Arthur Wellesley (Duke of Wellington) kimdir?

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.217.647
Arthur Wellesley (Duke of Wellington) Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Arthur Wellesley, 1 Mayıs 1769'da İrlanda'nın Dublin kentinde doğmuştur. Ailesi Anglo-İrlandalı soylular arasında yer alıyordu. Wellesley'nin erken eğitimi, Eton Koleji gibi prestijli okullarda başlamıştır, ancak eğitim hayatı çok düzenli olmamıştır. Daha sonra Fransa'da bir askeri akademide eğitim alarak askeri kariyerine hazırlanmıştır.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları

Wellesley'nin askeri kariyeri, 1797 yılında Hindistan'a atanmasıyla önemli bir ivme kazanmıştır. Burada, Srirangapatna Savaşı gibi önemli çatışmalarda başarılar elde etmiştir. 1808 yılında, Napolyon Savaşları sırasında İber Yarımadası'na komuta etmek üzere gönderilmiştir. 1815 yılında, Waterloo Savaşı'nda Napolyon'u yenerek tarihe geçmiştir. Bu zafer, İngiltere'nin Avrupa'daki gücünü pekiştirmiştir.

Başlıca Eserleri veya Başarıları

Arthur Wellesley, askeri başarılarının yanı sıra İngiltere başbakanı olarak da iki dönem hizmet etmiştir: 1828-1830 ve 1834. Başbakanlık dönemi, Katoliklerin İngiliz kamu görevlerinde yer almasını sağlayan Katolik Yardım Yasası gibi önemli reformlarla anılmaktadır.

Kişisel Yaşamı

Wellesley, 1806 yılında Catherine Pakenham ile evlenmiştir. Çiftin iki çocuğu olmuştur. Özel yaşamında oldukça muhafazakar ve disiplinli bir kişi olarak tanınmıştır.

Mirası

Arthur Wellesley, İngiliz tarihinin en önemli askeri ve siyasi figürlerinden biri olarak kabul edilir. Zaferleri ve liderliği, İngiltere'nin dünya sahnesindeki konumunu güçlendirmiştir. Wellington Dükü unvanı, yalnızca askeri başarılarını değil, aynı zamanda ulusal bir kahraman olarak toplum üzerindeki kalıcı etkisini simgelemektedir.

Alexandros Megas kimdir?

Halk Ozanı Mahsuni Şerif kimdir?

1. Konular

1. 1.280.274
  2. Mesajlar

1. 1.677.801
  3. Kullanıcılar

1. 31.393
  4. Son üye

Geri
Üst Alt