Zirkonyum porselen nedir? Avantajları nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kuron protezleri çeşitli nedenlerle husus kaybına uğramış, farklı estetik beklentilerin olduğu (renkleşme, ara yüz çürüklerinin etkin olması, dişler arasında boşluklar bulunması gibi) durumlarda dişleri restore etmek gayesiyle kullanılan protezlerdir.

Köprü protezleri ise, dişsiz boşlukların mevcut olduğu, dişsiz boşluğa komşu dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda, boşluğa komşu dişler destek alınarak yapılan protezlerdir. Köprü protezleri ile estetik, fonetik muhtaçlıklar sağlanmakta ve birebir devirde çiğneme fonksiyonunun devamlılığı sağlanabilmektedir.

Metal alt yapı ile desteklenen kuron ve köprü protezleri ile, zayıf yapıda olan porselene destek sağlanabilmektedir. Fakat metal alt yapı ile desteklenen protezlerde dişeti yerinde görülen gri renkleşmelerin varlığı ve porselende oluşan opak görünüm estetik sorunlar yaratmakta, bunun yanı sıra hijyen sorunu ve alerji üzere meseleler da gelişebilmektedir. Bu ıstıraplardan ötürü, diş hekimliği yerinde yapılan araştırmalar sonucunda porselenin yapısı güçlendirilmiş ve diş renginde alt yapı porselenleri geliştirilmiştir.

Metal desteksiz (Tam seramik) kuron ve köprü protezleri, çeşitli nedenlerle oluşan husus kayıpları (çürük, kırık), dişlerde oluşa renklenmelerin giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılması, çapraşıklıkların düzeltilmesi üzere durumlarda uygulanabilmektedir.

Estetik beklentilerdeki artış, diş renginde alt yapı arayışının artmasına neden olmuştur. Geliştirilen sistemler birinci başlarda yalnızca ön yerde tek kuron restorasyonunda kullanılabilmekte iken, daha sonra 3 üyeli köprü protezlerinde kullanılabilen porselenler geliştirilmiştir. Zirkonyumun diş hekimliğinde kullanılmaya başlanması ve bilgisayar destekli (CAD/CAM) sistemlerin tasarrufunun artması ile zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezlerinin tasarrufu yaygınlaşmıştır. Zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezleri, metal destekli porselen protezlerin uygulanabildiği tüm vakalarda kullanılabilmektedir. Bu sayede doğal dişlerin optik özellikleri başarılı bir biçimde taklit edilebilmektedir. Gelen ışık farklı seramik tabakalarından kırılarak dişetine ulaşmakta, dişetinde doğal dişlerdeki üzere pembe ve canlı bir görünüm elde edilebilmektedir. Üstün optik özelliklerinin yanı sıra, zirkonyum materyali doku dostu olması ve alerjik-toksik özellik taşımaması sayesinde uzun klinik ömre sahiptir.

Zirkonyum Alt Yapılı Protezler ile İlgili Merak Edilenler

Soru: Zirkonyum protezlerin üretilmesinde kullanılan CAD/CAM tekniği nedir?

Karşılık: CAD/CAM tekniği, ingilizce computer aided design/computer aided manifacturing sözlerinin kısaltılması ile oluşmaktadır. Yani bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretim mealine gelmektedir. Zirkonyum materyalinden elde edilen protezler; bilgisayarda dizayn edilen protezin (kuron yahut köprü protezinin), bilgisayar destekli bir program yardımıyla hazır zirkonyum bloğun işlenmesiyle üretilmektedirler.

Soru: Zirkonyum porselenin Metal alt yapılı porselene nazaran avantajları nelerdir?

Karşılık: Zirkonyum altyapı olarak, metal alaşımlarına nazaran daha doku dostu bir materyaldir. Ağız içi dokularla son nokta uyumludur. Şu anda diş hekimliğinde kullanılan materyaller arasında anti-allerjen (allerjenik olmayan) yapısıyla ön plana çıkmaktadır. Zirkonyumun doku dostu özelliği, kemik ve diş eti dokusuyla koordinasyonlu olmasına sebebiyet vermektedir. Zirkonyum bu özellikleri nedeniyle implant materyali olarak da kullanılmaktadır.

Soru: Üst çene ön dişlerimin görünüşünden şad değilim. Dişlerimin tamamında beyaz dolgulardan var. Bu dolgular da vakitle renkleşiyor. Estetik olarak beni rahatsız ediyor. Zirkonyum porselen uygulatmak istiyorum. Doğal diş görünüşü olur mu?

Karşılık: Zirkonyum altyapı beyaz ve opak renktedir. Lakin üzerine uygulanan üst yapı porseleni sayesinde son radde doğal bir görünüm yakalamak mümkün olmaktadır. Dişlerinizin doğal renginde, istek edilen makyaj uygulanarak diş minesinin doğal translusensini elde etmek mümkündür.
 
Üst Alt