Son Konular

Baglaclardan once ve sonra noktalama isareti kullanilir mi?

Editör

Efsanevi Üye
Credits
0

Bağlaçlardan önce ve sonra noktalama işareti kullanılır mı?

İki cümleyi birbirine bağlayan "ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.

Bağlaçlardan sonra noktalama işareti gelir mi?

UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar.

Iki nokta nerelerde kullanılır 3 sınıf?

Iki nokta nerelerde kullanılır 3 sınıf?
Açıklama gerektiren ya da örneklerin sıralanacağı cümlelerin sonuna iki nokta konur.

Baglaclardan once virgül kullanilir mi?

"Marketten elma ve armut aldım." Bu şekilde cümledeki nesneleri ayıran bağlaçlardan önce veya sonra evet virgüle gerek yok, çünkü okurken duraklama ihtiyacı yok. İki nesneyi ayırmak için kullanılan bağlaçlardan önce ya da sonra virgüle gerek yok. Bağlaçların bu şekilde kullanıldığı cümlelerde virgül kullanılmamalı.

Ama dan sonra veya once virgül konur mu?

Evvelden de 'ki' bağlacından sonra konulan virgüle kafayı takmıştım ancak şimdi nereden çıktığını bilmediğim bir 'ama' bağlacından önce ısrarla konulan bir virgül var ki beni deli ediyor. Türkçede bağlaçtan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır.

Noktalama işaretleri ve nerelerde kullanılır?

Noktalama işaretleri ve nerelerde kullanılır?
Noktalama işaretleri, duygu ve düşüncelerin daha açık şekilde ifade edilmesi, cümlenin yapısı ve duraklama noktalarını tanımlamak, okuma ve anlamayı daha da kolaylaştırmak, cümledeki sözün vurgusu ve tonu gibi özelliklerini belirtmek üzere kullanılan işaretlerin tamamına verilen addır.

Ancak tan sonra hangi noktalama işareti gelir?

İki cümleyi birbirine bağlayan "ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz. Olanları anladım; ama iş işten geçmişti.

Bağlaçtan sonra noktalama işareti gelir mi?

TDK'ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.)

Bağlaçlardan önce nokta gelir mi?

Bağlaçlardan önce nokta gelir mi?

Amadan sonra virgül gelir mi?

Bağlaçlardan sonra virgül kullanılması zorunlu bir kural değildir; fakat bağlaçtan sonra yarım nefes duraklanması istenirse ve virgül kullanılırsa bu da yanlış olmaz. Örnek: Bir aralık evden savuşmak da aklına geldi; ama, faydasız buldu.

Fakattan sonra virgül konulur mu?

2. İki cümleyi birbirine bağlayan "ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.

Bağlaçlardan önce ve sonra noktalama işareti konulup konulmayacağı konusunda bazı kurallar vardır. Bağlaçlardan önce noktalama işareti kullanma kurallarına göz atalım:

1. İki cümleyi bağlayan bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır. Örneğin: "Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz."

Bağlaçlardan sonra noktalama işareti kullanma konusunda ise şu kurallara dikkat edilmelidir:

1. Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konulmaz. Örneğin: "Hem gider hem ağlar."

Ayrıca, bağlaçlardan hemen sonra virgül kullanılmaması gerektiği konusunda örnek vermek gerekirse: "Evvelden de 'ki' bağlacından sonra konulan virgüle kafayı takmıştım ancak şimdi nereden çıktığını bilmediğim bir 'ama' bağlacından önce ısrarla konulan bir virgül var ki beni deli ediyor."

Noktalama işaretlerinin doğru kullanımı cümlenin anlamını belirginleştirir ve okuyucunun metni daha kolay anlamasını sağlar. Doğru noktalama işareti kullanımıyla yazılan metinler daha akıcı ve etkili olabilir.

Her seyin fazlasi zarar ne demek?

En zarf mi sifat mi?