Son konular

Tarih

Tarih Hakkındaki Herşey ve Bilmek İstedikleriniz. Tarih sorularınız ve uzman hocamız tarafından sizlere verilecek olan cevaplar burada

Trablusgarp Savaşının Nedenleri Nelerdir? Trablusgarp Savaşının Nedenleri 16. yüzyılda başlayan sömürgeleştirme hareketlerinin dışında kalan İtalya, 1870 yılında siyasi birliğini sağladığında sömürgelerin çoğu İngiltere ve Fransa tarafından paylaşılmıştı. 1881′de Fransa’nın Tunus’u işgali...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
13
Trablusgarp Savaşının Sonuçları Nelerdir? Trablusgarp Savaşının Sonuçları İmzalanan antlaşmaya göre; Osmanlı İmparatorluğu, Trablusgarp ve Bingazi’deki kuvvetlerini çekecek ve buraları İtalya’ya bırakacak, Osmanlı İmparatorluğu, Trablusgarp’taki Müslümanların haklarını koruyacak, İtalya...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
17
Karahanlı Devleti Tarihi Hakkında Bilgi Karahanlı Devleti Tarihi (840 – 1212) -Karahanlılar Devleti, Uygurların dağılmasından sonra Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri tarafından Doğu ve Batı Türkistan’da kurulmuştur (840). -Karahanlı hükümdarlarından Satuk Buğra Han’ın etkisiyle Karahanlılar...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
20
2. Mahmut Islahataları 2. Mahmutun Hukuk Alanında Yaptığı Yenilikler 2. Mahmut Dönemi Hukuk Yenilikleri Hukuk ve Yönetim Alanında Yapılan Yenilikler · Divan-ı Hümayun kaldırılarak yerine Heyet-i Vükela ( Bakanlar Kurulu ) oluşturulmuştur. ( 17 Haziran 1835 ) · Bab-ı Ali ( Sadrazam konağı )...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
10
2. Mahmut Islahataları 2. Mahmutun Ekonomi Alanında Yaptığı Yenilikler 2. Mahmut Dönemi Ekonomi Yenilikleri Ekonomi Alanında Yapılan Yenilikler · Kapitülasyonların olumsuz etkisini kırmak amacıyla yerli malı kullanılması özendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ithal mallara olan bağımlılığı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
Yavuz Sultan Selim Dönemi I. Selim Dönemi Yavuz Sultan Selim 10 Ekim 1470 günü doğdu. Babası Sultan İkinci Bayezid, annesi Gülbahar Hatun'dur. Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir. Yavuz Sultan Selim, uzun boylu, geniş omuzlu, kalın kemikli, omuzlarının arası geniş, yuvarlak başlı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
27
İbraniler Kimlerdir? İbrani Medeniyeti’nin Özellikleri Nelerdir? İbraniler sami ırkına mensupturlar. MÖ 1500′lerde Kudüs merkezli olmak üzere Filistin ve Lübnan çevresinde yaşamış olan bu kavim Hz. Musa döneminde birlik haline gelmişlerdir. Hz. Davud döneminde ise devletleşmişlerdir. Hz...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
16
Osmanlı Devleti’nde Eğitim ve Eğitim Kurumları Hakkında Osmanlı Devleti’nde Eğitim ve Eğitim Kurumları Osmanlı Devleti’nin özellikle klasik döneminin en önemli ve temel eğitim kurumu medreselerdi. medreselerde okutulan dersler akli ve nakli olmak üzere iki temel birime ayrılmaktaydı. Kur’an...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
15
Osmanlı Devleti’nde Kullanılan Paralar Hakkında Osmanlı Devleti’nde Kullanılan Paralar Osmanlı Devleti’nde madeni paraya genel olarak sikke, kağıt paraya ise kaime denilirdi. kağıt paranın kullanımı son dönemlerde gerçekleşmiştir. çeşitli dönemlerde ise farklı isimlerle madeni para ya da sikke...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
15
Erzurum Kongresi Hangi Amaçla Düzenlenmiştir? Mondros Ateşkes Anlaşması’nın bir maddesi de Doğu Anadolu ile ilgiliydi. Bu madde Doğu Anadolu’nun Ermeni toprağı haline getirilmesine yönelikti. Doğu Anadolu’nun Türk toprağı olduğunu ve Ermenilere verilemeyeceğini savunan Doğu Anadolu Müdafaa-i...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
TBMM' nin Görevleri Nelerdir TBMM' nin Görevleri Hakkında Bilgi TBMM Görev ve Yetkileri Parlâmenter sistemlerde parlâmentoların genellikle kanun yapmak, hükûmeti denetlemek ve devlet bütçesini kabul etmek gibi üç temel görev ve yetkisi vardır. Parlâmenter bir sistem kuran 1982 Anayasası da...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
17
Geçmişten Günümüze Türk Başbakanlar Türkiyenin tüm başbakanları Türk başbakanlar hakkında bilgi Kurtuluş Savaşı dönemi başbakanlar FEVZİ PAŞA (ÇAKMAK) İSTANBUL - 1876, Ali Sırrı - Harp Akademisi - Fransızca, Almanca, İngilizce - Askerlik - Harbiye Nazırı - I inci Dönem Kozan, 2(İstifa...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
