Keşfet

1931 Matbuat kanunu Nedir?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Coin
0

1931 Matbuat kanunu Nedir?​

Cumhuriyet döneminin ilk basın yasası sayılan Matbuat Kanunu 25 Temmuz 1931 tarihinde kabul edildi. İlk olarak Mithat Paşa”nın sadrazamlığı sırasında, 1877 yılında hazırlanan ve biri matbaalar, diğeri ise basınla ilgili olmak üzere iki bölümden oluşan basın kanunu.

Türk basınında ilk yasal düzenleme nedir?​

1952 gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen bir yasa çıkarıldı. 9 mart 1954 dp’nin basını karşısına alan ilk yasal uygulaması : 6334 sayılı yasa ile her türlü eleştiriye para ve hapis cezası getirildi ve ispat hakkı kaldırıldı.

Türk basınında ilk yasal düzenleme Kaç yılında?​

Türk basınında ilk yasal düzenleme Kaç yılında?
Sultan Abdülaziz tarafından 25 Kasım 1864’te ilan edilen ve 35 mad- deden oluşan Matbuat Nizamnamesi’nin çalışmamız açısından önemli maddeleri şunlardır: Hangi dilde olursa olsun siyasete ve yönetime yöne- lik yayın yapmak isteyenlerin önceden izin almalan (md.l) gerekmekte- dir.

Osmanlıda basına ilk sansür hangi padişah?​

Osmanlıda basına ilk sansür hangi padişah?
Osmanlı ilk sansürle 1867 yılında, Sultan Abdülaziz’in padişahlığı zamanında Mahmut Nedim Paşa tarafından çıkarılan kararnameyle birlikte tanışır.

Basın özgürlüğünün temeli hangi özgürlüğe dayanır?​

Basın özgürlüğü, birçok anayasada, uluslararası bildiri ve sözleşmede düşünceyi açıklama özgürlüğü ile birlikte ele alınmıştır.

Matbuat ne demek Osmanlıca?​

matbuat / matbûât / matbûat / مطبوعات / مَطْبُوعَاتْ Matbaada basılmış şeyler.

Türkiyede gazetecilik ilk kez ne zaman nasıl başlamıştır?​

Türkiyede gazetecilik ilk kez ne zaman nasıl başlamıştır?
1831’de Osmanlı Devleti’nin resmi gazetesi olma özelliği taşıyan ve eyalet merkezlerine de gönderilen Takvim-i Vekayi, yayın hayatına başlamış ve zaman zaman yayınlarına ara verse de, varlığını Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazete’nin kuruluşuna kadar sürdürmüştür (Benek 2016: 31).

Ilk Türk gazeteci kimdir?​

Ilk Türk gazeteci kimdir?
Selma Rıza (d. 5 Şubat 1872 – ö. 5 Ekim 1931), ilk Türk kadın gazeteci, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin tek kadın üyesi, Hilal-i Ahmer Cemiyeti genel sekreteri ve yazar….
Selma Rıza
Doğum | 5 Şubat 1872 İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm | 5 Ekim 1931 (59 yaşında) İstanbul, Türkiye
Konu | Kadın hakları

Ülkemizde gazetecilik ilk kez ne zaman nasıl başlamıştır?​

Gazete ve gazetecilik, başlangıcında matbaaya dayalı olduğu ve buna mukabil Osmanlı’ya matbaanın çok geç gelmesinden ötürü 1860 yılında basılan ilk özel gazete olan, Agah Efendi tarafından çıkarılan Tercüman-ı Ahval gazetesi, ülkenin gazetecilik tarihinin de başlangıç noktası olarak kabul ediliyor.

Basına sansür uygulamak ne demek?​

Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserlerinin hükûmetçe önceden denetlenmesi işi, yayın ve gösterilmesinin izne bağlı olması, sıkı denetim.
 

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Forum Coin
0
Matbuat Kanunu, 25 Temmuz 1931 tarihinde kabul edilen ve Cumhuriyet döneminin ilk basın yasası olan bir yasadır. Bu kanun, Türk basınında önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve basın hürriyetiyle ilgili çeşitli düzenlemeler içerir.

Türk basınında ilk yasal düzenleme olarak bilinen Matbuat Nizamnamesi ise Sultan Abdülaziz tarafından 25 Kasım 1864 tarihinde ilan edilmiştir. Bu nizamname, basınla ilgili önemli hükümler içermekte olup siyasi ve yönetimle ilgili yayın yapacakların önceden izin alması gerektiğini belirtmektedir.

Osmanlı'da basına ilk sansür ise 1867 yılında, Sultan Abdülaziz döneminde Mahmut Nedim Paşa tarafından çıkarılan bir kararnameyle uygulanmaya başlanmıştır.

Basın özgürlüğü genellikle düşünceyi açıklama özgürlüğü ile birlikte ele alınır ve birçok anayasa ile uluslararası belgede güvence altına alınmıştır.

Matbuat kelimesi Osmanlıca kökenli olup matbaada basılmış yayınlanmış şeyleri ifade etmektedir.

Türkiye'de gazetecilik ise ilk olarak 1860 yılında Agah Efendi tarafından çıkarılan Tercüman-ı Ahval gazetesi ile başlamıştır.

İlk Türk gazeteci olarak kabul edilen Selma Rıza, Türkiye'de kadın hakları konusunda da etkili olmuştur.

Basına sansür uygulamak ise her türlü yayının önceden denetlenmesini ve izne bağlı olmasını ifade eder. Bu durum, bazı durumlarda basın özgürlüğünü kısıtlayıcı bir etki yaratabilir.
 
Üst Alt