Bilgisayar Mimarisi dersinin amacı nedir?
Bu dersin amacı, bilgisayar işlemcilerine, bellek yönetimine ve merkezi işlem birimi ile çevre cihazlar ile arasındaki ilişki konusuna kısa bir giriş yapmaktır.
Bilgisayar organizasyonu ve bilgisayar mimarisi arasındaki fark genel anlamda nedir?
Çevre elemanları, kullanılan bellek teknolojisi gibi kullanıcıya ayrıntılarıyla açıkça görünen özellikler ise bilgisayar organizasyonuna aittir. Yani bilgisayar mimarisi tanımı daha düşük seviye teknoloji, organizasyon tanımı ise daha kullanıcıya yönelik üst düzey özellik taşımaktadır.
Günümüz bilgisayarları hangi mimariyi kullanır?
Günümüz bilgisayarları hangi mimariyi kullanır?
Bilgisayar mimarisinin çok iyi bir örneği, günümüzde çoğu bilgisayar tarafından hala kullanılan von Neumann mimarisidir. Bu matematikçi John von Neumann tarafından 1945'te önerildi.
Bilgisayar nedir çeşitleri nelerdir?
Bilgisayar nedir çeşitleri nelerdir?
Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?
- Masastü Bilgisayar Çeşitleri (Desktop)
- Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop/Notebook)
- Mini Bilgisayarlar (Netbook)
- Ağ Bilgisayarları
- Oyun Bilgisayarları (Gaming Bilgisayar)
- Tablet Bilgisayarlar.
- Ana Bilgisayar (Sunucu/Server)
Veri Yapıları algoritmalarının bilgisayar mimarisi açısından önemi nedir?
Veri yapıları, yazılım geliştiricilerin veri yönetimini verimli bir şekilde yapmalarına olanak tanıdıkları için birçok bilgisayar algoritmasının önemli bir parçasıdır. Doğru veri yapısı seçimi, yazılımın veya algoritmanın verimliliğini daha olumlu olacak şekilde artırabilir.
Bilgisayarda organize etme nedir?
Bilgisayar mühendisliğinde bilgisayar organizasyonu, (veya bazen mikromimari de denir) verilen bir komut kümesi mimarisinin bir işlemci üzerinde gerçeklenmesidir. Bilgisayar mimarisi ise bilgisayar organizasyonu ve komut kümesi tasarımının birleştirilmesidir.
Işletim sistemleri dersi nedir?
Işletim sistemleri dersi nedir?
Dersin amacı Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin İşletim sistemleri tasarımı ve geliştirilmesi problemleri ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Kesmeler ve kontrolü, işletim sistemi içi haberleşme, çevre birimleri kontrolü, güncel işletim sistemlerinin incelenmesidir.
Cısc ve Rısc nedir?
Cısc ve Rısc nedir?
cisc (complex instruction set computer) ve risc (reduced instruction set computer) iki mikroişlemci mimarisidir. her bir komut için mikroişlemci içerisindeki control unit ve alu içerisindeki devre yapıları bulunması gerektiğinden yola çıkarak cisc mimarisinin çok daha kompleks donanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Von Neumann modeli nedir?
Von Neumann mimarisi veri ve komutları tek bir yığıncak (depolama) biriminde bulunduran bilgisayar tasarı örneğidir. Paralel mimariler dışında Turing makinesi'nin ilkelerini uygulayan her bilgisayarı tanımlamak için kullanılır.