18
Kurtuluş Savaşı Cepheleri A) DOĞU CEPHESİ a) Ermeni Meselesi •Fatih zamanında İstanbul’da Ermeni Patrikliği kurulmuştur. •Osmanlı’da Ermeniler, Millet-i Sadıka diye anılmıştır. •Ermeni Meselesi ilk kez Berlin Antlaşması’nda ortaya çıkmıştır (1878). •Ermeniler amaçlarına ulaşabilmek için...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
36
İnkilap Tarihinde İlkler 1. Birinci Dünya Savaşı • Osmanlı Devletinin I.Dünya savaşı içinde paylaşıldığı ilk antlaşma Sykes Picottur. • Sivilya Savunma Teşkilatı ilk defa I.Dünya Savaşı sırasında kurulmuştur. • I.Dünya savaşında Osmanlı Devletinin açtığı ilk cephe Kafkas Cephesidir. •...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
22
Tarih Yazıcılığı - Tarih Yazıcılığı Nedir - Tarih Yazıcılığı Aşamaları * Hikayeci (Nakilci) Tarih : Olaylar hikayeler şeklinde, mübalağalı biçimde ele alınır. Sebep sonuç ilişkisi yoktur. * Öğretici Tarih (Pragmatik) : Olaylardan ders çıkarmak suretiyle, toplumun ahlak ve karakterini...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
12
Sanayi İnkılabı Nedir Kısaca Sanayi İnkılabı Hakkında Bilgiler Sanayi İnkılabının Sonuçları Nelerdir Avrupa`da üretim genellikle el emeğine dayalıydı ve mahalli karakterdeydi.Sabır işi olan iplik bükümü ile dokumacılıkta el emeğinin payı daha büyüktü.Denizaşırı ülkelerle yapılan ticaret...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
Sanayi İnkılabı Ve Sonuçları Hakkında Kısa Bilgiler Sanayi İnkılabının Sonuçları Maddeler Halinde Sanayi inkilabı, aletin yerini makinanın alması demektir. Bu devrimin başlamasında ilk önemli etken buhar gücünün sanayide uygulanmasıdır. Sanayi inkilabı ile makinalar gelişti ve insan gücünden...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
16
Batum Antlaşması Tarihi Batum Antlaşması Sonuçları Batum Antlaşması Hakkında Bilgiler Batum Antlaşması Batum Antlaşması 4 Haziran 1918'de Osmanlı Devleti ile Kasım 1917'deki Bolşevik ihtilalinden sonra Kafkasya'da kurulan devletlerle, yani Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
Gümrü Antlaşması Tarihi Gümrü Antlaşmasının Maddeleri Gümrü Antlaşmasının Önemi Nedir Gümrü Antlaşması (3 Aralık 1920) Maddeleri: • Doğu sınırı,Çıldır gölü ile Aras nehri hattına kadar uzanacaktır. • Sarıkamış Kars Kağızman ve Iğdır Türk devletine verilecektir. • Ermenistan Hükümeti Sevr...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
18
İstiklal Marşının Kabulü Tarihi İstiklal Marşı Kabulü Hakkında Bilgi İstiklal Marşı’nın Kabulü (12 Mart 1921) Türkiye’de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920’de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur’u ziyaret eden İsmet İnönü, Milli...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
13
Sevr Antlaşması Tarihi Sevr Antlaşmasının Maddeleri Sevr Antlaşmasının Sonuçları Sevr Antlaşmasının Nedenleri Nelerdir Sevr Antlaşması (10 AĞUSTOS 1920) I.Dünya Savaşı'nda mağlup olan devletlerle yapılacak barış antlaşmalarının şartları Paris Barış Konferansı'nda (18 Ocak 1919)...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
Tevhid-i Tedrisat Kanunu Hakkında Bilgi Tevhid-i Tedrisat Kanunu Kabulünün Sonuçları Tevhid-i Tedrisat Kanunu Tevhid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924) Medrese; kelime anlamı olarak ders görülen yer demektir. Osmanlı Devleti'nde medreseler uzun süre modern eğitim kurumları olarak görev...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
16
Osmanlı Devletinde Yenileşme Hareketleri - Osmanlı Devletinde Yenileşme Dönemi - Tanzimattan Sonra Osmanlı Toplum Yapısındaki Değişim Türkiye'nin yenileşme tarihini Tanzimat (1839) ile başlatmak kesinlikle yanlıştır. Bu tarihi 13 sene öncesine, Vak'a-i Hayriyye'ye (1826) almak çok daha...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
22
Toplumsal Alanda Yapılan İnkılapların Ortak Özellikleri Nelerdir? Toplumsal Alanda Yapılan İnkılapların Ortak Özellikleri 1. Türk toplumunu batılı toplumlarla aynı amaçlar doğrultusunda yönlendirmek. 2. Toplumsal alanda laikleşmeyi sağlamak. 3. Soy ve mesleklerden doğan ayrıcalıkları ortadan...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
12
19 Mayıs 1919 Önemi Nedir 19 Mayıs 1919 Tarihinin Önemi 19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır. Atatürk Milli Mücadele sıralarında Türk...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
21
Üst Alt