Bir siyasi partinin kapatilmasina kim karar verir?

Editör

Efsanevi Üye
Credits
0

Bir siyasi partinin kapatılmasına kim karar verir?

Siyasî Partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.

Siyasî parti üyelik aidatı ne kadar?

Siyasî parti üyelik aidatı ne kadar?
Her üye, aylık veya yıllık olarak ödenmek üzere, bir aidat yükümünü partiye girişinde ka bul etmek zorundadır. Bu aidatın yıllık miktarı bin ikiyüz lirayı aşamaz. Üyelik aidatının alt ve üst miktardan parti tüzüğünde gösterilir.

Siyasi partilere mali yardım yüzde kaç?

Siyasi partilere mali yardım yüzde kaç?
Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de Devlet yardımı yapılır. Bu yardım en az Devlet yardımı alan siyasi partinin ikinci fıkra gereğince almış olduğu yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak kazandıkları oyla orantılı olarak yapılır.

Parti kapatma yetkisi kime aittir?

Siyasi parti kapatılırsa ne olur?

Siyasi parti kapatılırsa ne olur?
Anayasa Mahkemesi, bu denetim görevini yerine getirirken sayıştaydan yardım sağlar. Anayasa Mahkemesinin bu denetim konunda vereceği kararlar kesindir. Siyasi partilerin kapatılması, yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır.

Yüce Divanda kimler yargılanır 2022?

Yüce Divanda kimler yargılanır 2022?
Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Yüce Divan sıfatıyla yargılama görevi kime aittir?

Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Genel Kurulca bakılır. Divanın savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya da vekili yürütür. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğine göre Yüce Divan kararlarına yeniden inceleme yolu açılmıştır. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucu aldığı kararlar kesindir.

Kimler parti kurabilir?

Kimler parti kurabilir?
A. Parti Kurma, Partilere Girme ve Partilerden Çıkma Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir. Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içinde faaliyetlerini sürdürürler.

Anayasa Mahkemesi Kimleri Yüce Divan sıfatıyla yargılar?

Anayasa Mahkemesi Kimleri Yüce Divan sıfatıyla yargılar?
Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı …

Parti kurmak için ne yapmalıyım?

Siyasi Parti İşlemleri
- Genel merkez tarafından yapılan Atama Belgesi ( Yetki belgesi) Seçim veya Atamadan başlayarak, on beş gün içinde yazı ile bildirilir.
- Parti Kuruluş Bildirimi.
- Kurucu üyelere ait belgeler. ( Nüfus ve İkametgah belgesi, adli sicil belgeleri)
- Kurucu üyelerin şahsi beyannameleri.

Siyasi parti il kongresi nasıl yapılır?

Siyasi parti il kongresi nasıl yapılır?
İl kongresi, sayısı altıyüzden fazla olmamak üzere, parti tüzüğüne göre ilçe kongrelerince seçilen delegelerden oluşur. O ilin partili milletvekilleri ile yönetim ve disiplin kurulları başkan ve üyeleri, il kongresinin tabii üyeleridir. Geçici yönetim kurulu başkan ve üyeleri de kongreye katılma hakkına sahiptirler.

Parti kapatma davası açmama kararına kimler itiraz eder?

Parti kapatma davası açmama kararına kimler itiraz eder?
A- İtiraz Konusu Yasa Kuralı Bu karar, o siyasi parti genel başkanlığına yazılı olarak bildirilir. Bu yazının tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde aykırılık giderilmediği takdirde Cumhuriyet Başsavcısı Anayasa Mahkemesine bu siyasi partinin kapatılması için resen dava açar.

Parti kapatma süreci oldukça karmaşıktır ve belirli prosedürlere tabidir. Siyasi parti kapatılması kararı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı dava sonucunda Anayasa Mahkemesi tarafından verilir. Anayasa Mahkemesi, ilgili siyasi partinin kapatılmasına karar verme yetkisine sahiptir ve dava konusu fiillerin ağırlığına göre partiye devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma dahil çeşitli kararlar alabilir.

Siyasi partilerin kapatılması durumunda, Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğunu belirtmek gerekir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açtığı dava sonucunda alınan kararlar, parti kapatılmasına yol açabilir ve bu durumda o partiye verilen devlet yardımları da kesilebilir.

Parti kapatılması sürecinde belirli prosedürler takip edilir ve partinin itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Eğer parti kapatılma kararına itiraz edilirse, bu durum o parti genel başkanlığına yazılı olarak bildirilir. Altı ay içinde aykırılık giderilmezse, Cumhuriyet Başsavcısı Anayasa Mahkemesine bu siyasi partinin kapatılması için resen dava açabilir.

Siyasi partilerin kapatılması ve buna ilişkin süreçler oldukça ciddi ve etkili kararlar gerektiren konulardır. Bu süreçlerin titizlikle takip edilmesi ve hukuki prosedürlere uyulması önem arz etmektedir.

Lazere giderken hangi nemlendirici kullanilir?

Cocuk Gelisimi ve okul oncesi farkli mi?

1. Konular

1. 1.263.565
  2. Mesajlar

1. 1.660.224
  3. Kullanıcılar

1. 31.288
  4. Son üye

Geri
Üst Alt