin sessizliği, ilgili işlem veya eylemin reddi olarak kabul edilir.

"Zımni red süresi" ise, idareye müracaattan başlamak kaydıyla genellikle 60 gün olarak kabul edilir. Ancak bazı özel durumlarda ve kanunlarda farklı süreler de belirlenebilir.

Ayrıca "defi" kelimesi hukukta kullanılan bir terim olup, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkını ifade eder. Def'i hukukta önemli bir savunma mekanizması olarak karşımıza çıkar.

"Sarih" ise belirgin ve açık anlamlarına gelir. Bu terim, hukukta kesin ve açık bir biçimde ifade edilen durumları ifade etmek için kullanılır.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt