Tarih

Tarih Hakkındaki Herşey ve Bilmek İstedikleriniz. Tarih sorularınız ve uzman hocamız tarafından sizlere verilecek olan cevaplar burada

Trablusgarb Savaşı (1911-1912) Hakkında Bilgi Trablusgarb Savaşı (1911-1912) Nedenleri: İtalya’nın hammadde ve pazar arayışı, Osmanlı Devleti’nin güçsüz bir durumda olması, Trablusgarb’ın önemli yeraltı kaynakları*na sahip olması ve coğrafi olarak İtalya’ya ya*kın olması. • Osmanlı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
22
20.Yüzyılda Osmanlı Devleti Hakkında 20.Yüzyılda Osmanlı Devleti Osmanlı Devleti, XX. yy’a gelindiği zaman siyasî ve askeri üstünlüğünü kaybetmiş ve ayakta kalabilmek için uluslararası denge siyaseti izlemiştir. Avrupa’da ortaya çıkan Fransız İhtilali, Sanayi İnkılâbı Osmanlı Devleti’ni olumsuz...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
21
Osmanlı Devletinde Demokratikleşme Hareketleri Hakkında Bilgi Osmanlı Devletinde Demokratikleşme Hareketleri TANZİMAT FERMANI (1839) ( Fermanın ana maddelerinin kodlaması:MEVRAK) 1-Mahkemeler herkese açık olacak 2-Kanun önünde herkes EŞİTTİR. 3-VERGİ kişilerin kazancına göre alınacak...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
16
Osmanlı Devleti’nde Divan-ı Hümayun Hakkında Bilgi Osmanlı Devleti’nde Divan-ı Hümayun Osmanlı Devleti’nde Divan-ı Hümayun Nedir? Osmanlı Devleti’nde padişahın başkanlı*ğında önemli devlet işlerini görüşmek üzere top*lanan meclise “Divan-ı Hümayun” denirdi. Or*han Bey döneminde Divan’ın varlığı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
23
Osmanlı'da Eğitim ve Öğretim Hakkında Bilgi Osmanlı'da Eğitim ve Öğretim OSMANLI’DA EĞİTİM VE ÖĞRETİM Osmanlı’da eğitim ve öğretim oldukça ge*lmiştir. Görev ve sorumluluklarını bilen, insan*lara karşı saygılı, hoşgörülü, bilgili insanlar ye*şermek amacıyla medreseler kurulmuştur. Medreselerde...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
18
Osmanlıda Vakıf Sistemi Hakkında Bilgi Osmanlıda Vakıf Sistemi Vakıf, kişinin mal varlığının bir bölümün hayır işleri için bağışlamasına denir. Vakıf arazi gelirleri cami, han, hamam medrese gibi sosyal hizmetlere ve hayır kurumlarının masraflarına ayrılan topraklardır. Vakıf sistemi...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
22
Ankara Nasıl Başkent Oldu, Tarihi Gelişimi Ankara Nasıl Başkent Oldu Kronolojisi Mustafa Kemal Paşa, Erzurum, Sivas Kongrelerinden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara'ya geldi. O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul idi. Osmanlı Mebusan...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
29
Türk Standartları Enstitüsü, TSE Kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü, TSE Kuruluşu, Tarihi Geçmişi (TSE), özel hukuk hükümlerine göre yönetilen ve tüzel kişiliği olan, başbakanlığa bağlı kamu kuruluşudur. 25 Eylül 1954'te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde oluşturulan TSE...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
24
2.Murat ve 2.Kosova Savaşı Hakkında Bilgi 2.Murat ve 2.Kosova Savaşı İstanbul‘u kuşatan ikinci Osmanlı padişahıdır. Avrupalıların haçlı ordusunu oluşturmasını engellemek amacıy*la Edirne – Segedin Antlaşması’nı imzaladı (1444). Haçlılarla yapılan Varna (1444) Savaşı’nı kazandı. 1448 yılında...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
24
1.Bayezit (Yıldırım) Dönemi (1389-1402) ve Ankara Savaşı Hakkında 1.Bayezit (Yıldırım) Dönemi (1389-1402) ve Ankara Savaşı İstanbul ilk kez karadan ve denizden kuşatıldı. Ancak başarı olu*namadı. Bulgaristan ortadan kaldırıldı. Selanik alındı. Bizans’ın Haçlılardan yardım istemesi üzerine...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
27
Mezopotamya Uygarlıkları Hakkında Bilgi Mezopotamya Uygarlıkları Mezopotamya:İlkçağda Anadolunun güneydoğusundan Basra Körfezine kadar uzanan Dicle Fırat nehirleri arasında kalan bölgeye denmiştir.Verimli topraklara ve yaşamaya uygun iklime sahip olması nedeniyle bir çok topluluk buraya...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
25
Şeyh Sait isyanı - Şeyh Sait isyanının bastırılması - Şeyh Sait isyanının sonucu Şeyh Sait tarafından Türkiye’nin doğu bölgesinin bir kesiminde çıkarılan isyan (l şubat 1925-15 nisan 1925). Elazığ’ın Eğil bucağının Piran köyünde saklanan mahkûmları aramaya gelen bir jandarma teğmeni...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
27
Sevr Antlaşması ne zaman yapılmıştır - Sevr Antlaşmasının nedenleri - Sevr Antlaşmasının hükümleri (10 Ağustos 1920) Türkiye’nin Birinci Dünya Savaşı’na Almanya yanında katılması, savaşı iki yıl uzatmıştı. İngilizler Türk cephelerinde 1,5 milyon insan kullanmışlardı. Milyonlarca İngiliz lirası...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
23
20 nisan 1924 anayasası - yeni devletin ikinci anayasası - 1924 anayasasının temel özellikleri 20 Ocak 1921 tarihli Anayasa (Teşkilatı Esasiye Kanunu) olağanüstü dönemin, olağanüstü koşulları içinde çıkarılmış dinamik bir dönemin yetersiz bir anayasası idi. Daha sonra, koşullar değişmiş...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
31
Osmanlı Devletinin dağılma Sürecinde Oluşan Devletler Osmanlı Devletinin gerileme Sürecinde Oluşan Devletler Osmanlı Devletinin Yıkılışı Sürecinde Oluşan Devletler Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan prensliği kuruldu.Sırbistan, 1830 yılında Osmanlı Devleti'ne bağlı, fakat iç...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
19
1.Abdülhamid ve Halil Hamit Paşa Hakkında Bilgi 1.Abdülhamid ve Halil Hamit Paşa (1774-1789) Osmanlı – Rus savaşı nedeniyle duraklayan askeri ye*niliklere I. Abdülhamid zamanında sadrazam Halil Hamit Paşa’nın gayretleri ile yeniden başlandı.Bu dönemde; • Mühendishaneye bağlı bir İstihkam Okulu...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
15
17.yy Osmanlıda Siyasi Gelişmeler Hakkında Bilgi 17.yy Osmanlıda Siyasi Gelişmeler 1. OSMANLI – İRAN İLİŞKİLERİ il1555 yılında imzalanan Amasya Antlaşması’nın bozulması üzerine Osmanlı-İran savaşları yeniden başladı. a) 1579- 1590 Savaşları: Bu savaşlar sonunda iki ülke arasında Ferhat Paşa...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
43
Mısır Seferi'nin Nedenleri ve Sonuçları Hakkında Bilgi Mısır Seferi'nin Nedenleri ve Sonuçları Mısır Seferi’nin Nedenleri • Türk – İslam dünyasının siyasi lideri olma müca*delesi • Fatih‘ten beri süregelen Hicaz su yollan meselesi • Osmanlı ilerleyişini durdurmak için Memlükler’le Şah İsmail...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
24
Fatih Sultan Mehmet Dönemi ve Otlukbeli Savaşı (1473) Hakkında Bilgi Fatih Sultan Mehmet Dönemi ve Otlukbeli Savaşı (1473) II.Mehmet ilk iş olarak Karamanoğulları Beyliği üzerine sefer dü*zenlendi. Karamanoğullarını itaat altına aldı. Mora üzerine akınlar düzenletti. Venedik ve Macarlarla birer...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
24
Osmanlı Devletinde Ordu ve Donanma Hakkında Bilgi Osmanlı Devletinde Ordu ve Donanma ORDU VE DONANMA Osmanlı ordusu kara ve deniz kuvvetleri olmak üzere ikiye ayrılırdı. Kara ordusu; Kapıkulu askerleri, Eya*let askerlerive yardımcı kuvvetlerolmak üzere üçe ayrılırdı, A. KAPIKULU (MERKEZ...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
39
Osmanlı Devletinde Devlet Yönetimi Hakkında Bilgi Osmanlı Devletinde Devlet Yönetimi A. MERKEZİ YÖNETİM • Osmanlı Devleti merkeziyetçi ve mutlak otoriteye dayalı bir yönetim anlayışı ile yönetiliyordu. Devletin başında Osmanlı hanedanından gelen Padişahbulunuyordu. • Egemenlik Allah adına...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
29
Osmanlı Devletinin Yaptığı Medreseler Osmanlı Devletinca Yapılan Medreseler Osmanlı Devletinin Yaptığı Medreseler; * Ibtida-i Hâric Medreseleri * Hareket-i Hâric Medreseleri * Ibtida-i Dâhil Medreseleri * Hareket-i Dâhil Medreseleri * Musila-i Sahn Medreseleri * Sahn-i Seman Medreseleri *...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
20
Osmanlı Devletinin Yaptığı Savaşlar Osmanlı Devletinin Yaptığı Savaşlar NelerdirOsmanlı Devletinin Yaptığı Savaşlar aşağıda listelenmiştir.. *1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı *1897 Osmanlı-Yunan Savaşı *93 Harbi *Ankara Savaşı *Arıburnu Zaferi *Balkan Savaşları *Belgrad kuşatması *I. Kosova Savaşı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
25
Lidyalıların Tarihi,Dili,Kültürü,Medeniyeti Hakkında (Özet) Bilgi Lidyalıların Tarihi,Dili,Kültürü,Medeniyeti Lidya veya Lydia, Anadolu’da Tunç Çağı’nın sonlarından başlayarak M.Ö. 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lydia uygarlığının beşiğini ve merkezini oluşturan bölge. Esas olarak Gediz Nehri...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
21
Osmanlı Kadın Şairleri Kimlerdir -İsimleri ve Biyografileri Osmanlıda kadın şairler kadar, kadın şairler üzerine yapılmış araştırmaları da gözden geçirmek isteyen bir araştırmacı hayal kırıklığına uğramayı peşinen göze almak zorundadır. Sözünü ettiğim hayal kırıklığı kadın şair sayısının azlığı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
30

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt