Modoratör
Yeni Üye
Bir dernek nasıl kapatılır?
Derneklerin anayasanın 33. maddesi ile dernekler kanunun 28. ve 30. maddede yer alan yasaklara uyulmaması kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığının talebine istinaden mahkeme kararı ile kapatılabilir. Derneğin kapatılması aynı zamanda bir ilgilinin kanuna aykırılık yönünden savcılığa başvurmasıyla da gerçekleşebilir.
Dernek başkanı vefat ederse ne olur?
Vefat, istifa ve her türlü üyeliği sona erdiren halde, üyeliği sona eren tüzel kişi temsilcisinin yerine aynı tüzel kişi tarafından belirlenen yedek üye Yönetim Kurulu üyesi olur.
Dernek şube kapanışı nasıl yapılır?
Öncelikle, Yönetim Kurulunun bir yönetim kurulu kararı alması ve ardından dernek üyelerine Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapması gerekmektedir. Bu Olağanüstü Genel Kurul'un tek gündem maddesi ile, yani 'fesih konusunu görüşmek üzere' toplanması en doğrusudur.
Valilik dernek kapatabilir mi?
Valilik dernek kapatabilir mi?
Sadece fesih için bir dava açılmış olması hâli, derneğin yasal işlemlerini yapmasına bir engel teşkil etmez. Ancak, mahkeme tarafından dernek hakkında faaliyetten alıkoyma kararı verilmesi mümkündür.
Dernek başkan değişikliği nasıl yapılır?
Dernek başkan değişikliği nasıl yapılır?
Not: DERBİS şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Bildirimler >> Dernek Organlarında Değişiklik Bildirimi seçeneklerine tıklayınız. Ardından Kurul Karar Tarihi ve Kurul Karar Sayısını yazarak, alt ekranda yer alan üyeler arasında gerekli değişiklik bildirimini gerçekleştirebilirsiniz.
Dernek başkanı nasıl istifa eder örneği?
Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.
Dernekler şube açabilir mi?
Madde 21-Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği'nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.
Dernekler hangi durumlarda kapatılır?
Dernekler, mülki amirliğin yaptığı tüzük onayından itibaren 6 ay içinde olağan genel kurulu toplayamamış veya olağan genel kurul toplanmasına rağmen zorunlu organlar oluşturulmamış ise derneklerin sona ermesi kendiliğinden gerçekleşir.
Derneklerin kapatılmasına hangi mahkeme bakar?
Derneklerin kapatılmasına hangi mahkeme bakar?
Bu takdirde, dernek kendiliğinden kanun hükmü gereği (ipso iure) sona erer. Bununla birlikte, böyle bir durumda her ilgili derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespitini sulh hâkiminden isteyebilir (TMK m.87/II)7. Ancak, cumhuriyet savcısı Kanun'da açıkça öngörülmediği için böyle bir davayı açamaz8.
Bir dernek ne iş yapar?
Bir dernek ne iş yapar?
Dernek; tüzel ya da gerçek en az yedi kişinin kazanç paylaşma amacı haricinde, belirli ve ortak bir maksadı hayata geçirmek doğrultusunda, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek amacıyla oluşturmuş oldukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğu olmaktadır.
Bir derneğin zorunlu organları nelerdir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda derneğin zorunlu organları; genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu olarak belirlenmiştir.