- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.689
- Meslek
- Webmaster
12 bin İhlas hatmi, İhlas Suresi'nin (Kul hüvellâhü ehad...) 12.000 defa okunması anlamına gelir. Bu, genellikle bir dileğin kabulü, bir sıkıntının giderilmesi, manevi bir arınma veya sevabının vefat etmiş kişilere bağışlanması gibi çeşitli niyetlerle yapılan faziletli bir ibadet olarak kabul edilir.
12 Bin İhlas Hatmine Nasıl Niyet Edilir?
Niyetin asıl yeri kalp olmakla birlikte, dil ile de ifade edilmesi niyetin pekişmesine yardımcı olabilir. İşte 12 bin İhlas hatmine niyet ederken dikkat edilmesi gerekenler ve örnek niyet ifadeleri:
12 Bin İhlas Hatmine Nasıl Niyet Edilir?
Niyetin asıl yeri kalp olmakla birlikte, dil ile de ifade edilmesi niyetin pekişmesine yardımcı olabilir. İşte 12 bin İhlas hatmine niyet ederken dikkat edilmesi gerekenler ve örnek niyet ifadeleri:
- Temel Niyet (Kalben):Her şeyden önce, bu ibadeti sadece Allah rızası için yapmaya kalben niyet etmek esastır. Ne yaptığınızın ve kimin için yaptığınızın bilincinde olmanız önemlidir.
- Niyetin Belirlenmesi (Ne İçin Okunacaksa):İhlas hatmini hangi amaçla okuyacaksanız, niyetinizde bunu belirtmeniz güzeldir. Örneğin:
- Bir dileğinizin kabulü için.
- Bir hastalığa şifa için.
- Bir sıkıntının, kederin ortadan kalkması için.
- Vefat etmiş bir yakınınızın ruhuna bağışlamak için.
- Genel olarak Allah'ın rızasını kazanmak ve manevi derecenizi artırmak için.
- Ülkenin, milletin veya tüm Müslümanların selameti için.
- Dil ile Niyet İfadeleri (Örnekler):
- Genel Bir Niyet:"Niyet ettim Allah rızası için 12 bin İhlas-ı Şerif hatmi okumaya. Ya Rabbi, bu okuyacağım İhlasların sevabını dergah-ı izzetinde kabul eyle."
- Belirli Bir Dilek İçin:"Niyet ettim Allah rızası için, (burada dileğinizi belirtin, örneğin 'şu sıkıntımın hallolması' veya 'şu hayırlı muradımın gerçekleşmesi') niyetiyle 12 bin İhlas-ı Şerif okumaya. Ya Rabbi, bu mübarek sure hürmetine dileğimi hayırlısıyla kabul eyle."
- Vefat Etmiş Birisi İçin:"Niyet ettim Allah rızası için, okuyacağım 12 bin İhlas-ı Şerif hatminin sevabını başta Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) olmak üzere, tüm peygamberlerin, sahabelerin, alimlerin, şehitlerin ve özellikle (vefat eden kişinin ismi, örneğin 'annemin/babamın ruhuna') hediye etmeye. Ya Rabbi, kabul eyle."
- Toplu Okuma Niyeti (Eğer Birkaç Kişi Paylaşarak Okuyorsa):Eğer hatim birkaç kişi arasında bölüşülerek okunuyorsa, her kişi kendi okuyacağı miktar için niyet ederken, toplamda 12 bin İhlas hatmine iştirak etme niyetini de kalbinde taşıyabilir. Başlangıçta toplu bir niyet de yapılabilir:"Niyet ettik Allah rızası için, aramızda paylaştığımız 12 bin İhlas-ı Şerif hatmini tamamlamaya ve sevabını (belirlenen ortak niyet ne ise o) ulaştırmaya."
- Başlangıç: Eûzü Besmele çekerek ("Eûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm.") başlamak adabdandır.
- Bitiminde Dua: 12 bin İhlas tamamlandıktan sonra, niyetinize uygun bir şekilde dua etmek, Allah'tan isteğinizi dile getirmek ve okunanların kabulünü niyaz etmek çok önemlidir. Hatim duası yapmak, bu ibadetin manevi etkisini artırır.
- İhlas ve Samimiyet: Adı üzerinde "İhlas" hatmi olduğu için, bu okumayı yaparken son derece samimi ve ihlaslı olmak, gösterişten uzak durmak gerekir.
- Sayıya Riayet: Belirlenen sayıya (12.000) ulaşmaya özen gösterilmelidir. Sayıyı takip etmek için tesbih veya sayaç kullanılabilir.
- Acele Etmeden Okumak: Sureyi doğru ve anlamına odaklanarak, acele etmeden okumak daha faziletlidir.
- Abdestli Olmak: Kur'an-ı Kerim okunurken abdestli olmak efdaldir.