Modoratör
Yeni Üye
Bir şiir nasıl analiz edilir?
A. ŞİİRİN BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ
- Nazım biriminin (dörtlük,beyit) belirtilmesi.
- Kaç dörtlükten veya kaç beyitten oluştuğunun belirtilmesi.
- Şiirin ölçüsünün ve duraklarının belirtilmesi.
- Kafiye (kafiye çeşitleri belirtilecek) ve rediflerin gösterilmesi.
- Kafiye şemasının gösterilmesi.
Bir şiirin dil ve Anlatım Özellikleri nasıl incelenir?
Bir şiirin dil ve Anlatım Özellikleri nasıl incelenir?
Şiir dilinde kelimeler genellikle gerçek anlamının dışında kullanılır.
Şiir değerlendirme yazısı nasıl yazılır?
Şiir değerlendirme yazısı nasıl yazılır?
"Şiirde anlatılmak istenen duygu/düşünce etkili şekilde verilebilmiş mi?" sorusuna yanıt aranır. "Metinde şiirsel uyumu nasıl tarif edersiniz?" sorusuna yanıt aranır. "Eserde dil kurallarına ne denli özen gösterilmiş?" sorusuna yanıt aranır.
Şiir çevirisi yapılabilir mi?
Şiir çevirileri diğer çevirilerden biraz daha farklıdır. Şiirler, akıcılık, duygu yansıtmaları ve ahenk içerirler. Dolayısıyla çevirmenin söz konusu şiirdeki bu duygu bütünlüğü ve ahengi çevirisine yansıtması gerekir. Aksi halde başarılı bir şiir çevirisi yapmak mümkün olmaz.
Şiir çevirisi nedir nasıl yapılır?
Şiir çevirisi nedir nasıl yapılır?
Şiir Çevirisi için Şairi Tanıyın Şaire göre şiirin ne anlama geldiğini anlamaya çalışın. Şiirin gerçekliğe ne derecede yaslandığını, şiirdeki sembollerin nasıl bir kavramsal çerçeveden ifade edildiğini idrak edin. Şairin hayatı hakkında ne kadar çok şey bilirseniz şiirdeki nüansları o kadar iyi sezersiniz.
Dil ve anlatım Özellikleri nasıl incelenir?
Dil ve anlatım Özellikleri nasıl incelenir?
Yazara özgü dil ve anlatım özellikleri hangi ölçütlere göre bulunur?
- Yalınlık: Öncelikle yazarın dilinin sade (yalın) olup olmadığını saptamak gerekir.
- Açıklık: Metni okuyan herkesin rahatlıkla anlaması, o metnin açık olduğunu gösterir.
- Sürükleyicilik: Bir metnin konusunun ve metindeki olayların ilgi çekici olmasıdır.
Dil ve anlatım unsuru ne demek?
Metinde yer alan kelimeler, kelime grupları ve cümleler anlatım bütünlüğünün oluşmasını sağlayan ögelerdir. Bu ögeler anlamlı bir bütün olarak paragrafları oluşturmuş ve paragraflarda metinde anlamlı bir bütün sağlayacak şekilde bir araya getirilmiştir.
Şiir yazarken nelere dikkat etmek gerekir?
Şiir yazarken nelere dikkat etmek gerekir?
rüyaları unutmayın. dördüncü boyutta düşünmeye çalışın. matematiği bir kenara itmeyin. kelimeye tekrar değer verin. kelimeler bazı anlamlara geldiği gibi bazı anlamlara da gelmez, unutmayın. kabbala'yı, ebced'i, tevriye'yi bilin ve zabıtaları vurun. zabıtaları vurmak şiir yazmanın eşiğidir.
Kafiyeli şiir nasıl yazılır?
Kafiyeli şiir nasıl yazılır?
-Bir dörtlükte kafiye olarak kullanmak istediğimiz kelimeyi türeterek,bir çok benzer kelime elde etmeliyiz. Kelimeleri türetirken, birçok uyak kelime bulmalıyız. Türettiğimiz kelimelerin kök kısmını esas almalıyız. Kelimenin ekini kafiye olarak almaya çalışırsak, bu kafiye olmaz, redif olur.