haberci
Efsanevi Üye
Artvin'in Yöresel Yemekleri,artvin yemekleri,artvinin yemekleri,artvin'in bölgesel yemekleri,artvin meşhur yemekleri,artvin meşhur yemekleri
ARTVİN BÖLGESEL YEMEKLER
Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bir takım otlardan yemek yemek yapılmaktadır Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan Puçukoözel sebze yemeğidir
Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır
BEYAZ PATATES
Her türlü sebzenin yanında, bilhassa leziz beyaz patatesiile yetiştirilir Keza patates kuyularda, toprak altında muhafaza edildiği için sene boyunca ve lezzetli bir şekilde yenilebilmektedir Özellikle yuvarlak bir şekilde dilimlenmiş olan beyaz patates, üzerine yağlı peynir serilerek fırınlanır ve öylece ya da balla yenir Fazla özel bir damak zevki tadıdır
BAL
Bitki türlerinin zengin ve miktar olarak fazla olması, yörede arıcılık faaliyetinin yaygın bir şekilde yapılmasını sağlamıştır Artvin yöresinde üretilen ballar bölgesel olarak tanınmakta ve alaka görmektedir *
ARTVİN BÖLGESEL YEMEKLER
Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bir takım otlardan yemek yemek yapılmaktadır Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan Puçukoözel sebze yemeğidir
Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır
BEYAZ PATATES
Her türlü sebzenin yanında, bilhassa leziz beyaz patatesiile yetiştirilir Keza patates kuyularda, toprak altında muhafaza edildiği için sene boyunca ve lezzetli bir şekilde yenilebilmektedir Özellikle yuvarlak bir şekilde dilimlenmiş olan beyaz patates, üzerine yağlı peynir serilerek fırınlanır ve öylece ya da balla yenir Fazla özel bir damak zevki tadıdır
BAL
Bitki türlerinin zengin ve miktar olarak fazla olması, yörede arıcılık faaliyetinin yaygın bir şekilde yapılmasını sağlamıştır Artvin yöresinde üretilen ballar bölgesel olarak tanınmakta ve alaka görmektedir *