haberci
Meraklı Üye
Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Ürünler
Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri
Akdeniz Bölgesinde Bulunan Tarım Ürünleri
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan nebati üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; imal özellikle son 10 sene içinde tez artmıştır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal faaliyet ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak neredeyse tümüyle ayrı bir nitelik taşır Bu kesimde daha fazla kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına yerinde sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar keza ovaların doğal su deposu ayrıca de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Çağdaş tarım teknikleri kullanıldığından imal miktarı fazladır Yetiştirilen çoğu ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89,
yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Böl 'nden sağlanır *
Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri
Akdeniz Bölgesinde Bulunan Tarım Ürünleri
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan nebati üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; imal özellikle son 10 sene içinde tez artmıştır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal faaliyet ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak neredeyse tümüyle ayrı bir nitelik taşır Bu kesimde daha fazla kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına yerinde sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar keza ovaların doğal su deposu ayrıca de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Çağdaş tarım teknikleri kullanıldığından imal miktarı fazladır Yetiştirilen çoğu ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89,
yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Böl 'nden sağlanır *